Generál Šándor: Bárta může být důkazem toho, o čem se už dlouho mluví

01.11.2013 14:56

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zadržela policie. Spolu s ním byl zatčen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Případ prý souvisí s vynášením informací z policie. Pokud by to byla pravda, byl by to zřejmě první důkaz toho, o čem se v České republice mluví už dlouho - tedy, že si určití lidé kupují informace od policejních důstojníků či zpravodajských služeb. Alespoň to tvrdí bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor.

Generál Šándor: Bárta může být důkazem toho, o čem se už dlouho mluví
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

O zatčení Víta Bárty jako první  informovaly Prvnízprávy.cz. Jak později zjistil server Česká pozice, spolu s šéfem Věcí veřejných byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Údajně se jedná o podezření z vynášení informací z policie. Případem se prý nyní zabývá inspekce bezpečnostních sborů a je na něj uvalené informační embargo.

Kauzu údajně dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. Ten ale s odvoláním na zákon o ochraně utajovaných informací nechtěl věc komentovat. Odmítl také potvrdit, že kauzu dozoruje. Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová řekla, že žádné informace o Bártovi nemá.

Souvisí případ s Lessym, nebo snad s Janouškem?

Některá média spekulují o tom, že zadržení Bárty může mít spojitost s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta usiloval. Podle posledních informací však jde spíše o vynášení informací z policejního sboru.

Deník Právo zase uvedl, že zatčení Víta Bárty a vysokého důstojníka protikorupční policie Jana Petržílka má souvislost s únikem odposlechů kontroverzního podnikatele Romana Janouška. „Citlivé záznamy hovorů známého pražského lobbisty například s někdejším primátorem hlavního města Pavlem Bémem, které unikly do médií loni na jaře, pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba, pro kterou Petržílek před svým nástupem k protikorupční policii pracoval. A podle dřívějších informací deníku MF Dnes, který odposlechy zveřejnil, získala tyto citlivé materiály od tajné služby v roce 2009 soukromá bezpečnostní agentura ABL, kterou tehdy Bárta řídil."

Šándor: Může jít o důkaz toho, o čem se mluví už dlouho

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor k zadržení Víta Bárty pro podezření z vynášení informací z policie ParlamentnímListům.cz řekl:  „Pokud to je pravda, tak je to zřejmě jeden z mála důkazů toho, o čem se dlouhodobě v České republice mluví, a to je, že někteří politici, ale nejen politici, si kupují informace v policii a tajných službách. Vždycky se o tom jen spekulovalo například u Mrázka a podobně. Pokud by to tedy byla pravda, tak tento případ dokazuje, že politik si od policie kupoval informace, které mu měly buď dát nějakou komparativní výhodu v jeho byznyse, anebo mu dát výhodu proti některým jeho oponentům, nebo lidem, které nějakým způsobem potřeboval buď ovládat, nebo manipulovat,“ uvedl Šándor pro ParlamentníListy.cz.

Bublan: Bárta mohl informace využívat spíše k podnikání

Anketa

Je Vít Bárta vinen?

32%
68%
hlasovalo: 3331 lidí
Podle exministra vnitra a senátora za ČSSD Františka Bublana je otázka, jestli šlo o nějakou dlouhodobou záležitost, kdy byl Vít Bárta napojen na někoho z policie a dostával od nich informace a teď tedy spadla klec, anebo jestli jde o jednorázovou záležitost. „Velice závažné je, k čemu by mohl Vít Bárta využívat tyto informace. Neumím si dost dobře představit, že by je využíval ke své politické činnosti, ale spíše v oblasti podnikání. Sice svou firmu (ABL – pozn. red.) převedl na bratra, ale když nebude ve sněmovně, je možné, že se k podnikání zase vrátí, nevím,“ řekl Bublan ParlamentnímListům.cz s tím, že zatím jde jen o spekulace.

„Pokud je to ale pravda, závažné je, že byl někdo z policie ochoten dávat někomu nějaké informace. Neumím si představit, proč by to mělo mít něco společného s kauzou Petra Lessyho. Soud ho očistil a teď už je věc ve fázi rozhodování příslušného ministra, aby řešil patovou situaci policejních prezidentů,“ doplnil Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Věci veřejné nechtějí případ komentovat

Věci veřejné vydaly prohlášení s tím, že v tuto chvíli nemají k zatčení dostatek informací, a proto se nebudou k celé věci prozatím vyjadřovat. „Předsednictvo Věcí veřejných má pouze informace z médií a až do doby zveřejnění dalších informací ze strany státního zastupitelství se nebude k případu vyjadřovat,“ stojí v tiskové zprávě strany. Telefon Víta Bárty je vypnutý. 

Okamura: Bárta není a nebyl naším členem

Tomio Okamura, za jehož hnutí Úsvit přímé demokracie Bárta v předčasných volbách neúspěšně kandidoval v Plzeňském kraji, ke kauze uvedl: „V kauze pana Bárty můžu sdělit za sebe i Úsvit pouze to, že vůbec netušíme o co se jedná, takže nemůžeme kauzu nijak komentovat. Vít Bárta byl jedním z mnoha kandidátů mnoha stran na naší kandidátce a jak jsem opakovaně říkal již před volbami, nebyl ani není člen Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Závěrem si přejeme, aby justice a další orgány byly maximálně nezávislé a nekonaly na ničí objednávku," sdělil Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vít Bárta už před soudem stanul v jiné kauze. Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …