Generál Šándor: Zeman ohrozil naše občany. Když se u nás přistěhovalcům nelíbí, ať jdou

30.09.2014 7:42

Prezident Miloš Zeman ohrozil českou zahraniční politiku i bezpečnost českých občanů, domnívá se bývalý šéf tajné služby, bezpečnostní expert Andor Šándor v reakci na Zemanův projev na řeckém ostrově Rhodos. I když ho přímo neslyšel, jen jeho interpretaci v médiích, nesouhlasí s tím, že prezident hodil všechny muslimy do jednoho pytle, když o islámu prohlásil, že je to náboženství, které šíří nenávist a které hlásá, že nepřátelé se musejí zabíjet nebo zotročovat, a všichni nevěřící se mají zabíjet.

Generál Šándor: Zeman ohrozil naše občany. Když se u nás přistěhovalcům nelíbí, ať jdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

„Myslím, že náš prezident stojí daleko na hranici vyjádření, ke kterým sahají představitelé západního světa. A skutečnost, že u nás je relativně malá muslinská menšina, ještě neznamená, že takováto hrubá zjednodušení ujdou pozornosti těch, kteří něco takového neradi slyší,“ řekl generál Šándor ParlamentnímListům.cz. A doplnil, že můžeme být kvůli tomu ohroženi někým ze zastánců těchto lidí, kteří stojí na nejradikálnějším křídle islámského fundamentalismu.

Prezident je z Ústavy zodpovědný za zahraniční politiku

Bývalý šéf tajné služby zdůraznil, že nekritizuje vyhrocený a zjednodušující postoj proto, že by měl jakýkoli zájem kritizovat prezidenta. „Ale on je z Ústavy zodpovědný i za zahraniční politiku, takže věřím, že když říká takovéto příkré odsudky vůči islámu jako celku, že si uvědomuje, jaký to může mít dopad pro naši zahraniční politiku a postavení Česka v rámci arabských a muslimských zemí,“ řekl Šándor. A připomněl, že v minulosti se někteří představitelé arabských či muslimských zemí kvůli podobným výrokům dožadovali vysvětlení, neboť se s nimi evidentně neztotožňovali.

Výrok Miloše Zemana neodpovídá pravdě

Na rozdíl od prezidenta by prý generál Šándor tak hrubé zjednodušení na islám jako celek nepoužil. „Ne proto, abych takticky našlapoval kolem citlivého tématu, ale proto, že si to nemyslím. Přece jen lidí muslimského vyznání je na světě mnohem víc než lidí, kteří se řadí k různým přívržencům teroristických skupin počínaje al-Káidou a konče Džabat al-Nusrou. Toto zjednodušující hodnocení neodpovídá pravdě,“ konstatoval o prezidentově výroku bezpečnostní expert.

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Jde o pokřivenou verzi islámu

Ostatně o tom, že není možné všechny věřící islámu házet do jednoho pytle, svědčí i fakt, že v koalici bojující proti Islámskému státu jsou vedle Spojených států i arabské země, kde je také islám převažujícím náboženstvím. „Navíc jsou to autoritářské královské režimy, Saúdskou Arábií počínaje a Katarem konče,“ upozornil Andor Šándor, i když islámský proud – verze vahábismu v Saúdské Arábii - není podle něj také vlídný ke všem obyvatelům, například vůči ženám. „Zapojení do boje je především pragmatický krok, protože se tyto země cítí být ohroženy rozpínáním Islámského státu, byť v případě Saúdské Arábie jde o sunnity jako v Islámském státu,“ dodal. Důvodem jsou tedy především obavy z činnosti Islámského státu v jejich těsném sousedství. „Já jsem kdysi řekl, že právě na eliminaci Islámského státu by se měly podílet všechny muslimské země, které nesouhlasí s takovou zvrácenou ideologií a s tímto brutálním chováním k jiným a že by svou účastí v koalici měly vyjádřit rozhodné ne takto pokřivené verzi islámu a jeho praktikování na územích, kde se Islámský stát, ne poslední půlrok, ale už možná osm let kodifikuje a podniká své aktivity,“ připomněl bezpečnostní expert, co považoval za nejlepší v boji proti Islámskému státu.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Kdo se cítí být spřízněn s Islámským státem, může být i na území České republiky

Pokud jde o Islámský stát, vidí generál Šándor jeho existenci ve dvou rovinách. „Jedna je ta teritoriální, zabírá dnes severní Sýrii, severní Irák a částečně se přelívá do Afghánistánu, a druhá je myšlenková, ideová. A ta podle mne nemá žádné hranice, takže se může najít kdokoli, kdo se cítí být ideově, myšlenkově a nábožensky spřízněn s Islámským státem, a může být i na území České republiky,“ upozornil bezpečnostní expert možnost, kdy můžeme být ohroženi někým, komu se nebude líbit výrok našeho nejvyššího státního představitele. Ujistil, že vyjádření politiků, především ústavních činitelů směrem k muslimskému světu jsou nepochybně pečlivě sledovány, především ze strany velvyslaneckých a zastupitelských úřadů muslimských zemí v Praze.

Kdo k nám přijde žít, nemůže říkat, že jsme zvrhlí a máme se řídit jeho pravidly

Bývalý šéf zpravodajské služby ovšem dodává, že idea multikulturalismu v Evropě zkrachovala. „A jestli kdokoli, kdo je odjinud, chce bydlet, žít a pracovat v České republice, fajn, ale musí se chovat přesně podle našich zákonů a pravidel, ne, že sem přijde a bude nám říkat, že jsme dekadentní, zvrhlí a že se musíme chovat přesně podle zákonů a pravidel země, odkud přišel. Pokud se mu u nás nelíbí, má svobodné právo odejít, jako měl svobodné právo přijít,“ popisuje Šándor, jakou politiku bychom měli prosazovat: Aby lidé, kteří k nám chtějí přijít, se ztotožnili se způsobem našeho života. „Musí ctít naše kulturní podmínky a pravidla, která jsou platná pro celou společnost, dodržovat je, a ne, aby se nám tady snažili vnucovat způsob jejich života,“ odmítá a v tomto pohledu se shoduje s prezidentem Zemanem.

Generál si není jist, jestli je Putin jako Ahmadínežád nebo Kim Čong un

Miloš Zeman se ve svém projevu postavil proti sankcím jakéhokoli typu. Podle něj jednoduše nefungují a možná naopak podporují režim, s kterým buď souhlasíme, či nikoliv. Prezident přirovnává ukrajinský konflikt a občanskou válku k chřipce. Generál Šándor říká, že není sám schopen říci, jestli protiruské sankce mají či nemají účiněk. „Obecně: Pokud jsou sankce nasměrovány vůči státům jako Irák, Severní Korea apod., většinou dopadnou na obyčejné lidi a vládnoucí garnitura v těchto zemích sankcí využila k tomu, aby ještě více utužila režim a své občany dokázala ještě víc stáhnout za sebou. Ale nejsem si jist, že to je případ Ruska. Nejsem si jist, že Putin je Ahmadínežád nebo Kim Čong un apod., takže nevidím možnost srovnání,“ uvedl Šándor. Je podle něj nepochybné, že sankce budou mít vliv na obě strany, v této souvislosti připomněl, jak si naši podnikatelé stěžovali, že přijdou o těžce vydobyté ruské trhy, aniž by jim to kdokoli jakkoli kompenzoval.

Anexi Krymu a porušení mezinárodních dohod není možné považovat za chřipku

Ale přirovnání ukrajinského konfliktu ke chřipce, jak to učinil prezident, se generálu Šándorovi příliš nezdá. „Jestli je porušení dohody z roku 1994, to znamená dohody, která garantovala Ukrajině svrchovanost a územní celistvost zeměmi, jako byla Velká Británie, Spojené státy a Rusko, za to, že se vzdají jaderných zbraní, nebo anexi Krymu možné považovat za chřipku, to si tedy nejsem jist,“ pochybuje. Řekl, že by situaci na Ukrajině takovým způsobem nezjednodušoval. „Rusko, ať se to někomu líbí nebo nelíbí, prostě agresí zabralo část území, i když v roce 1994 garantovalo, že je neměnné. Z tohoto pohledu bych tento fakt nebagatelizoal výrazem chřipka,“ zopakoval. A dodal, že na chřipku se i umírá, dokonce byly v minulosti chřipky, které měly pandemickou povahu a způsobily řadu mrtvých. „To přirovnání mi nepřijde úplně adekvátní,“ kritizuje vyjádření prezidenta, kterým zpochybnil protiruské sankce.

Krizi na Ukrajině začal státní převrat

Generál Šándor objasnil, že s anexí Krymu se nemůže vyrovnat, byť jeho postoj vůči tomu, co následovalo na jihovýchodní Ukrajině, už nebyl tak jednoznačně protiruský. „Snažil jsem se události hodnotit z hlediska vývoje objektivně. Celou krizi na Ukrajině, která znamenala anexi Krymu a boje na jihovýchodní Ukrajině, začal státní převrat. A je také fakt, že ten státní převat zorganizovala část pravicových sil na ukrajinské scéně,“ shrnul bezpečnostní expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …