Herec a novinář Pavlata: Zeman určitě ví, že by do Ruska neměl jet, ale cesta se mu hodí

07.04.2015 17:32

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že velvyslanec Spojených států amerických Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, vyvolalo na politické scéně poprask. Třeba premiér Bohuslav Sobotka to nepovažuje od Zemana za adekvátní reakci. Ovšem mezi politiky se našlo nemnoho těch, co naopak kritizují amerického ambasadora. Schapiro se měl podle nich zdržet slovní reakce na cestu Zemana do Ruska. „Andrew Schapiro rozhodně mlčet neměl,“ reagoval na nejnovější spor pro ParlamentníListy.cz herec, žurnalista a člen Rady ČT Michal Pavlata.

Herec a novinář Pavlata: Zeman určitě ví, že by do Ruska neměl jet, ale cesta se mu hodí
Foto: Hrad.cz
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman

A je to tu zase! Slova Miloše Zemana opět čeří politické vody a vyvolávají vášně. Nejnověji jde o jeho vyjádření na konto velvyslance Spojených států amerických v ČR Andrewa Schapiro, o němž hlava státu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekla, že má dveře na Hrad zavřené. Zeman to prohlásil o víkendu pro ParlamentníListy.cz. Důvodem k takové reakci mu byly ambasadorovy výhrady k jeho plánované cestě do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války.

Většina oslovených českých politiků se nad reakcí hlavy českého státu přinejmenším pozastavila. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebyla reakce Zemana adekvátní.

„Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec," řekl v pondělí premiér s tím, že ale prý doufá, že prezidentovo vyjádření nedopadne negativně na vztahy se spojenci.

Podle ruského ministerstva zahraničí ovšem naopak dělá Zemanovi jeho stanovisko čest. „Pádná odpověď českého prezidenta velvyslanci USA! Věrnost památce sovětských vojáků, kteří padli v boji s fašismem, dělá Miloši Zemanovi čest," napsal k tomu na Twitteru třeba zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov na sociální síti označil výroky Schapira dokonce za hysterické.

Cesta do Ruska se mu hodí

To si však nemyslí herec, hudební režisér, žurnalista a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Michal Pavlata. Podle něj Schapiro hysterický není.

„Andrew Schapiro mlčet k cestě Miloše Zemana do Ruska rozhodně neměl, protože reprezentuje stát, v jeho případě Spojené státy americké. A jeho prostřednictvím vlastně Spojené státy tlumočí Miloši Zemanovi tenhle vzkaz. Je nepříjemné, že Zeman sází na polovinu obyvatelstva, která jeho cestu do Ruska vítá z čistě nostalgických vzpomínek na staré zašlé časy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavlata.

Zeman podle něj rozhodně ví, co dělá. „Ani on si určitě nemyslí, že by měl do Ruska jet, ale cesta se mu prostě hodí - jak se říká hezky česky - do krámu. Tato doba je nakloněna té hloupější polovině člověka,“ řekl dále Pavlata.

Myslí si, že se česká hlava státu měla zachovat podobně jako německá kancléřka Angela Merkelová, která se sice v Moskvě objeví, ovšem ne na vojenské přehlídce 9. května, ale až 10. května, kdy uctí padlé položením věnce u hrobu Neznámého vojína u kremelské zdi spolu s prezidentem Vladimirem Putinem.

„Miloš Zeman to měl podle mého soudu udělat podobně jako Angela Merkelová, neboť fakt, že Zeman bude na vojenské přehlídce stát vedle diktátorů jiných zemí, a bude vlastně obdivovat armádu, která provedla anexi Krymu a která působí jako rozbuška na Ukrajině, je samozřejmě politicky naprosto špatné. Jenže toto Miloš Zeman dobře ví, ale přesto tam jede, protože prostě počítá se svými voliči, mezi nimiž je mnoho lidí, kteří jeho cestu do Ruska vítají,“ dodal Pavlata pro ParlamentníListy.cz.

Americký velvyslanec Schapiro odpovídal koncem března v pořadu Událostech, komentářích na otázku, zda je Zemanova cesta do Moskvy v čase konfliktu na Ukrajině politicky moudré rozhodnutí.

„Není na mně ani jakékoli jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat. To, že prezident Zeman řekl, že je potřeba vzdát holt obětem všech zemí v souvislosti s koncem druhé světové války, chápu. Ta symbolika, že je možná jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude z pódia sledovat vojenský pochod, když stejná armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, je možná taková prekérní,“ prohlásil americký velvyslanec.

Zeman na to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat.

„Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ uvedl Zeman.

Rusko rozeslalo 68 pozvánek

Na to ale reagoval opětovně Schapiro. „Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy,“ napsal Schapiro v nedělním prohlášení z dovolené v USA.

Rusko rozeslalo do světa 68 pozvánek na oslavy, které 9. května vyvrcholí vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí. Podle zpráv ruského tisku je jistá přítomnost prezidentů České republiky, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, šéfů separatistické Abcházie a Jižní Osetie, prezidentů Indie, Číny, Jižní Afriky, KLDR, Vietnamu a Kuby. Očekávají se i vůdci povstaleckých území na východě Ukrajiny.

Z evropských státníků se ruská média zmiňují kromě Zemana jen o prezidentovi a premiérovi Řecka. Dříve se v seznamu hostů objevovalo i jméno kyperského prezidenta.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …