Hororová story z nadnárodní společnosti: „Podepiš, nebo ti zabiju psa!“

14.04.2021 19:05

V návaznosti na vývoj kolem covidu jsme se rozhodli připravit sérii článků, která se věnuje pracovním podmínkám ve firmách na území naší republiky. To znamená přijatým opatřením na pracovištích, řešení sporů, odchodům zaměstnanců, ale i tomu, jakým způsobem si firmy v dnešní době chrání své dobré jméno a pověst, jak pečují o zaměstnance, vhodné pracovní prostředí a vztahy na pracovištích. Jeden ze zajímavých podnětů, který jsme obdrželi, se týká společnosti ABB s.r.o.

Hororová story z nadnárodní společnosti: „Podepiš, nebo ti zabiju psa!“
Foto: pixabay.com
Popisek: Štěně - ilustrační foto

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Tato firma je švýcarsko-švédská nadnárodní korporace se sídlem v Curychu. Poskytuje technologie pro energetiku a automatizaci. V roce 2010 se umístila na 124. místě v žebříčku magazínu Forbes. Je jednou z největších technologických společností a také konglomerátů na světě. Tolik obecně dohledatelná rešerše.

Jak se můžeme dočíst na webových stránkách společnosti, u takto velké korporace je důležitá i reputace a etika. ABB má pochopitelně vnitřní kodex. ParlamentníListy.cz přinášejí jen výňatek.

„Proč potřebujeme Kodex jednání? Ať se ve světě kolem nás mění cokoli, jedna věc se nemění: závazek ABB udržovat nejvyšší standardy etiky podnikání a integrity (poctivosti).

Na webových stránkách pak nacházíme další důležitou větu:

„Věděli jste, že… Institut Ethisphere zařadil ABB mezi nejetičtější společnosti?

Institut Ethisphere je nezávislé výzkumné středisko propagující osvědčené postupy v oblasti etiky podnikání. Společnost ABB na svůj seznam doplnil opakovaně.

Otázkou však zůstává, jak jdou psané kroky ruku v ruce s realitou.

Psal se rok 2018 a v Ostravě na jedné z poboček ABB se totiž odehrálo následující.

V rámci pracovní komunikace mezi nadřízeným a podřízeným udělil manažer servisního střediska oprav motorů svému podřízenému příkaz k nákupu nestandardních komponentů, které nebyly pro danou zakázku potřebné. Ten to odmítl. Poté došlo ze strany manažera k následujícímu, téměř nepochopitelnému zkratu.

„Když to neuděláš, tak ti zabiju psa!“ napsal šéf svému podřízenému.

Etický kodex ABB (zdroj: webové stránky společnosti)

Ten se tlaku nezalekl a komponenty u vnucovaného dodavatele neobjednal. Celý incident nahlásil na vedení společnosti.

V tuto chvíli musíme dodat, že pro podobné případy má ABB vnitřní nástroj pro nahlašování podobných záležitostí: BUSINESS ETHICS HELPLINE, kde lze telefonicky nebo e-mailem nahlásit podobné jednání týkající se jakkoli společnosti ABB.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Ta navíc vede permanentní vnitřní kampaň mezi svými zaměstnanci s názvem „DO NOT LOOK ANOTHER WAY“, tedy „NEDÍVEJ SE JINAM“, jež má zaměstnance motivovat k nahlášení podobných excesů.

Ale zpět.

Určitě každého napadne, že pokud něco podobného jako zaměstnanec nahlásím, mohu se automaticky stát pomyslným terčem nebo cílem odplaty ze strany nahlášeného, v tomto případě nadřízeného. I na to v ABB předem mysleli a daný mechanismus nastavili tak, aby k tomu prý nikdy nedošlo.

Systém by měl fungovat následovně: nahlásíte na linku případ, zemi, ze které jste, uvedete své jméno, pracovní pozici a popíšete záležitost, na kterou chcete upozornit. Systém vám vygeneruje číslo stížnosti a vy si nastavíte své heslo.

Následně jste přesměrováni na stránky NAVEX Global, což je organizace, která se zabývá anonymními oznámeními problematického nebo nelegálního chování, a vy máte možnost sledovat vývoj případu. Dále už je řešena záležitost mimo konkrétní firmu a její organizační strukturu.

Jaká byla realita v Ostravě?

Dotyčný zaměstnanec údajně nevyužil nahlášení přes etickou linku a poslal informace vedení přímo. Neschovával se. Vedení si dotyčného manažera-šéfa předvolalo na kobereček. Plynuly týdny a měsíce. Až nakonec ten, který odmítl podepsat a bylo mu vyhrožováno, skončil.

Po něm si ovšem i další zaměstnanci, jak jsme byli informováni, opakovaně stěžovali na chování dotyčného manažera-šéfa a následně jej nahlásili na takzvanou etickou linku.

Po oznámení případu zaměstnanci byl sice dotyčný manažer servisního střediska zhruba na dobu měsíce pracovně suspendován, to se ale už psal podzim roku 2018. Následně na počátku roku 2019 došlo k výměně vedení, pro které došetření, téma etiky a pověsti nebylo nejspíš hlavní prioritou.

Pro doplnění uveďme, že daný manažer – šéf ve společnosti ABB – na své pozici vydržel i další rok, a to až do podzimu 2019, kdy bylo celé organizační servisní středisko motorů zrušeno.

PR manažerka ABB Markéta Brázdová naší redakci k tématu etiky uvedla následující: „Pracovněprávní případy řešíme nad rámec legislativy zásadně dle uvedeného etického kodexu. ABB uplatňuje „nulovou toleranci“ v případě porušování interních směrnic, včetně tohoto kodexu. Zaměstnanci mohou hlásit případná porušení i anonymně na oznamovací Horké lince etiky podnikání ABB nebo zasláním e-mailu vedoucímu pro integritu.“

Pokud daný příběh zestručníme, mnoho věcí, jež by se týkaly etiky, nenacházíme. Člověk, jemuž bylo vyhrožováno, skončil. Ten, který vyhrožoval, pracoval dál.

Pokud se vás týká podobný přístup ze strany zaměstnavatele, lze kontaktovat autory e-mailu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …