Jančík si rýpl do Ratha: Já že jsem symbolem korupce?

20.05.2012 17:03

NA HRANĚ S XAVEREM Pro exstarostu Prahy 5 a bývalého místopředsedu pražské ODS Milana Jančíka je kauza Davida Ratha jistým zadostiučiněním, přesto z ní prý ale radost nemá. Pro veřejnost je totiž podle něj poslední kapkou ve ztrátě důvěry v politiku.

Jančík si rýpl do Ratha: Já že jsem symbolem korupce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Rozhovor s Milanem Jančíkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Co Vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl, že policie zadržela středočeského hejtmana za korupci?

První dojem byl samozřejmě šok, že se toto jméno z vysoké politiky objevuje v souvislosti se zadržením. Uvědomil jsem si, že člověk, který mě kdysi označil za symbol korupce v České republice, neměl nejspíš zameteno před vlastním prahem. Doktor Rath dokázal kromě asi tří lidí urazit v této zemi úplně všechny. Do jisté míry mohu tedy vyjádřit jisté uspokojení. Spokojený ale nejsem, protože to není dobrý signál pro vnímání politiků jako takových. Jde o jednu z posledních kapek, kdy veřejnost ztrácí jakékoliv dobré mínění o politicích.

O čem tato kauza svědčí?

Svědčí o tom, že zde musí jít o jistý systém. Máme systém financování politických stran, který tady je takový, jaký je. Dále to svědčí o tom, že příležitost dělá zloděje a u tohoto aktu jsou vždycky dva – jeden, který dává, a druhý, který bere. Čili bez akce není reakce. A samozřejmě opět je to špatný signál pro občany, byť tím nechci říct, že pokusy o nestandardní financování se nedějí i v jiných zemích. Dochází k tomu na celém světě.

Jak jste bral okamžik, kdy Vás David Rath označil za symbol korupce? Dotklo se Vás to?

Samozřejmě mě netěšilo, když jsem na vlnách jistého komerčního rádia poslouchal, že jsem symbolem korupce, kterou jsem nikdy nespáchal a nebyla mi nikdy, na rozdíl od něj, prokázána. Jistým způsobem mě to urazilo, ale zůstávám nad věcí. Možná se někdy divíte, že na tyto excesy kolegů politiků nereaguji, ale mám čisté svědomí a nemám důvod se bránit, protože fakticky nic takového ve spojitosti se mnou neexistuje. To, že mi někdo nasadil tuto masku, je věc, která mě znepokojuje. Stále si kladu otázku, co je ten hnací mechanismus, který - i přesto, že přes rok nejsem v politice - vede k tomu, že neustále o sobě čtu, že jsem takový nebo makový. To mě zaráží a ptám se, co je to za sílu, která toho Jančíka neustále vytahuje z klobouku.

Proč si myslíte, že Vás chce někdo poškodit?

Jde asi o nenaplněné ambice z doby, kdy jsem byl ještě ve funkci starosty a spousta lidí se mě snažila zlikvidovat. Například jeden člověk, myslím, že má křestní jméno Radek, prohlásil, že mě odvede z Prahy 5 v poutech. Tady je asi ta nenaplněná ambice typu: teď přijdeme na radnici a ukážeme, že Jančík ukradl, co mohl. Bohužel, zjištění je trochu jiné a většina těch kauz je zcela v pořádku. To je asi ten moment, který někoho neustále nutí budit mě z mého zimního spánku.

Jak si ale potom vysvětlujete, že Vás policie třikrát obvinila?

První obvinění jsme vyvrátili stížností. Ukázalo se, že pro něj není dostatek prostoru a bylo prohlášeno za nezákonné. Totéž se stalo i v obvinění druhém, o němž rozhodoval jiný státní zástupce, tuším že v Plzni. Potom městská část Praha 5 nechala zřídit posudek na vymáhání pohledávek, na jehož základě se přidala k trestnímu oznámení Transparency International. Hlavní roli zde hrál posudek jakéhosi mně neznámého znalce kdesi z Moravy, který absolutně nepochopil princip, jakým se toto podstoupení pohledávek odehrávalo. Jelikož se nepodařilo prokázat škodu, bylo toto obvinění zrušeno i potřetí. Těším se, že přijde čtvrté, páté nebo šesté.

A kolik těch trestních oznámení ještě musí přijít, než se rozhodnete vrátit do politiky? Odešel jste v tichosti i z ODS…

Ano, členem ODS už nejsem. Jsem nyní bezpartajní a pozoruji politické dění z dálky. Zatím mě to nenutí, že bych se měl vracet, i když od občanů, které potkávám na ulici, slyším, že na dobu, kdy jsem byl na radnici, vzpomínají v dobrém. Zpět do politiky mě to zatím ale nenutí.

Nenutí ani netáhne?

Samozřejmě, že člověk, který byl čtrnáct let v politice, nemůže říct, že by ho to už nezajímalo. Kdo to tvrdí, tak lže. Samozřejmě, že mě to zpět táhne a aktivní politika mi chybí, protože je do jisté míry droga.

A nechybí Vám moc?

Moc mi určitě nechybí. Byť to z mých úst možná bude znít trochu divně, chybí mi pocit, že můžu dělat něco veřejně prospěšného. Chybí mi pocit seberealizace.

Co plánujete do budoucnosti? Kde Vás můžeme vidět například za dva roky?

Nyní se snažím vyčistit negativní věci z minulosti a doufám, že to jednou úplně vyšumí. To bude moment, kdy bych uvažoval o tom, že bych se mohl někde opět objevit.

Znamená to, že byste zpět vstoupil do ODS?

To asi nehrozí. Taky bych asi znova nekandidoval na starostu, protože dvakrát se do jedné řeky nevstupuje. Zajímá mě ale například senátorská pozice. Pokud budu zdráv a budu mít vyřešenou minulost, byla by to jedna z možností, kde se uplatnit.

Dá se o vás říct, že jste kmotr?

Synovce na Moravě mám. Ne vážně, nikdy jsem se jako kmotr necítil a je to úsměvné. Zajímavé na tom je, že to vymyslel Topolánek, který se do čela strany dostal díky vlivným osobám z regionů (schválně neříkám to označení). A těmto vlivným osobám se pan Mirek potom odvděčil tím, že je nazval kmotry, čímž jim hezky poděkoval za to, že ho tito lidé udělali předsedou ODS. Uvědomte si, že žádná politická strana bez vlivných osob nemůže fungovat. To je prostě nesmysl.

Když o vás někdo řekne, že jste kmotr, co to ve Vás vyvolává?

Úsměv.

Chápete to zle?

Spíše je to takové roztomilé, protože, přečtete-li si onu slavnou knihu Kmotr, do přímé úměry to opravdu nejde a jedná se o úplně jiný typ člověka. I když vlivnou osobou jsem asi byl, jako kmotr jsem se nikdy necítil. Vyjma zmiňovaného synovce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …