Ištvanovo řízení má fatální nedostatky. Řídí to podle pocitů, ne zákona, zuří Šnajdrův advokát

27.07.2013 11:59

Lukáš Trojan, advokát exposlance ODS Marka Šnajdra, tvrdě zkritizoval rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a také postup olomouckého vrchního státního zástupce v případu jeho klienta. Zároveň je přesvědčen, že obnovení trestního stíhání v kauze údajného uplácení trafikami bude téměř nemožné.

Ištvanovo řízení má fatální nedostatky. Řídí to podle pocitů, ne zákona, zuří Šnajdrův advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Podle advokáta Lukáše Trojana měl Pavel Zeman trestní stíhání úplně zastavit, ne pouze zrušit usnesení o jeho zahájení. Spis se totiž nyní vrací k vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, který může stíhání obnovit.

"Vytvořit právní konstrukci lze, druhá věc je, jak taková právní konstrukce může obstát. Říkám, že když vytáhnete jednotlivé plechovky z pyramidy, tak se stane, co všichni ví - tak se ta pyramida zhroutí," cituje server Prvnízprávy.cz Trojanův výrok, který zazněl v Interview ČT24.

Fatální nedostatky

Celé řízení, které vede olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, má podle advokáta fatální procesní nedostatky. "Dbáme o jedinou věc, aby byla dodržována zákonnost. To je to, na co tady narážíme. Ona není dodržována. To řízení se vede tak nějak pocitově, nikoliv v souladu se zákonem," uvedl.

Celkově si Trojan myslí, že státní zástupci se pohybují už za hranou zákona. "To je to, co bychom chtěli: Nechť konají v mezích zákona," vysvětloval v pořadu ČT advokát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …