Invalidní důchodkyně v exekuci vyzvala lidi k hromadné akci. A bylo zle

16.07.2013 9:27

JINÝMA OČIMA Jsou to již déle než dva měsíce od doby, kdy ParlamentníListy.cz zveřejnily příběh učitelky Hany z Prahy 4, která se dostala v důsledku dlouhodobého vážného onemocnění do finanční tísně, potíží a následně i exekucí, se kterými se dodnes jako invalidní důchodkyně potýká.

Invalidní důchodkyně v exekuci vyzvala lidi k hromadné akci. A bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moc toho není, ale aspoň něco

Založila proto webové stránky, na kterých by se měli lidé spojit a udělat společně nějaký krok, který by bezpráví, o němž se v souvislosti s českými exekucemi hovoří, zastavil. „Lidé mně píší a posílají své mnohdy opravdu děsivé případy. Řadu z nich jsem zveřejnila, tak si je může každý, kdo na stránky zabrousí, přečíst. Mým cílem bylo podat nějakou hromadnou žalobu na stát za to, že dovolil, aby se tu exekuce takto vymkly z rukou, ovšem zatím to nijak dál nepokročilo. Dokonce se přiznám, že jsem aktivity musela omezit, poněvadž mi někdo anonymně po telefonu, na který zná číslo jen několik málo lidí, vyhrožoval,“ řekla ParlamentnímListům.cz učitelka v invalidním důchodu s exekucemi na krku. (http://neopravnene-exekuce-obrana.webnode.cz)

Ačkoli počítala, že její zveřejněné aktivity směrem k exekučním postupům (vystoupila například i v pořadu ČT Máte slovo) mohou přinést nějakou třeba i nepříjemnou odezvu, to, že jí někdo může vyhrožovat ze skrytého čísla a důrazně ji žádat o to, aby ve svých aktivitách ustala, ji přece jen vyvedlo z míry a zbavilo ji odvahy. „I proto si pozorný čtenář mých stránek může povšimnout, že i příběhy, které chodí ale nadále, jsou naposledy dány na web v červnu, bojím se přidat jiné, i když je mám. Bojím se ale o své blízké, člověk nikdy neví, do jaké míry lze nějaké výhrůžky brát vážně,“ myslí si paní Hana. Na policii se prý vzhledem k tomu, že vše proběhlo telefonicky, pouze jednou a ze skrytého čísla, neobrátila.

Platit, co má nařízeno? Prý to není v jejich silách…

V současné době je pravdou, že částku, kterou jí exekutor nařídil měsíčně hradit, v plné výši neplatí, takže odezva může nakonec přijít jakákoli. „Jenže opravdu na to posílat měsíčně přes 4 tisíce korun nemám. Pokoušela jsem se domluvit, ale byli velmi nekompromisní – takže platím většinou ob měsíc – to když nezaplatím třeba elektřinu. Ovšem i tak nejsem schopna zaplatit celou požadovanou částku. Nevím, jak to dopadne, poněvadž to, v jaké jsem situaci, samozřejmě rozvrací i veškeré lidské vzájemné vztahy, a to mě ničí,“ přiznala Hana ParlamentnímListům.cz.

Pro připomenutí shrňme její příběh. „Věřte prosím, své žáčky jsem vždy učila, že s pravdou a upřímností vždy nejdál dojdou, neboť k tomu jsem byla sama od mala vedená. Nyní bych nemohla dále žít s pocitem, že jsem se alespoň nepokusila o nápravu věci, která je naprosto amorální, zasahuje naprosto nelidsky a troufám si tvrdit, že i porušuje Listinu základních práv a svobod,“ řekla před časem ParlamentnímListům.cz Hana s tím, že má snahu najít opravdové efektivní řešení v boji proti bezpráví a bezmoci v oblasti vymáhání exekucí.

Naprosto každý se může do exekuce dostat

„Ačkoli jsem nyní sama na dně a každým dnem očekávám exekuční plnění, neboť stále žádné řešení nemám, než přijdu naprosto o vše, ráda bych se pokusila ještě zabojovat. Ale ne již jen sama za sebe, ale i za ostatní ve stejné, či podobné situaci. Tedy za všechny, kteří čelí exekucím vzniklých z původně malých finančních částek. Exekucím, které jsou možné díky zákonům a systému nastavenému naprosto účelově k likvidaci slušných lidí. Vždyť je třeba si připomínat a poukazovat na to, jak se navyšují počty sebevražd právě kvůli exekucím, na bezmocnost, na nikam nevedoucí 'pomoc' různých občanských sdružení a organizací, na zákony, které mají platit pro všechny stejně, avšak platí jen pro někoho a v neposlední řadě na to, jak NAPROSTO každý z nás může čelit exekuci, aniž by si ji zavinil. Stačí totiž, aby se kdokoliv podíval na internetu na veřejné stránky soudů, insolvencí a dražeb. Zde jsou volně zveřejněná jména, adresy, data narození a dokonce i RODNÁ ČÍSLA včetně vlastnoručních podpisů. Kdokoliv má možnost tyto údaje zneužít a dostat kohokoliv do exekuce, jelikož různé smlouvy se dnes dají uzavírat jen po telefonu nebo po internetu,“ pokračovala Hana ve své určité obžalobě současnosti.

Pomalá likvidace v rukavičkách dnešního systému?

Ona - kvůli původně malému dluhu - čelí exekuci ve výši cca 72 000 korun. Má obstavený účet, dům i invalidní důchod. Jak říká, vnímá to jako pomalou likvidaci v rukavičkách dnešního systému, odkud není cesty zpět.

I proto tato bývalá učitelka, dnes sedmačtyřicetiletá žena v invalidním důchodu, bojuje proti systému exekucí v Česku. Bojuje sama za sebe již několik let, ale chce se dát i do boje za další tisíce lidí, kteří jsou možná nespravedlivě nastavenými pravidly vymáhání dluhů u nás poškozeni natolik, že byli odsunuti na pokraj lidské společnosti.

Exekuční domobrana – aneb obraťme se na Ústavní soud

V iniciativách, které chtějí zvrátit systém exekucí v Česku, není rozhodně sama. Například i Jiří Bezděk se rozhodl vyjít do boje. Vyzval tedy všechny lidi zasažené exekucí, aby se postavili proti bezpráví tzv. domobranou. Ta ale nevyzývá k násilí, ale spočívá v tlaku na změnu zákonů. A ten tlak sílí.

„Doufáme, že bude již jen otázkou dnů, než se naše stížnost dostane k Ústavnímu soudu. Věříme, že se pak podaří prosadit i změnu zákona, který v Česku ničí tisíce lidí,“ řekl Petr Bezděk ParlamentnímListům.cz. Také on založil webové stránky. (http://pravdazvitezi.webnode.cz/)

Každý desátý Čech tu smutnou zkušenost má

S velmi nepříjemným postihem formou exekuce (kdy je zablokován majetek, plat i bankovní účty a další případné finanční zdroje) se setkal během svého života každý desátý Čech, včetně kojenců i důchodců (ti mají bezmála v sedmdesáti tisících případech obstavené důchody právě kvůli exekuci). Denně je u nás nařízeno 2000 dalších exekučních příkazů. Pokud se přepočte toto číslo na 24 hodin denně, vychází to tak, že každých pět minut se zrodí další exekuce… 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …