FOTO Tajná schůzka s miliardářem v zádech. Tito známí politici se večer sešli v centru Prahy

12.03.2015 6:31

V úterý večer se v centru Prahy uskutečnila pozoruhodná schůzka. V jedné z restaurací na Staroměstském náměstí se potkala řada politiků, a to včetně Zbyňka Passera, bratra pražského miliardáře a developera. Původně tajné setkání, o kterém se však redakce už během včerejška dověděla, svolal Tomio Okamura.

FOTO Tajná schůzka s miliardářem v zádech. Tito známí politici se večer sešli v centru Prahy
Foto: Hara
Popisek: Restaurant u Zlaté konvice

V salonku restaurace U Zlaté konvice na pražském Staroměstském náměstí se v úterý večer uskutečnila schůzka několika známých politiků. O původně utajovaném setkání se redakce ParlamentníchListů.cz dozvěděla a nyní přináší jak informace o jednání, tak i fotografie účastníků, kteří na schůzku dorazili.

Tomio Okamura, Radim Fiala, Jaroslav Novák Večerníček z rozpadajícího se Úsvitu, Jiří Janeček z Občanské konzervativní strany či předseda Strany práv občanů Jan Veleba. A ten nejzajímavější účastník, Zbyněk Passer, dorazil na schůzku do sklepní restaurace U Zlaté konvice jako poslední.

Zbyněk Passer vešel veřejnosti ve známost loni kolem komunálních voleb coby lídr hnutí Pro Prahu. Přestože je to bratr známého developera a miliardáře Radima Passera, hnutí tehdy v komunálních volbách neuspělo. Nyní účast Zbyňka Passera s obrovskými finančními prostředky v zádech zavdává k domněnkám, že by nový, možný a především celostátní politický subjekt mohl mít výrazné a bezproblémové finanční krytí.

(Zbyněk Passer z developerské miliardářské rodiny)

Někdejší senátor, podnikatel a poslanec Tomio Okamura se zřejmě snaží dát dohromady širší politický subjekt, založený na tématech jako je vlastenectví, národní uvědomění, konzervativní hodnoty, přímá demokracie či obecné referendum.

Projekt by měl podle dosud šířících se informací vzniknout pod zákulisní taktovkou kontroverzního pražského podnikatele Tomáše Hrdličky. Navíc právě s Hrdličkou se měl nedávno podle dosud neověřených informací setkat ve Špindlerově Mlýně věrný Okamurův spojenec Radim Fiala.

Všechno to také potvrzuje fakt, že před zhruba týdnem zmiňovaný Zbyněk Passer potvrdil Lidovým novinám, že dokonce existuje čtyřčlenný přípravný výbor, který chystá ideovou konferenci.

(Radim Fiala a Tomio Okamura přicházejí na schůzku)

Schůzku ParlamentnímListům.cz potvrdili dva účastníci schůzky, Tomio Okamura a Jiří Janeček. Okamura redakci napsal, že „hovořili o možnostech vzájemné podpory při prosazování programových bodů“.

„Jednali jsme o možné spolupráci,“ napsal Jiří Janeček z Občanské konzervativní strany s dovětkem, že máme dobré informace. Zbyněk Passer odpověděl na dotaz až po vydání článku ve čtvrtek ráno. Na otázku, o čem na schůzce jednali, reagoval: "O příliš vysoké ceně piva v okolí Staroměstského náměstí, někdo už by s tím měl něco udělat," potvrdil s nadsázkou svoji účast.

Potenciální nový politický subjekt by dle dosavadně šířených zákulisních informací mohl spolupracovat několika zahraničními partnery majícími podobné cíle. Jde například o francouzskou Národní frontu Marine Le Penové nebo německou euroskeptickou Alternativu pro Německo. Hlavním ideovým předobrazem ale má údajně být americké hnutí Tea Party, což je seskupení konzervativních a liberálních sil z Republikánské strany.

Příprava nového projektu přichází poté, co jeho vlastní poslanci Okamuru coby šéfa Úsvitu fakticky odstavili a odhlasovali si odtržení a vznik nové strany. Tomio Okamura to označil za puč. V pozadí navíc bylo nevyjasněné hospodaření a finance hnutí. Na veřejnost se dostalo, že Úsvit je zcela bez prostředků i přesto, že díky volbám obdržel od státu kolem 120 milionů korun.

Hnutí Úsvit se tak v podstatě dostalo do mínusu, což je paradoxní vzhledem k tomu, že má pouze čtrnáct poslanců a dokonce pouhých devět členů. Ničemu nepomohlo ani to, že na finance měl dohlížet poslanec Radim Fiala coby revizor. Evidentně na to příliš nedohlédl. Právě Fiala byl „odstraněn“ jako první, když ho poslanci Úsvitu jakožto loajálního spojence Okamury odvolali z čela poslaneckého klubu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …