Firma, kde působí Petr Nečas, čelí nepříjemnostem. Od člověka, se kterým nemusí být příjemné jednat

14.06.2017 10:21

Už dlouho nebylo o pražském lobbistovi Ivo Rittigovi téměř slyšet. Pražská společnost Peskim, spojovaná s Rittigem, ale počátkem května podala insolvenční návrh na skupinu Delta Capital českoněmeckého milionáře Michaela Brody. Pro tuto společnost pracuje někdejší český premiér za ODS Petr Nečas, má v ní na starosti strategii projektů a mezinárodní development. Byl i účastníkem delegace do Číny vedené prezidentem Milošem Zemanem.

Firma, kde působí Petr Nečas, čelí nepříjemnostem. Od člověka, se kterým nemusí být příjemné jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas a Marek Benda

Paradoxem přitom je, že právě Ivo Rittig a jeho pokusy ovlivňovat vládní politiku stály za pádem Nečasovy vlády v létě roku 2013. Na spojenectví těchto dvou mužů, jak jej vykreslovali detektivové bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, to dnes zrovna nevypadá.

Údajné dluhy, blížící se k 10 milionům korun, měly vzniknout za papírnou Neograph, která je známá z kauzy sedmnáctihaléřových provizí za pražské jízdenky. Provize mířily do firmy Cokeville Assets sídlící na britských Panenských ostrovech, Nadační fond proti korupci pak označil za jejich příjemce lobbistu Ivo Rittiga.

Brodova společnost Delta Capital po odhalení skandálu  do společnosti Neograph (Dnes už SPM – Security Paper Mill) vstoupila a drží v ní většinu akcií. V insolvenčním řízení proti Delta Capital vystupuje také další firma spojovaná s Rittigem a sídlící na adrese jeho právníků – Wilsea. „Celková výše uvedených dluhů činí 9 303 456,94 korun. Je nesporné, že neuhrazení uvedených dluhů s přihlédnutím ke stavu hospodaření dlužníka a s ohledem na jeho běžně prováděné platby je excesem v provádění plateb. Podle navrhovatele uvedené dluhy jednoznačně překračují polovinu všech splatných dluhů dlužníka,“ stojí v inslovenčním návrhu, který podal advokát Jiří Komárek.

Údajný dlužník – Delta Capital – podle Komárka pohledávky nepopřel. Podle něj měl v prosinci uzavřít dohodu o postoupení dluhu se společností Eros Holding Limited z Marshallových ostrovů.

Jak Komárek upozornil v jednom ze svých podnětů inslovenčnímu soudu, benefičním vlastníkem a ovládající osobou  Eros Holding Limited je také byznysmen Michael Broda. V jeho vyjádření také napsal, že jedním z aktuálních Brodovým údajných věřitelů je už právní kancelář MSB Legal (dříve Šachta & Partners), což jsou právníci lobbisty Rittiga.

Nepřátelské útoky pokračují

Podle společnosti Delta Capital (vlastníka SPM – Security Paper Mill) je insolvenční návrh šikanózní a má za účel donutit společnost k úhradě závazků, které neuznává. „Je to pokračování útoku, který začal předběžným opatřením na společnost SPM – Security Paper Mill s tím, že nevyšel tento nepřátelský útok, tak nastal nepřátelský útok číslo dvě,“ sdělila společnost v komuniké pro média.

Společnost v prohlášení poukazuje na to, že nějaký čas před návrhem na inslovenci se bývalý vlastník papírny Neograph Vladimír Sitta starší (dnes mu patří zhruba 7 procent firmy) pokusil návrhem na předběžné opatření stát ředitelem továrny. Papírna totiž opět usiluje o to, aby mohla dodávat papír na tisk jízdnek pro pražský Dopravní podnik na příští čtyři roky. Soud Sittovi sice zpočátku vyšel vstříc, ale po prozkoumání jeho návrhu a stanovisku majoritního vlastníka, společnosti Delta Capital, pro kterou pracuje expremiér Petr Nečas, nakonec jeho návrhu nevyhověl.

Společnost Delta Capital podle svého prohlášení disponuje aktivy v řádu stovek milionů korun, která dalece převyšují závazky společnosti. „V tomto případě se jedná o neuznanou pohledávku ve výši 9 milionů korun. Delta Capital považuje za šokující, že soudy vycházejí vstříc šikanózním návrhům, které podávají firmy ve vlastnictví trestně stíhaných advokátů, mimo jiné v souvislosti s mediálně známými kauzami, kdy cílem je zničení nebo ovládnutí SPM – Security Paper Mill,“ míří Delta Capital na právní kancelář spolupracující s Rittigem, která jmenované údajné věřitele ovládá. Oba údajní věřitelé Peskim a Wilsea mají společného vlastníka, kyperskou společnost Cheerlade Holdings Limited.

Kauza kolem tiskárny Neograph (dnes (SPM – Security Paper Mill), jejich bývalých majoritních majitelů – příslušníků komunistické Státní bezpečnosti Vladimíra Sitty staršího a Jana Janků, lobbisty Ivo Rittiga – má v první polovině tohoto roku vůbec turbulentní vývoj.

Policie totiž v únoru navrhla podání obžaloby v kauze poškozeného pražského dopravního podniku, tedy sedmnáctihaléřových provizí za jízdenky. Potvrdil to dozorující státní zástupce Adam Borgula.
Případ se týká 18 obviněných, mezi nimiž je podle dřívějších informací už zmiňovaný lobbista Rittig a jeho spolupracovníci. Kauza souvisí se zakázkami na výrobu papíru a tisk jízdenek, na prodej jízdních dokladů, na projekt tzv. elektronické jízdenky a dále také s následnou legalizací výnosů z trestné činnosti.

„Mohu uvést, že jsem obdržel v této věci od policejního orgánu návrh na podání obžaloby včetně relevantního spisového materiálu,“ napsal Borgula. „Návrh na podání obžaloby se týká všech 18 v této věci obviněných osob,“ uvedl v zimě Borgula.

Dopravní podnik uzavřel podle policie nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala Cokeville Assets, firma Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě.

Neograph firmě podle vyšetřovatelů odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Nadační fond proti korupci pak v minulosti uvedl, že konečným příjemcem těchto peněz byl pravděpodobně Rittig.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …