IZIP bude jako ABL. Jen se zahodí značka a pojede se dál, straší Rath

12.05.2012 6:16

Více než deset let sypal stát prostřednictvím Všeobecné zdravotní pojišťovny obrovské peníze do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. I když o jeho funkčnosti panovaly pochybnosti od samého počátku, premiér Petr Nečas a šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger se na jeho zastavení dohodli až nyní. Stínový ministr zdravotnictví David Rath se obává, aby nešlo o pouhé zahození značky.

IZIP bude jako ABL. Jen se zahodí značka a pojede se dál, straší Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Dohoda premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na ukončení projektu elektronických zdravotních knížek nastoluje podle Davida Ratha otázku, jaký bude další krok. „Na mě to dělá dojem, že IZIP už je natolik zkompromitovaný, že to chtějí zahodit jako značku. Něco jako když Bárta zahodil ABL. Po dvou letech teatrálně řeknou: ´Prohlédli jsme, je to špatně, je to nefunkční, konec odpornému nefungujícímu předraženému IZIPu´,“ podivuje se pro ParlamentníListy.cz stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) nad tím, že k tomuto závěru došli oba zmínění politici až v polovině volebního období.

Přitom zmiňuje skutečnost, že VZP platí za správu svého internetového portálu sedmdesát milionů korun ročně, přičemž kupříkladu správa portálu středočeského úřadu vyjde zhruba na dva miliony ročně. „A platí je IZIPu, který internetové stránky Všeobecné zdravotní pojišťovny spravuje. Nevěřím tomu, že zítra přestane VZP platit 70 milionů za internetový portál a že najednou to bude zajišťovat někdo úplně jiný. Myslím, že to je podvod, co tady páchají na veřejnosti pan Nečas a pan Heger. Bohužel tragikomedie s IZIPem bude pokračovat podobně, jako fungovala v minulosti,“ myslí si Rath.

Lékaři neměli povinnost ani motivaci

„Já mám pocit, že se objeví nějaký IZIP 2 nebo IZIP 3, něco podobného, jak to udělal Bárta s ABL, že je to M2C, nebo jak se to jmenuje. A všichni se budou tvářit, že je to něco nového, čistého a úžasného a budou to zase nabízet veřejnosti, že to je ta změna,“ zdůvodňuje Rath, proč ČSSD požaduje k IZIP zřízení vyšetřovací komise. „To není jen o tom říci, kdo všechno za to zodpovídal. To veřejnost tuší, nebo i ví. Ale je to o tom, co se bude dít dál,“ dodává exministr zdravotnictví. A nynější šéf resortu Heger už opatrně přiznal, že se celonárodní projekt nezávislý na nějaké pojišťovně už projednává.

O tom, proč projekt IZIP ztroskotal, má jasno expert ODS na zdravotnictví Boris Šťastný. „Ten projekt by měl šanci na úspěch, kdyby existovala jedna jediná podmínka: aby lékaři měli povinnost nebo jakoukoliv motivaci se do toho systému zapojit a povinně do něj zapisovat údaje. Ale lékaři to nedělají a dělat nechtějí. Konkrétní ministři zdravotnictví neměli odvahu předložit zákon, který by to lékařům přikazoval. Nikdo neměl politickou odvahu postavit se České lékařské komoře a jiným komorám,“ prohlásil Šťastný v pořadu Události, komentáře České televize.

Místo odborného jde o politické rozhodnutí

Podle Šťastného k tomu nenašel odvahu ani ministr za ODS Tomáš Julínek, jemuž ale pokus o reformy v resortu politicky zlomily vaz. „Problém IZIP nebyl v (ne)povinnosti, ale v nejistotě zajištění osobních dat a nepropojenosti s ostatními elektronickými systémy pojišťovny,“ zpochybňuje pro ParlamentníListy.cz Šťastného tvrzení Tomáš Cikrt, který byl za ministra Julínka formálně ředitelem odboru komunikace s veřejností, ale ve skutečnosti v tomto období patřil k řídícímu týmu ministerstva.

„Jestliže o IZIPu rozhoduje premiér s ministrem, je to politické rozhodnutí, a to je špatně. Má jít o odborné manažerské rozhodnutí pojišťovny,“ pozastavuje se nad dohodou bývalá pravá ruka ministra Julínka. „Větší problém než IZIP je politické řízení zdravotnictví a zejména Všeobecné zdravotní pojišťovny, IZIP je pouhý symptom. Elektronizaci zdravotnictví se nevyhneme a lékaře do ní musí zapojit pojišťovny. A to povinně,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Cikrt.

Výpovědní lhůty ukončení projektu odloží

Vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by podle požadavku ČSSD měla prozkoumat fungování projektu od jeho vzniku v roce 2001 a pojmenovat konkrétní viníky jeho neúspěchu, už ale vypadá jen jako pláč nad rozlitým mlékem. Projekt, který v roce 2001 založili nynější europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, spolykal už téměř dvě miliardy. A vzhledem k tomu, že se management IZIPu odvolává na půlroční výpovědní lhůty, asi ještě více pohltí.

Už v minulosti se nad tím, že byl projekt vůbec spuštěn, podivoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Teoreticky je to sice dobrá myšlenka, která ale nikdy nefungovala a nikdy fungovat nebude. Ve skutečnosti projekt nikdy nepřekročil hranici zkušebního provozu, u většiny pacientů se tam zpočátku zaneslo pár dat, aby to vypadalo, že je do něj zapojeno hodně pacientů,“ řekl Kubek pro ParlamentníListy.cz s tím, že ve svém okolí nezná žádného lékaře, který by projekt využíval.

Prašulky zůstanou tam, kde mají

Mezi razantní odpůrce projektu patřil i člen správní rady VZP i sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Koskuba z ČSSD, podle něhož byl projekt jako neefektivní a finančně náročný kritizován částí správní rady, ale ta byla v menšině. „Zodpovědnost padá na ty, kdo se tohoto projektu zastávali. Nejsem ale právník, abych mohl říci, jak konkrétně by se měla vyvodit. U nás je však zvykem, že ve velkých malérech se často nevyvodí žádná nebo nějaká symbolická politická odpovědnost. Prašulky ale zůstanou tam, kde mají, a státní rozpočet zase zapláče,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz už dříve Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …