FOTO Rychle, jede Zeman! Jdu zabrat místo, už špatně slyším... Kulturák na vsi, kde včera „pravda a láska“ nevítězila

06.09.2017 7:23

REPORTÁŽ Jeden názor za všechny: „Nikdy neřekl nějakou nesplnitelnou volovinu. Je to perfektní prezident.“ „Staří chlapi v hospodě se baví o fotbale, o politice a o ženských, tak vím…“ V malé obci Větřkovice na Opavsku přivítal prezidenta Miloše Zemana zaplněný sál, lidé tleskali ve stoje. Po skončení reagovali i takto: „Dost lidí tady fandí prezidentovi, a kdo ne, tak možná zůstal doma.“

FOTO Rychle, jede Zeman! Jdu zabrat místo, už špatně slyším... Kulturák na vsi, kde včera „pravda a láska“ nevítězila
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem ve Větřkovicích

„Jsem zvědavá, jak se mu tady bude líbit a jestli už to má jako volební kampaň, tak co nám řekne,“ popsala paní Květoslava Věčeřová, důvod, proč na setkání s prezidem zavítala. Raději přišla v dostatečném předstihu a nebyla sama. Hodinu před zahájením byla půlka sálu místního kulturního domu zaplněná. „Jak se dívám, nejsou tady jen zdejší lidi, přijeli i cizí,“ podotkla s přehledem. Sama nedá dopustit na osobnost prezidenta a k tomuto úřadu má velkou úctu. Co se týká toho současného, k němu se vyjadřovat nechtěla. „Jsem jen zvědavá, mám úctu k prezidentské osobě,“ uvedla diplomaticky.

Anketa

Proč Češi málo stávkují?

hlasovalo: 868 lidí

Stejně si „pojistil židli“ v sále i dvaasedmdesátiletý pan Vlastimil: „Přišel jsem dřív. Jsme starší lidé, já špatně slyším, tak jsem chtěl sedět vepředu. Možnost vidět prezidenta na vlastní oči, to není každý den. Mladí možná na něho mají jiný názor, ale mně nevadí. Nikdy neřekl nějakou nesplnitelnou volovinu. Je to perfektní prezident. Snad kdyby byl o deset let mladší, tak by to bylo lepší.“ Pro ParlamentníListy.cz podotkl, že je mu sympatický i další kandidát, a to Jiří Drahoš: „Sice ho tak neznám, ale asi chytrý je, když je profesorem.“ Pak ale ujistil, že je pro něj stejně zajímavější Zeman: „Názor jako já má většina starších lidí. Staří chlapi v hospodě se baví o fotbale, o politice a o ženských, tak vím… Jen mě na něm trošku mrzí, že s celou vládou moc nespolupracuje, že se se Sobotkou nemají rádi. Dřív byl v ČSSD a teď jde tvrdě proti nim, ale asi ví, proč to dělá.“ Uvažoval také o tom, jakou otázku by prezidentovi v diskusi mohl položit: „Možná se ho zeptám, jestli si vzpomíná, jak tu jezdil se Zemákem.“ Problémy a kauzy, které aktuálně řeší naše politická reprezentace, podle něj až tak důležité nejsou, důvod k obavám je prý jinde: „Víte, z čeho já mám největší strach? Z toho pitomce a idiota v Severní Koreji. Jestli jemu ujedou nervy, to bude katastrofa! Toho se nechci ani dožít. A co naše děti a vnoučata? Jsem z toho úplně na nervy. Vždyť on pořád vyhrožuje! Migrační krize je taky problém, měla by být nějaká komise, která by migranty vybírala,“ vysvětlil.

Dokud nežene zemi do záhuby, je to v pořádku

U vchodu lidé nejdřív prošli policejní kontrolou. Nikdo se ale příliš nedivil, protože o tom byli dopředu informováni místním rozhlasem. Přímo v sále už každého vítaly dvě slečny, které nabízely „fotečky“ prezidenta Miloše Zemana. Vybrat si zájemci mohli hned ze dvou snímků.

Fotky prezidenta Miloše Zemana. Foto: Daniela Černá

Většina příchozích si snímky ráda vzala. Mezi nimi i Jan Havlíček z Větřkovic: „Tady on má hodně příznivců,“ podotkl. Na prezidenta čekali v sále i mladší ročníky. Třeba třiadvacetiletá Daniela Řehunková, který dorazila z vedlejší obce: „Byl obyčejný člověk jako my a dostal se na vrchol. Ráda bych viděla, jaká je osobnost. Ale koho budu volit, to rozhodnutá nejsem.“ Na otázku o politice Miloše Zemana pak odpověděla: „Dokud nežene naši zemi do záhuby, tak je to v pořádku.“

Při příchodu prezidenta do sálu zazněl potlesk a lidé vstávali ze židlí. Pokud někdo očekával transparenty nebo jiný výraz nespokojenosti, hledal marně. V průběhu setkání prezident popřál k udělení titulu Vesnice roku. Řeč byla o České poště, padla otázka na mzdy nebo těžbu lithia. Prezident se vyjádřil také k návštěvě Velké Británie a přijetí u britské královny Alžběty II. V souvislosti s aktuálními kauzami politické scény pak zopakoval slova o policejní provokaci a nechybělo ani jeho stanovisko k migrační krizi.

Na setkání s prezidentem ve Větřkovicích. Foto: Daniela Černá

Vidíte sama, tady Zemanovi fandí…

„Je skvělý, je to velice inteligentní člověk, jsem spokojený. Svůj názor na něj jsem si potvrdil. Návštěva na mě působila pozitivně. Už jsem na něm byl v Praze, ale tady to bylo daleko příjemnější jako na obci,“ zhodnotil pan Műller, jenž patřil k těm, kteří jednu z otázek Zemanovi položili. Na dojem z návštěvy jsme se zeptali i mladší generace. „O politiku se moc nezajímám, tak jsem se přišel na něj podívat. A to, co jsem znal z médií, jsem si potvrdil ve skutečnosti,“ uvedl asi sedmnáctiletý Tomáš Gold. A jestli jsou obyvatelé Větřkovic fanoušky Miloše Zemana? „Měl jsem jiný názor, ale mluvil příjemně a názor jsem změnil. Určitě tu nejsou všichni lidé fanoušky prezidenta Zemana, ale možná hodně lidí teď názor změní. Osobní setkání vždy něco dá,“ konstatoval pan Mojmír, který také připustil, že jsou věci, které se mu na vystupování současné hlavy státu nelíbí: „Mohl by zlepšit vystupování navenek, vždyť je reprezentant našeho státu.“ Debatu o návštěvě prezidenta po jejím skončení pak uzavřel další z místních občanů: „Já panu prezidentovi fandím od té doby, co byl předsedou vlády. Svůj názor má stejný a jsem maximálně spokojený. Tady v obci, myslím, ČSSD nevyhrává na celé čáře, ale vidíte sama, lidi mu fandí. Dost lidí tady fandí prezidentovi, a kdo ne, tak možná zůstal doma.“

Před kulturním domem ve Větřkovicích. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …