Holešovská výzva dělá paseku. Štve modrého starostu města, mluví se i o Gottovi

01.05.2012 7:10

Odvolat ministry, sesadit prezidenta a dát vládu lidem. Že by právě toto bylo nejlepší řešení situace v České republice, na tom se shodlo sedm rozhněvaných mužů při svém setkání ve městě Holešov. Právě tady se uskutečnila vůbec první schůzka takzvané Holešovské výzvy. Někteří ze zakládajících členů odtud i pocházejí. Vedení místní radnice se netají tím, že tahle spojitost jejich městu zrovna dobré jméno nedělá.

Holešovská výzva dělá paseku. Štve modrého starostu města, mluví se i o Gottovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace Holešovské výzvy na Václavském náměstí

Starostu iniciativy spíš rozčilují. Ať už se jedná o nově vzniklé občanské sdružení Holešovská výzva, nebo Holešovské hnutí, nechce mít s nimi nic společného. „Nemyslím si, že bychom se měli medializovat právě v tomto kontextu. Jsme město jako každé jiné a opravdu bych se v této rovině tím nechtěl zabývat,“ uvedl starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS) pro ParlamentníListy.cz. Už dřív se přitom v médiích vyslovil na adresu Holešovské výzvy negativně. Podle něj prý jdou proti principu demokracie.

Starosta by se měl bránit

To, že vedení Holešova situaci s aktivisty neřeší a ani se do věci nechce míchat, namíchlo pro změnu mluvčího nového Holešovského hnutí. Poté, co si Dělnická strana sociální spravedlnosti zaregistrovala značku Holešovská výzva, museli aktivisté vytvořit nový název. Rozhodli se právě pro Holešovské hnutí. „Na město Holešov vrhá špatné světlo sdružení pana Vandase Holešovská výzva. V prvé řadě by si měl pan starosta položit otázku, jak je vůbec možné, že se Vandasovi podařilo název převzít a sdružení zaregistrovat. Měl by situaci řešit. On by měl být iniciátorem toho, aby se situace vyjasnila,“ nastínil Jaroslav Petr, mluvčí nového Holešovského hnutí, které aktuálně už spustilo nové webové stránky www.holesovskehnuti2012.cz.

Budou bojovat s dinosaury

Holešovské hnutí chce navázat nejen na původní myšlenky aktérů Holešovské výzvy. „Budeme vystupovat pod zkratkou HOH 2012. Našim základním mottem bude boj s dinosaury a s lidmi s hroší kůží. Do politiky se budeme snažit dostat pravidla jasně nastavená, která vycházejí z myšlenek Coubertina, zakladatele moderních olympijských her. Ten naprosto jednoznačně hovoří o určitých zásadách, které mají být ve sportovních kláních uplatněna a my je chceme převzít do politického hnutí,“ vysvětlil redakci Petr s tím, že tato doba vyžaduje osvícené diktátorství.

Registrace hnutí se uskuteční během následujících dvaceti dnů. „Budeme působit celostátně i v oblasti Holešova, Kroměříže i v dalších městech ve Zlínském kraji. V podstatě v rámci celé České republiky. V tuto chvíli se buduje síť našich koordinačních center. Opíráme se o dobré vztahy, které jsme měli s lidmi z původní Holešovské výzvy,“ podotkl Petr.

Lidé se o Holešov zajímají, prý tam nechce ani Gott

Lidé z Holešova chtějí mít jasno. Ptají se na Holešovskou výzvu a sbírají si informace o tom, co se to vlastně kolem jejich města děje. „Lidi sem chodí a ptají se. Můžeme jim nabídnout pouze informace z internetu,“ reagovala paní Jana, pracovnice místního informačního centra. A protože fámy se šíří rychlostí blesku, přišli někteří obyvatelé i na to, že právě Holešovská výzva mohla být důvodem,  proč Karel Gott odmítl koncertovat v Holešově 1. května. „Něco takového jsme zaslechli, že snad pan Gott nebo někdo z lidí kolem něj reagovali negativně, když se objevila Holešovská výzva, protože měl v Holešově vystupovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Chmelař, místostarosta Holešova. Jemu samotnému je samozřejmě jasné, že jde o čiré spekulace a skutečným důvodem, proč Gott koncert zrušil, byly jeho problémy s hlasivkami. Proto přesune vystoupení na jiný termín. „Podle informací, které jsme oficiálně měli, se do Holešova těšil, takže v jeho plánovaném vystoupení nevidím problém,“ upozornil Chmelař.

Dvě iniciativy v jednom městě, nebude to moc?

Holešovská výzva a Holešovské hnutí. Město Holešov bude teď svázané, alespoň podle názvu hned se dvěma skupinami různých aktivistů. Dá se proto předpokládat, že právě tady se budou konat mítinky obou iniciativ. Starostu města zatím tato skutečnost vůbec nedojímá. „Neměli jsme tady žádné problémy v minulosti a nečekám, že by byly problémy teď. I Dělnická strana sociální spravedlnosti je normální politický subjekt. Pokud si tu udělají nějaký politický mítink se svou Holešovskou výzvou, tak předpokládám, že to bude v plně v rámci zákona,“ uzavírá Janalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Patrik William Pustějovský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…