Hašek musel ze sněmovny, jeho náhradník má funkcí ještě víc. Hejtman mu dal příklad, co má dělat s penězi

12.05.2014 22:03

Sociálnědemokratický politik Michal Hašek složil poslanecký mandát, protože je zároveň i hejtmanem. Jeho náhradník ve sněmovně Vlastimil Gabrhel je ale nyní vedle poslance i starostou Znojma, krajským zastupitelem a šéfem vodárenského sdružení. Hejtman Hašek ukazuje na svém příkladu, jak naložit s poslaneckým platem a upozorňuje i na jiný možný problém v Jihomoravském kraji.

Hašek musel ze sněmovny, jeho náhradník má funkcí ještě víc. Hejtman mu dal příklad, co má dělat s penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Na jižní Moravě doutná i další problém. Sociální demokraté dlouhodobě razantně odmítají privatizace nemocnic, které by podle nich měl mít pod kontrolou stát. Přesto však zastupitelé ČSSD v Hustopečích u Brna hlasovali pro převod nemocnice na akciovou společnost. Chystá se prý pronájem nemocnice soukromé firmě, což odmítá jak hejtman Michal Hašek, tak šéf krajské ČSSD na jižní Moravě Zdeněk Dufek.

Současný ministr zdravotnictví, ale nejen on, dlouhodobě veřejně mluví o tom, že ČSSD je absolutním odpůrcem privatizace nemocnic, protože jen tak může stát svým občanům zaručit, že nemocniční síť zůstane plně zachována.

Ani dlouhodobě prosazovaný názor v celé ČSSD a stranické sliby voličům nezabránily zastupitelům v jihomoravských Hustopečích, aby hlasovali pro převedení městské nemocnice z příspěvkové organizace na akciovou společnost. A příklady z minulosti potvrzují, že převod nemocnice na akciovou společnost je předstupněm pro její privatizaci, a tedy prodej soukromé firmě.

Poslanec za ČSSD Jiří Petrů sice upozornil na to, že zastupitelstvo v Hustopečích schválilo převod nemocnice na akciovku, nicméně ve vlastnictví města. Podle poslance Petrů je navíc dané, že město nesmí po dobu dvaceti let nemocnici prodat. „To jsou špatné informace, naprostý blud,“ dodal Jiří Petrů pro ParlamentníListy.cz.

Krajský šéf ČSSD je silně znepokojen

Jak ale redakce následně zjistila, aktuálně se nejedná o prodeji, ale o pronájmu nemocnice soukromé firmě, což je věc, kterou ČSSD odmítá stejně tak jako prodej. „Situaci sleduji s velkým znepokojením a od kolegů z Břeclavska budu chtít vysvětlení,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda krajského výboru ČSSD v Jihomoravském kraji Zdeněk Dufek.

Postup sociálnědemokratických zastupitelů v Hustopečích se nelíbí ani krajskému hejtmanovi Michalu Haškovi, podle jehož slov je převod na akciovou společnost prvním krokem před pronájmem daného zařízení soukromému provozovateli.

„Nemocnice v Hustopečích není zřizována Jihomoravským krajem, ale městem Hustopeče. Přesto je součástí komplexního jednání o zdravotnické péči na jižní Moravě a z toho důvodu mě jako hejtmana zajímá její další osud. Sociální demokracie se dlouhodobě staví proti privatizaci veřejného zdravotnictví a v tomto případě zatím došlo ‚pouze‘ k transformaci z příspěvkové organizace na akciovou, ale pro znalce tohoto procesu je jasné, že to je první krok před tím, než bude pronajata nějakému soukromému provozovateli."

Podle Haška stačilo vyměnit vedení

ČSSD je podle Haška i proti pronájmům veřejných nemocnic soukromým provozovatelům. „Pokud se hustopečským nedařilo z hlediska nemocnice, určitě bylo jednodušším řešením například vyměnit management, nikoli měnit právní formu a uvažovat o pronájmu. Z tohoto důvodu předpokládám, že názor sociální demokracie je konstantní a tak, jako mělo vedení strany výhrady například k uvažovaným pronájmům, kde šlo pouze o varianty s ohledem na některé krajské nemocnice v minulosti, že stejný princip v tuto chvíli platí i pro městskou nemocnici v Hustopečích, a předpokládám, že ČSSD nebude ta, která bude podporovat pronájem této městské nemocnice bez ohledu na její právní formu,“ konstatoval Hašek.

Ten se ke konci dubna vzdal poslaneckého mandátu, na což tlačilo vedení ČSSD, protože prý není možné stíhat výkon funkcí poslance a hejtmana dohromady. Haška pak ve sněmovně nahradil Vlastimil Gabrhel, který je tak nyní zároveň poslancem, starostou Znojma, krajským zastupitelem Jihomoravského kraje a předsedou Vodovodů a kanalizací Znojemsko.

Je to v pořádku? „Pro mě je otázka poslaneckého mandátu uzavřenou záležitostí a naplno se věnuji hejtmanské práci a práci předsedy Asociace krajů. Jednou z výtek, jež padala směrem k lidem, kteří zastávají více veřejných funkcí, bylo to, jak tyto funkce stíhají a jakou mají účast třeba v Poslanecké sněmovně,“ komentuje exposlanec Hašek.

„Poslanecký plat jsem dával na charitu, za pět let skoro 1,5 milionu“

„Neznám aktuální účast kolegy Gabrhela, ale když jsem opouštěl sněmovnu, moje účast v tomto volebním období byla tuším kolem sedmdesáti procent. Předpokládám, že i on si svoje pracovní povinnosti poskládal tak, aby dosahoval minimálně sedmdesátiprocentní účasti na schůzích sněmovny,“ vzkazuje jihomoravský hejtman.

Přestože byl Michal Hašek dlouhodobě kritizován za souběh funkcí poslance a hejtmana, celé minulé funkční období sněmovny dával svůj poslanecký plat na charitu. „Za minulé volební období to bylo 1,3 milionu korun a v tomto volebním období několik set tisíc korun. Nenechával jsem si z toho nic, celé jsem to posílal na charitu. V součtu to je asi 1,5 milionu korun,“ doplnil Hašek pro server ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …