Hašek i Sobotka: Rathovo chování nás mrzí. A distancovali se od něj

15.05.2012 17:45

Michal Hašek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásili na tiskové konferenci v úterý v podvečer, že budou trvat na tom, aby policie řádně a co nejrychleji prošetřila celou záležitost kolem středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl zatčen v pondělí večer a obviněn z braní úplatků.

Hašek i Sobotka: Rathovo chování nás mrzí. A distancovali se od něj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Od jednání Davida Ratha se distancovali.

"Je pro nás zcela nepřijatelné jakékoli parazitování na veřejných zakázkách či na financích z Evropské unie. V případě, že se jakýmkoli způsobem dotkne takové chování či podezření někoho, kdo se podílí na veřejném životě, a je spojen ze sociální demokracií, měl by odejít. Chování, z kterého je obviněn David Rath, je nemorální. Jakákoli korupce je nepřijatelná," uvedl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Jak přiznal, dosud neví, kterých členů sociální demokracie se tato kauza může týkat. Policie totiž oznámila, že společně s Rathem bylo zadrženo dalších sedm lidí.

Sobotka také zdůraznil, že bude trvat na pozastavení členství všech v kauze angažovaných lidí. "Pokud tak neučiní, rozhodne se tak na předsednictvu. Budeme chtít, aby byl hledán ČSSD nový lídr kandidátky do voleb, i přesto, že jsme ve složité situaci, poněvadž krajská konference Středočeského kraje již proběhla. Chceme taktéž stažení jeho kandidatury do podzimních voleb a také z funkce hejtmana. Za něj budeme hledat náhradu. David Rath by měl rezignovat na všechny veřejné funkce. Naše strana podpoří zároveň návrh na zbavení imunity poslance," řekl dále Sobotka.

Michal Hašek se následně omluvil veřejnosti a připomněl, že ČSSD prosazuje v takových případech presumpci viny ve svých stanovách - proto se bude jednat o pozastavení členství.

"Nejsme jako jiné strany, nebudeme proto ten případ zametat pod koberec, " zdůraznil Hašek.

V pátek z tohoto důvodu bude zasedat grémium strany. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…