Hornický odborář k chystané bouři: Pane Bakalo, to je jen výstraha. Rozdělili jste si zisky a teď...

05.09.2013 11:25

Horníkům na Ostravsku už dochází trpělivost. Chystají proto demonstarci namířenou proti vedení společnosti OKD, kterou spoluvlastní kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala. Ten si však raději s dalšími akcionáři rozdělil miliardové zisky, než aby se připravil na horší časy. Alespoň to tvrdí šéf hornického odborového svazu Jan Sábel. A Bakala mlčí.

Hornický odborář k chystané bouři: Pane Bakalo, to je jen výstraha. Rozdělili jste si zisky a teď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Kvůli špatné ekonomické situaci ohlásila už v květnu OKD, respektive její mateřská společnost NWR, rozsáhlá úsporná opatření spojená s propouštěním a se snižováním mezd. Jen uvažované uzavření dolu Paskov na Frýdeckomístecku by naráz připravilo o práci na 2 500 lidí.

Chtějí bojovat za přijatelnou mzdu a místa

Horníci proto chtějí bojovat za přijatelnou mzdu a zachování pracovních míst. Demonstraci pořádá Sdružení hornických odborů, což jsou odboráři z OKD. Akce začne 17. září v 15.00 v Ostravě, účastníci vyjdou od stadionu Baníku směrem k sídlu OKD, kde je zároveň ostravský magistrát. Tam se uskuteční i hlavní část demonstrace. Její název je Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Přítomní by měli být i zástupci Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu.

„Jsem přesvědčen o tom, že to je pouze výstražná demonstrace, takový vztyčený prst. Jde o začátek boje za vůbec přežití na Ostravsku a proti drastickému snižování mezd, které chystá OKD spolu s Bakalou," řekl ParlamentnímListům.cz šéf tohto svazu Jan Sábel s tím, že řada horníků bude pracovat i během protestu.

Další kolo vyjednávání

Počet horníků, kteří budou protestovat, však zatím nezná. Hovoří se ale i o tisících. Podporu vyjádřili i horníci z Mostecka. Plánovanou demonstraci by mohlo zastavit dnešní vyjednávání o kolektivní smlouvě, kterou dosud odbory s vedením OKD nepodepsaly. To je ale nepravděpodobné. Odboráři už dříve navrhli snížení mezd o sedm procent namísto údajně požadovaných dvaceti, na což zaměstnavatel nepřistoupil. Zda OKD přijde s přijatelnějším návrhem pro odboráře, zatím není jasné. Jak ale uvedl nový mluvčí OKD Marek Síbrt, společnost věří, že nakonec dojde ke kompromisu. Konkrétní návrhy však prozradit nechtěl s tím, že je firma sdělí až odborářům na místě.

Nicméně informace o plánovaném plošném snižování platů o 20 procent se podle Síbrta nezakládá na pravdě. „Průměrná mzda horníků v OKD přesahuje 35 tisíc korun a o polovinu převyšuje regionální průměr. OKD nechce jít cestou snižování tarifních mezd, ale chceme diskutovat o omezení rozsáhlého systému benefitů typu třináctých a čtrnáctých platů. Zároveň chceme zaměstnancům zajistit růst mezd v momentě, kdy se situace na světových trzích zlepší," řekl Síbrt.

Kdyby Bakalovi nešlo jen o zisk, bylo by to jinak

Podle šéfa hornického odborového svazu šlo celé situaci předejít, kdyby vlastníkům, zejména Zdeňku Bakalovi, nešlo jen o jejich vlastní kapsu.
„To, co provádí Bakala prostřednictvím vedení OKD, to je katastrofa nejenom pro budoucnost hornictví, ale vůbec celého kraje. Kdyby byl Bakala stejně chytrý jako je Štěpánek, generální ředitel Sokolovské uhelné, tak by nevyplácel dividendy a peníze by měl tak k dispozici pro případ zhoršení situace v těžbě s prodejem. Jenomže Bakala to udělal obráceně, to znamená, že zisky si rozdělili v rámci dividend akcionáři, pak si nabral úvěry a zadlužil společnost OKD a dostal ji téměř na pokraj bankrotu," řekl ParlamentnímListům.cz Sábel.

Vydělali 50 miliard, půlku si rozdělili

„Za osm let vydělali 50 miliard a z toho dali do investic kolem 25 miliard a o zbytek se zřejmě podělili," pokračuje Sábel. „Otázkou  je, jestli postupně v plánu Zdeňka Bakaly není snaha zlikvidovat NWR, poslat ji do konkurzu a tím pádem i OKD a vytáhnout 40 000 bytů, a když by měl 500 000 za byt, tak to je 20 až 25 miliard, možná i víc," doplnil Sábel.

Zdeněk Bakala je asi polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. ParlamentníListy.cz kontaktovaly i Zdeňka Bakalu prostřednictvím jeho tiskového mluvčího Tomáše Pavlíka. Ten se však dosud k zaslaným dotazům ohledně dění v OKD a vznesených obvinění vůči Zdeňku Bakalovi nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …