Hned sedm důchodců s koronavirem: Nákaza přišla z Německa. Jak? Víme

26.03.2020 14:00

Nákaza koronaviru mezi seniory v pečovatelském domě v Českém Krumlově se dostala přes pečovatelku, na kterou se nákaza dostala přes pendlera, co jezdil i po rozšíření epidemie pracovat do Německa. Redakci PL se podařilo zjistit podrobnosti.

Hned sedm důchodců s koronavirem: Nákaza přišla z Německa. Jak? Víme
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

České kraje, které se nacházejí na hranicích Rakouska a Německa, se dle dat, které mají k dispozici, nacházejí v těžké situaci kvůli tzv. pendlerům. 

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Jde o Čechy, kteří jezdí pracovat do zahraničí a vláda jim dlouho umožňovala i přes rozšiřující se epidemii koronaviru do práce v Rakousku či Německu jezdit.

Až po dlouhé kritice a tlaku rozhodla, že lidé sice mohou nadále do práce v zahraničí jet, ale musí se tam ubytovat a po návratu domů zůstat ve čtrnáctidenní karanténě. Pendleři si na to stěžují a tvrdí, že je vláda a kraje hází přes palubu a brání jim živit rodiny.

Jenže se ukazuje, že právě pendleři ve velké míře do příhraničních krajů nákazu zatáhli. Nově se podle našich zjištění jedná i o nákazu přenesenou přes rodinné příslušníky na seniory v pečovatelském domě v Českém Krumlově.

Informace, že v domě sociálních služeb Sovy v Českém Krumlově bylo pozitivně testováno na koronavirus deset osob včetně sedmi klientů-seniorů, tedy nejrizikovější skupiny, se v médiích objevila už ve středu večer.

Pátrání naši redakci dovedlo ke zjištění, že senioři v krumlovském pečovatelském domě se nakazili právě kvůli pendlerům, které vláda zprvu odmítla omezit. 

VIDEO: Navzdory karanténě šmejdi navštěvují seniory v domech, do hodiny od telefonátu jsou u nich

„Tohle je obrovský průšvih. Je tam hodně lidí ve věku osmdesát devadesát let, to je vůbec nejohroženější skupina obyvatel, nemohli se nijak bránit, jsou odkázáni na péči ošetřovatelek a na to mohou i doplatit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz pod příslibem anonymity důvěryhodný zdroj redakce z jihu Čech.

Jak konkrétně k tomu došlo? I to se nám podařilo vypátrat. „Do toho domova to přišlo přes jednu pečovatelku. Její syn byl pravidelně v kontaktu s člověkem, pendlerem, který si nákazu přivezl z Německa. A ta zaměstnankyně nakazila těch sedm seniorů a další zaměstnance.

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

Možnost pendlerů dál jezdit za hranice způsobila a způsobí obrovské důsledky. Je to jako děravý cedník, skrze který do České republiky teče nákaza, a případ Českého Krumlova může skončit tragicky jen kvůli tomu, že se někteří lidé odmítli chovat ohleduplně a rozšířili nákazu v konečném důsledku až na naše nejstarší a nejohroženější, kteří se tomu ani nemohli bránit,” řekl nám dále zdroj.

Vláda byla k pendlerům dlouho velmi vstřícná a benevolentní. Poslední zpřísnění a de facto zákaz návratu bez karantény přišel až na základě dlouhého naléhání dotčených krajů, které mají k dispozici čísla a fakta, odkud nákaza přišla. Jde o tzv. trasování, kdy je možné vypátrat, kdo se od koho nakazil a kde se tito lidé pohybují.

Teď už pendleři běžně jezdit nemohou. Pokud se rozhodnou i nadále do Německa, Rakouska či jinam za prací odjet, nesmí se buď vrátit a musí si v místě zajistit ubytování, anebo v případě návratu zůstat dva týdny v přísné karanténě. 

Pendleři to vnímají téměř jako perzekuci a potlačování lidských práv, alespoň soudě z vyjádření některých jejich zástupců. Přitom minimálně statisíce, ne-li miliony lidí v republice pracovat nemohou a jsou také bez příjmů, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy. Další vývoj situace budou ParlamentníListy.cz i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …