Já jsem ten zločinec... Prezident Zeman na Českolipsku mluvil o uranu, podvodu století a prozradil také, že byl ve vězení

25.03.2015 18:18

REPORTÁŽ Druhý den návštěvy Libereckého kraje - ve středu 25. března - věnoval prezident Zeman Českolipsku. V první polovině dne navštívil Stráž pod Ralskem, kde se v době nedávno minulé těžil uran dost nešetrným způsobem k životnímu prostředí. Po besedě s občany v kulturním domě U Jezera absolvoval Zeman i setkání se zaměstnanci státního podniku Diamo v areálu odkaliště a neutralizačních technologií. "Já jsem ten zločinec, kdo jako premiér zastavil těžbu v Hamru," zavtipkoval na úvod. Když se s nimi loučil, bylo to opět ve veselém duchu. "Přeji vám co nejmenší, či dokonce nulové ozáření."

Já jsem ten zločinec... Prezident Zeman na Českolipsku mluvil o uranu, podvodu století a prozradil také, že byl ve vězení
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Prezident Zeman ve Stráži pod Ralskem

Sál kulturního domu U Jezera ve Stráži byl po 11. hodině dopoledne nabitý. Místní vřele přivítali prezidenta Zemana. V následné diskuzi se mluvilo pochopitelně o uranu. "Hovoří se, že tu jsou zásoby uranu ještě za 500 miliard. Uvažuje se o prolomení limitů těžby?“ zeptal se starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík. "Česká republika preferuje jadernou energii a já doufám, že u této preference zůstane a nepodlehne takzvanému solárnímu šílenství. S jadernou energií souvisí i vytěžitelné zásoby uranu. Světová cena uranu je kolísavá. V posledních dvaceti letech se nejdříve téměř zdesetinásobila, ale poté klesla. Takže těžba uranu je na hranici rentability,“ upozornil prezident.

Ve střední Evropě jste se zbláznili – chcete zastavovat produkci z jaderných elektráren

Podle jeho názoru má jaderná energie velkou perspektivu. "V řadě zemí světa včetně USA nebo Číny se staví nové jaderné reaktory,“ zdůraznil. "Co se týče našeho území - nedávno jsem mluvil v Mnichově s jedním expertem na jadernou energii a ten mi říkal: Fukušima nebyla destruována zemětřesením, ale tsunami. Kvůli přílivové vlně, která tam nebyla 140 let. Ve střední Evropě jste se zbláznili. Nemáte tady zemětřesení, už vůbec tady nemáte tsunami. A přesto chcete zastavovat produkci z jaderných elektráren a přecházet na sluneční energii. Třebaže nedávno zkrachoval projekt velké sluneční elektrárny na Sahaře. Všichni musíte uznat, že na Sahaře je podstatně více sluníčka než u nás,“ konstatoval Zeman. "Jsem pro užívání zásob uranu, stejně jako jsem pro další rozvoj jaderných elektráren,“ dodal.

Jeho slova doplnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. "Myslím, že je potřeba počkat na technologie, které umožní těžbu uranu ekologicky příznivějším způsobem, než byla těžba minulá, kterou budeme ještě 20 let sanovat za státní peníze. Do ceny jaderné energie je potřeba započítat i všechny budoucí náklady, což se v minulosti ne tak úplně dělalo. Uran v zemi nám nikdo nevezme. A až se ekonomicky a technicky vyřeší způsob, jak bezpečně uran ze země dostat, tak je to pojistka České republiky pro její energetickou budoucnost a bezpečnost někdy za 50 či 100 let, kdy už většina z nás u toho nebude. Proto není podle mě rozumné prodávat tuto naši zásobu do budoucna ve chvíli, kdy je cena uranu tak nízko,“ vysvětlil.

O uranu se samozřejmě mluvilo i při pozdější návštěvě prezidenta Zemana ve státním podniku Diamo v areálu odkaliště a neutralizačních technologií. "Diamo má smlouvu se státem do roku 2037 na odstranění podzemní kontaminace, do roku 2042 má zrealizovat zbytek. Tedy technickou a biologickou rekultivaci a odstranění staveb. Je to obrovská ekologie, která nemá nikde obdoby,“ zmínil ředitel podniku Tomáš Rychtařík. "Současně je tu obrovský potenciál v oblasti zásob uranu, které tu po nás ještě zbývají. Odtěžilo se zatím 26 tisíc tun, zbývá ještě kolem 70 až 80 tisíc tun,“ upřesnil ředitel.

"Já jsem ten zločinec, který v roce 2000 jako předseda vlády nechal zastavit těžbu uranu v Hamru z důvodu kyanidového loužení, respektive jiných ekologicky škodlivých technologií. Se stejnou vehemencí jsem ovšem podporoval hlubinnou těžbu uranu v Dolní Rožínce, protože tam těžba žádné ekologické škody nevyvolávala,“ ozřejmil Zeman zaměstnancům Diama, se kterými se sešel v závodní kantýně. "Dokonce jsem tam i sfáral a praštil jsem se do hlavy, protože sloje jsou dělány pro nižší lidi, než jsem já,“ pobavil prezident přítomné. Stejně jako při loučení. "Přeji vám co nejmenší, nebo ještě lépe nulové ozáření.“

V kulturním domě ještě zástupce dětského parlamentu při místní základní škole zajímalo, jaké měl prezident nejradši předměty. "Dějepis, zeměpis a češtinu. A dodávám, že mě nebavila matematika. V tom jsem asi zajedno s většinou národa,“ odpověděl.

Kuponová privatizace byl podvod století

"Pane prezidente, kdo bude zodpovědný za obrovskou privatizaci majetku?“ zeptal se místní muž. "Byl jsem to já jako opoziční poslanec, kdo počátkem devadesátých let, kdy k této formě privatizace - kterou označuji za rozkrádání - docházelo, mnohokrát a veřejně říkal, že kuponová privatizace je podvod století,“ sdělil. "Ti z vás, kteří si za 1350 korun pořídili kuponové knížky, z nich výrazně zbohatli. Takže tráví dovolenou na Seychelách, mají soukromý tryskáč, jachtu a ještě jim nějaké akcie zbyly. Pokud by to tak bylo, pak by kuponová privatizace podvodem nebyla,“ doplnil. "Takže mě těžko můžete obviňovat z rozkrádání státního majetku, dokonce jsem si ani nekoupil kuponovou knížku. Má jachta je jen nafukovací a stojí dva tisíce korun,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman v kulturním domě také upozornil na fakt, že všichni čeští prezidenti s výjimkou jeho a Václava Klause byli ve vězení či odsouzeni. "Dá se říci, že vězení je jakási přípravka pro výkon funkce prezidenta republiky. Rozhodl jsem se tedy navštívit vaši Vězeňskou službu a setrvat několik minut v cele. Čímž budu tuto tradici mít za zachovanou, aniž bych byl v té cele příliš dlouho,“ vysvětlil. Což také učinil. Po diskuzi s občany Stráže a ještě před setkáním se zaměstnanci Diama totiž prezident navštívil místní Akademii Vězeňské služby i s krátkým setrváním ve cvičné cele. Po absolvování stanoveného programu ve Stráži pod Ralskem čekal prezidenta přejezd do nedaleké Mimoně.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …