Ilegální migrace je trestný čin, udeřil Zeman. Došlo i na pomočování. A rázná politička vyzvala prezidenta k zákroku

22.09.2015 14:10

„Ilegální migrace je trestný čin,“ konstatoval při zahájení své návštěvy Moravskoslezského kraje prezident republiky Miloš Zeman na setkání se zastupiteli v Ostravě. Zmínil i to, že by rád na našich hranicích viděl nejen policii, ale také armádu a dobrovolnické zálohy: „Myslím, že staří Kréťané, když se jich ptali, proč nemají hradby, odpovídali: Naší hradbou jsou naši muži,“ zmínil také Zeman a pak zkritizoval některé postupy Ministerstva obrany.

Ilegální migrace je trestný čin, udeřil Zeman. Došlo i na pomočování. A rázná politička vyzvala prezidenta k zákroku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání se zastupiteli v Ostravě při návštěvě Moravskoslezského kraje

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

„Vážený pane prezidente, milý Miloši,“ uvítal hlavu státu hejtman Miroslav Novák v sále Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kde Miloš Zeman zahajoval setkáním se zastupiteli, představiteli obcí a veřejného života svou už třetí návštěvu tohoto regionu. „Jsem rád, že dnešní obsazenost zasedací místnosti je lepší, než byla minule, což svědčí o tom, že úřad prezidenta vzbuzuje stále větší zájem i mezi veřejností politickou a komunální,“ konstatoval Novák s tím, že příležitost diskutovat s prezidentem je výjimečná a proto tychle předal slovo Zemanovi. Prezident nejdříve připomenul, že právě Moravskoslezský kraj je regionem, který zná ze všech krajů nejlépe, protože jde o jeho volební kraj a projížděl ho autobusem Zemák. „Jsem rád, že po letech deprese a blbé nálady se naše ekonomika konečně začíná rozbíhat, že klesá nezaměstnanost a roste počet volných pracovních míst,“ uvedl také ve svém úvodním proslovu prezident s tím, že trend je „radostný.“

Zeman: „Obávám se, že se tady stal jeden z největších podvodů století.“

Negativa jsou v moravskoslezském regionu podle Zemana dána situací v OKD: „Obávám se, že se tady stal jeden z největších podvodů století,“ konstatoval prezident a hovořil o vyvádění miliard korun. „Speciální záležitostí jsou i byty RPG, společnosti, kde mimo jiné působil i dnešní europoslanec pan Telička, a která se nyní přeměňuje na společnost s poněkud nejasnými majetkovými poměry,“ doplnil také Zeman. „Na jedné straně se můžeme radovat, blbá nálada končí. Na druhé straně zbývá několik tmavých skvrn jako je nezaměstnanost na Karvinsku a Bruntálsku. Věřte mi, že se budu snažit, abych přispěl k tomu, aby přišli noví investoři,“ uvedl také prezident a pak už byl prostor pro dotazy.

Prezident Zeman s posluchači ve Frýdku- Místku. Foto: Facebook mluvčího Jiřího Ovčáčka

Zeman: Na nasazení armády naléhám několik měsíců

Starostka Liana Janáčková zahájila debatu s hlavou státu dotazem: „Pane prezidente, obracím se na Vás jako na vrchního velitele ozbrojených sil České republiky a ptám se nejen jako starostka a bývalá senátorka, ale také jako občanka této republiky, zda je možné, abyste vydal příkaz, aby byly ozbrojené síly poslány na naše hranice k dodržování zákonů české republiky.“ Prezident reagoval takto: „Musím připustit, že vrchní velitel je ve svých kompetencích poněkud limitován vládou. Nasazení ozbrojených sil musí schválit vláda a vy víte, že na nasazení armády naléhám několik měsíců. Postoj vlády se průběžně mění. Nejdříve to považovali za zbytečné, pak říkali, že je to možné, ale, že je ještě čas a ve třetí fázi se začíná uvažovat o vytvoření tzv. smíšených hlídek policie a vojáků.“ Pak také zmínil na adresu ministra obrany: „Zrovna včera se ministr Stropnický rozvášnil a začal mluvit o pěti tisících vojácích, které chce ale poslat za hranice, například do Sýrie a já si myslím, že by byli daleko užitečnější na našem území,“ doplnil prezident.

Zeman: Místo stavění plotů na hranicích, je daleko vhodnější poslat tam lidskou živou sílu

„Ilegální migrace je trestný čin,“ konstatoval k tématu také prezident. „Je zbytečné zadržovat tyto lidi  na našem území a umísťovat je v záchytných zařízení, ale je v souladu s schengenskými a dublinskými dohodami vracet je hned z hranic. To má smysl,“ dodal prezident a upozornil také na to, že bude jednat s dobrovolnickými zálohami. „Nejen profesionální armáda, ale také dobrovolnické zálohy by se mohly této strážní služby na hranicích účastnit,“ doplnil Zeman. V závěru své odpovědi zmínil, že nemá příliš rád ploty, protože si vždy vzpomene na Berlínskou zeď: „Myslím, že staří Kréťané, když se jich ptali, proč nemají hradby, odpovídali: „Naší hradbou jsou naši muži.“ Místo stavění plotů na hranicích, je daleko vhodnější, poslat tam lidskou živou sílu, to znamená jak armádu, tak policii, tak dobrovolnické zálohy,“ doplnil také prezident.

Prezidenta rozladil dotazník ministerstva, kde je také otázka: „Pomočujete se?“

Zastupitelé se zajímali o postavení malých obcí, příliv investic apod. Prezident vyjádřil také podporu většímu přerozdělování peněz ve prospěch obcí. Řeč pak byla o častém střídání ministrů ve vládě a také na ministerstvu obrany. „Můj názor na koncepci armády zní, že to má být armáda, která má být v zásadě expedičního charakteru, protože teroristy musíme potírat daleko od našich hranic a ne až k nám dorazí a něco tady vyhodí do povětří. Měla by být doplněna právě dobrovolnými zálohami a neměla by se pouštět do nesmyslných experimentů jako byl například požadavek, aby se všichni muži a možná i ženy starší 18 let zaevidovaly. Doufám, že tento požadavek byl už smeten ze stolu,“ zmínil prezident, že v tomto případě jde o zbytečné vyhazování peněz a vytváření evidence. „Ten dotazník byl velmi zajímavý: „Pomočujete se?“ To byla jedna z otázek. V 18 letech inkontinence většinou nehrozí, ale ta otázka tam byla. Takže další příklad nesmyslnosti a byrokracie. Veřejně jsem upozorňoval na to, aby ministr obrany byl odborník, který armádě rozumí, i když rozumím, že roli ministra obrany lze i sehrát,“ uvedl Zeman.

Každý den návštěvy bude na programu i veřejná debata s občany

Prezident republiky zamíří dnes do Frýdku – Místku, kde se setká s občany, navštíví společnost Marlenka international, s. r.o. a zavítá také do místní nemocnice. Čtvrtek pak stráví v Třinci, kde navštíví gymnázium i známé železárny. Debatovat bude také s občany Jablunkova. Ve čtvrtek se setká také s obyvateli Vyšních Lhot.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …