Jak Kalousek spal na koberci a co dělá, když se potuluje sněmovnou. Babák křtil knihu a trousil perly

17.04.2014 9:05

REVUE To, že bývalý poslanec Věcí veřejných Michal Babák napsal knížku se skandálním názvem „Medvědovi stojí pořád aneb Může se to stát i vám“, už zvláště bulvární média pěkně rozmázla. Dílko totiž vypráví o poslancích, co v poslaneckých lavicích ještě nedávno „zlobili“, případně stále ještě „zlobí“. Babák tuto svou kontroverzní literární prvotinu křtil ve středu v Hard Rock Café. A ParlamentníListy.cz u toho nechyběly...

Jak Kalousek spal na koberci a co dělá, když se potuluje sněmovnou. Babák křtil knihu a trousil perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák pokřtil svou knihu Medvědovi stojí pořád aneb Může se to stát i vám

Bývalý poslanec Michal Babák se v době své véčkařské poslanecké kariéry zapsal do paměti veřejnosti především svou aférkou, kdy mu v baru na Malé Straně vyrazili zuby. Na vysvětlování toho, proč a z jakého důvodu přišel o část svého chrupu, si kdysi smlsly zvláště bulvární deníky. Sám Babák dnes toto „bolestivé období“ svého poslaneckého života nijak netají, v knize ho dokonce barvitě popisuje.

„Je to kapitola nazvaná dentální,“ připomněl na středečním křtu knížky exposlanec. „Nebylo to tak, jak média popsala, stále v této věci probíhá soud,“ tajuplně poodkryl také Babák, na jehož mediální popravu se do Hard Rock Café, které se pyšní tím, že je zde unikátní sbírka předmětů světoznámých muzikantů, nepřišlo sice podívat moc politiků, ani protřelých novinářů, ale přesto nebyla o zábavu mezi jídlem a vínem nouze.

Ukazuje prsty, kolik jich potřebuje

Někdejší poslanec, bývalý místopředseda Věcí veřejných a exhejtman libereckého kraje Petr Skokan třeba ParlamentnímListům.cz vylíčil, jak že se to poslanci napříč politickým spektrem domlouvají ve sněmovně, když chtějí podpořit, nebo shodit ze stolu nějaký ten velmi nepříjemný a pro někoho i velmi ošemetný zákon. Službu národu si totiž podle Skokana vždy rád bral a podle všeho i nadále na bedra bere někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„On se rád ještě jako ministr potuloval ve sněmovně při hlasování mezi poslaneckými stoly sem a tam. A je velmi zajímavé, že vždy při té potulce skončil u stolu předsedy poslaneckého klubu KSČM a jako by mimoděk mu ukázal za zády na prstech, kolik lidí potřebuje, aby z komunistického klubu hlasovalo pro nebo proti normě, či kolik lidí potřebuje, aby se zdrželo,“ popsal zákulisí kolem hlasování Skokan. Podle něj se toto děje právě ve chvíli, kdy si někdo z poslanců stoupne za řečnický pult a nahlas prohlásí, že ačkoliv mačkal na svém stolku usilovně tlačítko „ne“, tedy že pro návrh nehlasoval, s údivem pak zjistil, že má na sjetině „ano“. Nejde tedy podle Skokana o nějakou závadu hlasovacího zařízení, jak se mnohdy snaží poslanci veřejnosti namluvit, ale o pouhopouhé politické handly.

„Vždy je tam něco za něco a Kalousek v těchto handlech umí proplouvat skvěle,“ poznamenal na vrub faktického šéfa „topky“ Skokan.

Zaspání Kalouska na koberci

Exhejtman ale již dříve prokázal svou nebojácnost vůči Kalouskovi, a to třeba v případě, když se jednalo v Poslanecké sněmovně o tehdejším policejním prezidentovi Petru Lessym. Kalousek chtěl totiž tehdy na zasedání bezpečnostního výboru prokázat, že Lessy lže o jednom z telefonických hovorů s ním. Jenže vše tehdy pěkně rozseknul právě Skokan, který veřejně před poslanci a také televizními kamerami v přímém televizním přenosu přečetl přepis svého nahraného telefonického rozhovoru s Kalouskem. „Nazdar, ty debile! Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku?“ odpovídal mu prý v tomto hovoru Kalousek na jeho zdvořilé „Dobrý večer, pane ministře“.

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

„Ono šlo tehdy o to, že na Kalouska krátce předtím prasklo to, proč vlastně tak nešťastně zfackoval jednoho mladíka před sněmovnou. Udělal to totiž proto, že měl celý blbý den. Přišel pozdě na zasedání vlády a omluvil se tím, že usnul na koberci v kanceláři,“ naznačil Skokan na křtu údajnou zalíbenost Kalouska v alkoholu a také jeho někdy nedůtklivou povahu.

Právě o alkoholismu nynějšího předsedy poslaneckého klubu TOP 09/STAN se knížka prý také zmiňuje. Dokonce je tam podle Babáka skutečně řeč o sexu na poslaneckých záchodcích a dílko poodhaluje i to, komu „blonďatá bestie“ Kristýna Kočí ve sněmovně „dala“ a kdo před ní radši utekl.

Dostávala to od Vítka

A co v knize není? Možná třeba to, kde Kristýna Kočí brala peníze na drahé kabelky a jinou svou módní výbavu, což se právě kdysi ParlamentníListy.cz snažily zjistit. „Kočí podle mne měla ty hříšně drahé kabelky se známým logem od Vítka Bárty. On si uměl svá děvčata - a nejen je - zavázat,“ prozradil Babák ParlamentnímListům.cz na křtu.

I jinou věc ale sám autor kontroverzní knížky „Medvědovi stojí pořád“ naznačil. Třeba to, jak měl mít křest své literární prvotiny v Brně, v Mahenově divadle. Ale nakonec k němu nedojde.

„Všechno bylo ujednáno, poslala se jim i smlouva, ale najednou přišla stopka, odstoupili od toho. Víte, v Brně, ale i jinde vládne velká koalice ČSSD a ODS a Mahenovo divadlo patří městu. No a já jsem známým odpůrcem církevních restitucí. Nedokáži si vysvětlit, čím jiným by to mohlo být,“ sdělil k tomu Babák. „Asi si mysleli, že se tam budou před lidmi znovu omílat církevní restituce, protože o nich v knížce také píšu,“ pronesl.

Sobotka se bojí řečí o restitucích

„Víte, pan premiér je velmi závislý na tom, jak se pan Bělobrádek a pan Babiš vyspí... Pro pana premiéra je to jeho poslední tažení,“ prozradil Babák to, proč se Bohuslav Sobotka tak bojí restitucí a tak je prý logické, že si zvláště nyní, před volbami do Evropského parlamentu, nepřeje, aby se jakkoliv veřejně hnípalo do církevních restitucí, čímž by kupříkladu hrozilo i to, že se provalí některé zákulisní dohody kolem toho.

Kdo ještě na křest Babákovy knihy přišel? Třeba předseda neparlamentní politické strany Česká pravice Michal Simkanič, který se před devíti lety proslavil hlavně tím, že spálil směnku, kterou podle svých slov převzal od Rostislava Roda, v aféře kolem bytu bývalého premiéra Stanislava Grosse.

„Ve sněmovně se nepochybně dějou podstatně horší věci, než tato kniha popisuje,“ sdělil bez ostychu Simkanič ParlamentnímListům.cz. Prý to ví, neboť do sněmovny občas zavítá.

Simkanič: Musím pogratulovat k názvu

„Pokud jde ale o ten název knihy, tak musím z marketingového hlediska pogratulovat těm, kdo ho vymysleli. Mně to přijde jako obdivná kombinace. Sama ta kniha se pak vymyká, neboť politické knížky tady napsal kdekdo, ale ony jsou strašně vážné, nebo je to naopak strašný bulvár a špína. Tady v tomto případě to ale není ani jedno a ani druhé, je to jen přiznání toho, že Michal Babák neztratil v politice humor, což je strašně důležitá věc,“ utrousil mezi sklenkou vína Simkanič.

Celý křest moderovala někdejší hvězda televizního zpravodajství Eva Jurinová, která za stranu Republika dokonce kandiduje do Evropského parlamentu, a to na druhém místě kandidátky. „Knížka vypráví nelichotivě o mnoha politicích. Mnozí se již ozvali s tím, že není pravda, co o nich Michal Babák píše,“ řekla Jurinová, kterou doprovázel na křest její manžel Václav.

Předseda strany Republika a bývalý véčkař Otto Chaloupka kromě toho, že se rozhovořil o tom, že spousta politiků je ve sněmovně dvacet let a z Parlamentu se tak stal pro ně společenský „dámský a pánský klub“, také zmínil, že předvolební kampaň strany Republika do Evropského parlamentu bude taková, aby se Česko stalo zdravou, bezpečnou a hrdou republikou.

„Ti lidé, o nichž se v knížce píše, samozřejmě nikdy nepřiznají, že se o nich tady píše pravda. A já na své čisté svědomí říkám, že všechno je v ní sdělováno pravdivě. Ve sněmovně jsem několik roků seděl a tak to vím,“ zmínil Chaloupka.

O Medvědovi, tedy o bývalém premiérovi Petru Nečasovi, kterému takto jeho kolegové po léta přezdívali, ale na křtu zmínka nebyla. Jako by se za Nečasem stáhla opona, a nejen ta politická. A že kniha Babáka vychází právě nyní, krátce před volbami do EP? Kdoví, i to je možná mistrovský kousek marketingových poradců Republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …