Jako hyena. Adrianu ne. Máme exkluzivní informace o dění na magistrátu Prahy. Rozložení sil, zákulisí, intriky, všechno

26.10.2015 9:10

Tlak, neústupnost a pro mnohé i nepřehlednost doprovází aktuální vyhrocenou situaci na radnici naší metropole. A to prakticky ihned poté, co na posledním zastupitelstvu došlo k odvolání čtyř radních – a tím de facto k ukončení vládnoucí síly Prahy. ParlamentníListy.cz mapovaly situaci detailně a během posledních dní hovořily s většinou zastupitelů a stejně tak i členů jednotlivých stran v Praze.

Jako hyena. Adrianu ne. Máme exkluzivní informace o dění na magistrátu Prahy. Rozložení sil, zákulisí, intriky, všechno
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Kdo povede Prahu, není jasné, lavice zastupitelů jsou de facto prázdné

Anketa

Prezident Zeman řekl, že uprchlíci používají své malé děti jako živé štíty. Vadí vám toto prohlášení?

3%
97%
hlasovalo: 13250 lidí

Sociální demokraté přišli o Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou. První je v kuloárech pro smích, druhá má respekt. I proto se pražská ČSSD horečně snažila, aby Ropkovou, dřívější radní pro oblast školství, udržela. Marně. Stejně nečekaně skončil i náměstek Adriany Krnáčové Matěj Stropnický, nominant Trojkoalice. „Neudělali jsme žádný fatální kompromis. Prosadili jsme veřejný zájem jako míru věcí,“ uvedl syn slavného otce, toho času ministra obrany. Poslední hlavou na špalku byla ta Michala Haška, předsedy zastupitelů ANO. Právě Hašek je spojován s pražskou předsedkyní Radmilou Kleslovou, z čehož mnoho novinářů, pozorovatelů i laiků odhaduje, že právě Kleslová oslabuje. Jenomže to není pravda.

ParlamentníListy.cz totiž získaly informace o sobotním zasedání vedení ANO v Praze. Toho se pro mnohé překvapivě Kleslová neúčastnila kvůli zdravotní indispozici. Na tomto zasedání nejvyšších představitelů ANO v metropoli se na plán jednání dostal bod o odvolání Michala Haška z pozice šéfa zastupitelského klubu. Drtivá většina pražských předsedů mu však vyjádřila podporu. Proti byl podle našich zdrojů například Matěj Fichtner, mladý poslanec z Prahy 8, o němž ParlamentníListy.cz psaly v souvislosti s jeho astronomickými příjmy díky placeným funkcím, nebo poslanec Pavel Čihák, oblastní předseda Prahy 4.

"Jako hyena se projevil stavitel Fichtner, který si nyní buduje jakousi pevnost, dům, a to, co předvedl, bylo za hranou. On, který málokdy přišel na jednání včas, pokud vůbec, a téměř nikdy nebyl na nic připravený a o nic se nezajímal, vycítil svou šanci v pražském ANO," uzavřel jeden ze členů jednání.

Babiš vše vyřeší?

"Je možné, že šéf vše vyřeší, ale uvidíme," svěřil se ParlamentnímListům.cz člen ANO v Praze. Babišova pozice je značně nečitelná a z našich informací vyplývá, že i netaktická. Jeho snahou je prý udržet Adrianu Krnáčovou za každou cenu, navzdory prakticky všem zastupitelům hnutí na magistrátu. Podporu primátorce totiž dlouhodobě projevují jen dva až tři zastupitelé, mezi nimi například Patrik Nacher nebo vdova po architektu Kaplickém Eliška.

Jak se ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, Krnáčová chvíli uvažovala i o spojení "svých" zastupitelů s nezávislými, respektive odpadlíky TOP 09 Tomášem Hudečkem či Evou Vorlíčkovou. "Nepřipadá mi to reálné, ale Hudečkovi šlo vždy hlavně o peníze, takže by mě to až tak nepřekvapilo," prozradil redakci vysoký představitel TOP 09. Primátorka Krnáčová příliš nereaguje. "Já se rozhodně nevzdávám," uvedla. Otázka zní, kdo může být její spojenec. Situace je totiž výrazně nepřehledná a z toho, co víme, nehraje v její prospěch. Na straně Krnáčové je tedy zatím, zdá se, pouze bezpartijní Monika Krobová Hášová.



Sociální demokracie je jednotná, má osm hlasů a na jednání zatím netlačí. Stejně tak TOP 09, jejíž dvanáct hlasů se zdá stabilních. Obě strany ovšem neberou jako svého partnera Krnáčovou. Nahlas samozřejmě hovořit nechtějí, jelikož by se předem prozradila jejich taktika. Tu ale ParlamentníListy.cz znají. Z nejednoho rozhovoru totiž vyplývá, že je možné, že ANO, byť vítěz voleb v Praze, nemusí skončit ve vedení radnice. Pakliže bude Babišova snaha taková, že bude podporovat Krnáčovou, půjde nejen proti drtivé většině členů hnutí, ale především proti případným koaličním partnerům. "Adrianu ne," uvedli jak zástupci ČSSD, tak TOP 09, s nimiž jsme hovořili. Pozice ODS je taktéž čitelná: Do koalice nechce, jednání nevylučuje. Jeden z nejstarších zastupitelů na magistrátu, a to spíše podle počtu odsloužených let než podle věku, naznačil jednoznačnou cestu."TOP 09, ODS, Trojkoalice, Piráti a nabídka nezávislým na uvolněné pozice na magistrátu a konec..." Neboli 12 + 8 + 8 + 4 + 3. Tedy pětatřicet hlasů zaručujících většinu na magistrátu. V tomto logickém pořadí by se primátorem Prahy mohl klidně stát zástupce TOP 09. Ta ovšem detaily své strategie prozradit nechce. Unikla pouze jedna informace.

Abnormální snaha Petra Štěpánka, dlouholetého spolupracovníka ČSSD, placeného starosty Prahy 4 a držitele dalších funkcí, o zachování moci. "Štěpánek slibuje všechno, úplně všechno. Zatím mi to přišlo, že o koryta jde hlavně jemu a Wolfovi, šéfovi zbožných lidovců v Praze," podotkl s úsměvem zastupitel TOPky. Jak ale víme z dalších zdrojů, jiní členové Trojkoalice, které o Štěpánkových krocích nevědí, se vstupem do koalice nesouhlasí. Kriticky se měla vyjádřit například Petra Kolínská či Ondřej Mirovský. Oba jsou považováni za rozumné a pragmatické zastupitele, kteří nevadí v ANO, ODS, ale ani u TOP 09. "Naším zájmem je být součástí takového funkčního a stabilního uspořádání, ve kterém budeme moci prosazovat svůj program, založený především na rozvoji městských částí a jejich spravedlivějším financování," uvedla naší redakci Jana Plamínková, zástupkyně Trojkoalice.  

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní


ParlamentníListy.cz po desítkách hovorů s pražskými politiky vidí jedinou možnou cestu ke stabilnímu vládnutí v Praze. ANO, které do primátorského postu nepošle Adrianu Krnáčovou, ale například radního Lacka, jenž se stal třetím vyjednavačem hnutí, spolu se sociální demokracií a TOP 09. Ta by vystřídala osmičlennou Trojkoalici, ovšem nenárokovala by si čtyři, ale jen tři radní. Tato situace by zřejmě vyhovovala všem a co se poměru hlasů týká, jde o součet 17 + 12 + 8. Jedinou slabinou je, že v neprospěch tohoto řešení se vyslovil jak Andrej Babiš, tak Miroslav Kalousek. Druhá možnost je také jasná a znamenala by výrazné oslabení ANO a širokou koalici proti hnutí, respektive proti Adrianě Krnáčové. Pakliže by Babiš podobný scénář připustil, ztráta v krajských volbách je nasnadě. Řešení je nyní v rukách primátorky a možných koaličních partnerů.

Klíčové osobnosti

V posledních třech dnech se rovněž ukázala síla, ale i slabost některých politiků. Proto nabízíme mapu vztahů a jejich případné spojení. Začněme v ANO. Adriana Krnáčová nemá podporu vlastního hnutí ani značné části potenciálních partnerů. Navzdory tomu za ní Andrej Babiš stojí. Michal Hašek je všeobecně považován za rozumného, konsenzuálního politika, ale na primátora se podle všeho nehodí, Babišovu podporu nemá. Z toho plyne možný třetí v pozadí, jehož by ANO na post primátora navrhnulo. Problémem se ukazuje stav "nemám na nic čas" právě zmíněného Andreje Babiše. Ten magistrát řídí zřejmě jen prostřednictvím SMS zpráv primátorce Krnáčové či předsedkyni Kleslové a s valnou částí zastupitelů nikdy nehovořil déle než pár minut.

V ČSSD lze vybrat jen dvě jména: Karla Březiny a Petra Dolínka. Oba jsou podle našich zjištění čitelní a zkušení. Sociální demokracie v Praze udělá vše pro to, aby zůstala u moci. Nevadí jí ani případná koalice s TOP 09.

TOPka má dvě zásadní tváře: Václava Novotného a Jiřího Nouzu. Nyní je evidentní, že díky vyvolání hlasování o "důvěře" radních jejich pozice posílila a zřejmě se budou podílet na vládě v Praze. Připomeňme navíc, že jde o letité politiky, kteří již ve vysokých magistrátních funkcích byli. Trojkoalice je značně rozlomená. Matěj Stropnický prohrál, i přes častou podporu Andreje Babiše, Petr Štěpánek, starosta Prahy 4, touží být u moci, ale ostatní tolik ne. Pro nás jde o nejméně přehlednou součást na radnici. Neznámé mohou být dvě: Tomáš Hudeček a Piráti. Prvnímu prý jde o moc, druhým o vlastní zviditelnění. Nikdo ze zastupitelů, s nimiž jsme hovořili, je do svého týmu nechce kvůli pochybné loajalitě a nestabilitě. Za ODS hovoří předsedkyně zastupitelů Alexandra Udženija, v posledních hodinách se často skloňovalo i jméno Alexandra Bellu, místostarosty na Praze 3. Jak už bylo řečeno, občanští demokraté se do koalice nehrnou, podporu novému půdorysu vlády na radnici nevyloučili. "Jsme si vědomi složitosti situace a ODS je připravena ke konstruktivní spolupráci, která povede ke stabilizaci politické situace na magistrátu," stojí v prohlášení pro ParlamentníListy.cz.

Nesmíme vynechat ani Radmilu Kleslovou. Z politického hlediska ji výrazná část zastupitelů považuje za hybatele děje, ona sama se aktuálnímu kontaktu s novináři vyhýbá. Ačkoli má podporu většiny zastupitelského klubu a krajské organizace, z důvodu zdravotní indispozice se zřejmě nebude vyjednávání účastnit. V případě tvrzení, že Andrej Babiš požaduje setrvání Adriany Krnáčové nejen proti vůli předsedkyně ANO v Praze Kleslové, je možný hluboký rozkol v hnutí. Jedno je však jasné, pokud by se do další schůze magistrátu podařilo vytvořit novou koalici, bude to něco jako zázrak. To si paradoxně uvědomují všichni, až na současnou primátorku. Ta ve stručném prohlášení sice připustila pár chyb, ale prý nejde o nic zásadního.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …