Je to debil vedle debila. Neskutečná zlotřilost, opruz a buzerace. Už aby se Unie rozpadla. Babiš, Kalousek, Gazdík či Okamura nám okomentovali nový návrh Bruselu...

19.01.2017 14:50

ANKETA Novinky.cz informovaly, že aktuální návrh směrnice EU počítá s tím, že majitelé vzduchovek, znehodnocených zbraní či replik pušek budou muset své zbraně zaregistrovat na policii a týkat se to má i exponátů v muzeích. Tyto zbraně by se přesunuly do kategorie C, což znamená, že jejich držitelé by museli mít zbrojní průkaz. Co tomu říkají čeští politici?

Je to debil vedle debila. Neskutečná zlotřilost, opruz a buzerace. Už aby se Unie rozpadla. Babiš, Kalousek, Gazdík či Okamura nám okomentovali nový návrh Bruselu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Novinky uvedly, že nově by své zbraně měli zaregistrovat také majitelé znehodnocených zbraní, plynových pistolí nebo replik pušek. Práce přibude i v muzeích, kdy se nová směrnice ale netýká historických zbraní do konce roku 1890, luků a kuší. Nezmiňují se zatím ani paintballové a airsoftové zbraně. Kvůli směrnici se zbraně kategorie D, jež si může bez registrace pořídit člověk starší 18 let, přesunou do kategorie C, kde je zahrnuta například brokovnice či opakovací kulovnice.

Vzduchovky? Ale i bez nich je to špatná legislativa a hloupost

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o aktuálním návrhu směrnice (na základě informací Novinek.cz) myslí a zda podpoří takovou legislativní úpravu. Někteří politici oproti informaci Novinek.cz sdělili, že se údajně regulace nemá týkat vzduchovek. ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření samotného ministra vnitra Milana Chovance, ten ale neodpověděl.

Anketa

Kdo má víc vaší úcty a respektu?

hlasovalo: 13348 lidí

Jinak obecně v drtivé většině, téměř jednohlasně, politici považují navrhovanou směrnici jako celek za totální nesmysl a buzeraci i v dalších jejích částech (i případně bez regulace vzduchovek). Podle vyjádření mnoha politiků řídí Evropskou unii debilové a šílenci.

„Informace uvedená na serveru Novinky.cz v tomto směru nebyla úplně přesná, zejména vzduchovky a repliky zbraní pod nový návrh směrnice nespadají. Je ale pravda, že návrh počítá s tím, aby deaktivované zbraně či zbraně jako muzejní exponáty registrovány a hlášeny byly. Je to jeden z důvodů, proč tuto směrnici považuji za velmi špatně připravenou legislativu, obsahuje několik podobně nesmyslných nařízení a z toho důvodu ji podpořit nemohu. K návrhu se bude vyjadřovat plénum Evropského parlamentu, a to nejspíše v březnu tohoto roku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Počkám na definitivní znění. Polotovary nemá smysl hodnotit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz vicepremiér pro vědu a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Soudím, že je to naprostá hloupost. Je to přesně to téma, které by Evropská unie nemusela upravovat v celém prostoru. Naše legislativa ke kvalitní a dostatečná. Doufám, že se podaří soustředit takovou blokační menšinu, aby tato hloupost nebyla odsouhlasena,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Předseda ODS Petr Fiala na dotaz nereagoval.

„Je to neuvěřitelná pitomost. Nesouhlasím s tím a jsem proti,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

Diktatura EU je už skutečně nesnesitelná

„Diktatura EU je už skutečně nesnesitelná. My v našem hnutí Svoboda a přímá demokracie odmítáme jakékoliv zpřísňování legálního držení zbraní, jelikož v tom nevidíme žádný problém. Bruselské politické elity v tom však vidí ohrožení bezpečnosti. To považuji za zcela skandální situaci. Vedení Evropské unie a vlády evropských zemí včetně té Sobotkovy nejprve podporují migraci z afrických a arabských zemí, kvůli čemuž se zhoršila bezpečnostní situace v Evropě, a teď ještě navíc chtějí Evropany šikanovat. Problémem přece není legální držení zbraně, ale problémem je naopak nelegální držení zbraní, kterými teroristé páchají vražedné útoky. Tím směrem by měla zaměřit pozornost Evropská unie. Dělá však pravý opak,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„A otevřeně dodávám, že já osobně mám již 15 let zbrojní průkaz a jsem aktivním členem sportovního střeleckého klubu v disciplíně olympijský trap, takže vím, že my, legální držitelé zbraně, musíme splnit celou řadu přísných podmínek a není zapotřebí jakkoli více povinnosti zpřísňovat. Již vloni naši poslanci za SPD hlasovali proti jinému návrhu Sobotkovy a Babišovy vlády, kterým bylo zpřísněno legální držení zbraní v České republice. A jaké je řešení celkové situace ohledně stupňujícího diktátu Bruselu? Jako jediná strana v Parlamentu prosazujeme referendum o vystoupení České republiky z EU, aby mohli sami naši občané rozhodovat o své budoucnosti ve své zemi,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Opruzy a hovadiny. Co takhle zbrojní průkaz i na každou stříkací pistolku pro batolata? 

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na dotaz neodpověděl.

„Co takhle zbrojní průkaz i na každou stříkací pistolku pro batolata? ‚Régime change‘, která nás do toho spolku dostala, proběhla za barnumského vřískotu o svobodách všeho druhu. Naděluje nám jednu buzeraci za druhou. A k tomu i dřív nevídané riziko, že se člověk stane obětí hlavně nebo trhaviny, které žádný byrokratický moloch stejně neuhlídá. Chce to řešit příčiny, a ne vršit opruzy a hovadiny,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Tento jednoznačný diktát ze strany Bruselu nelze chápat jinak, než snahu o totální potlačení branné výchovy mladé generace, znechutit a odradit všechny, kteří se zabývají vojenskou historií a další kteří ctí národní tradice. Zkušenosti z jiných zemi – například Slovenska, Knažko – ukazují, že je potřeba mít právo účinně se bránit. A je jedno zda myslíme naše obydlí nebo Českou republiku. Proto všechny tyto aktivity Bruselu jednoznačně odmítáme,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Dle dnes sdělených informací by se úprava neměla vůbec týkat vzduchovek. Nejsou opět šířeny fámy?“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Nejen já, ale celá Poslanecká sněmovna je proti navrhované směrnici, která je nejen nelogická, ale dokonce nebezpečná a hloupá. Pokud bude směrnice přijata, pak já osobně nebudu pro její implementaci do naší legislativy. A pokud někdo hodlá bojovat proti terorismu, pak má přijmout opatření proti nelegálně drženým zbraním, a ne buzerovat řádné občany,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Je to naprosto nesmyslné. Budu hlasovat proti jakémukoli omezení práva držet zbraň. Registrace vzduchovek je velký euronesmysl,“ říká europoslanec Svobodných Petr Mach

Eurobuzerace. Soutěž o to, kdo v EU vymyslí co největší stupiditu

„Tento stupidní návrh směrnice jen dokládá jak EU funguje. Ale zatěžuje své obyvatele nesmysly, které stojí mnoho peněz a času všech občanů. Je to důsledek přebujelosti úřednického aparátu EU a boje jednotlivých úředníků za prosazení co největší stupidity. Tito nadstandardně placení lidé doposud nepochopili, kdo jejich výplaty hradí a komu by tedy měli sloužit,“ míní předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

„Probíhá odzbrojení evropského obyvatelstva v přímém přenosu, a to za pomoci salamové metody. Dnes v této věci interpeluji premiéra České republiky. Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura žádá přesný opak: nezpochybnitelné právo každého bezúhonného občana držet legálně zbraň. Chceme zavedení efektivního osmitýdenního výcviku pro muže (a dobrovolně i ženy) v České republiky,“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Ne, nepodpořím to. Tohle už se nedá nazvat jinak než eurobuzerace. Kdo tohle vymýšlí, nemůže být normální. Zakážou i střelnice na poutích? Pochybuji, že by někdo šel se vzduchovkou, nefunkční replikou nebo muzejním exponátem páchat trestnou činnost. Místo sebereflexe po brexitu vymýšlí Brusel další nesmyslné směrnice a nařízení. EU by měla maximálně vyvíjet činnost k rozprášení gangů prodávajících nelegální zbraně, a ne honit lidi, kteří mají na půdě vzduchovku, nebo fandy do historických nefunkčních zbraní,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Podle sdělení Ministerstva vnitra se chystaná směrnice nebude týkat vzduchovek, i když to některé státy navrhovaly. Já osobně budu hlasovat proti směrnici zpřísňující podmínky pro držení zbraní. Dosavadní legislativu považuji za dostatečnou,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„To je neskutečná zlotřilost bruselských byrokratů. Zásadně s tím nesouhlasím. To nás za chvilku budou nutit jíst tupými hůlkami, abychom nemohli držet v ruce příborový nůž!“ zlobí se poslanec ODS Petr Bendl.

Debil vedle debila v EU

„Myslím si o tom, že v EU je debil vedle debila. Pokud bychom takovou legislativu schvalovali i u nás, tak se každý, kdo pro to bude hlasovat, zařadí mezi ně. Doufám proto, že do té doby se EU sama rozpadne,“ řekl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Takovýto nesmysl rozhodně podpořit nemohu. Naopak budu proti němu bojovat, jak to jen půjde. A bohužel tato směrnice snad kromě nesmyslů ani nic jiného neobsahuje – dokonce snad každá její změna je vždy ještě k horšímu,“ míní místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Ze správně znehodnocené zbraně nikdy nevystřelíte. Její zprovoznění je srovnatelné s vyrobeném zbraně nové. Proto s tímto návrhem Francie, která to s Nizozemím prosadila, nesouhlasila a věřím, že to neprojde,“ řekl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Trestáme a omezujeme zodpovědné majitele zbraní. Měli bychom se zaměřit na terorismus a také na černý trh se zbraněmi,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Za minulého režimu jsme v branné výchově a hodinách tělocviku všichni uměli střílet ze vzduchovky a hrozně nás to bavilo trefovat se do středu terče. Potom jsme také byli schopni dívce vystřelit na pouti papírovou růži. Uměli jsme a byli jsme schopni s takovouto zbraní zacházet a dobře jsme věděli, jaká skrývá nebezpečí. Jakou zkušenost má třeba se vzduchovkou dnešní evropská mládež? Dovolím si tvrdit, že pramalou, ale především má aspoň šanci si bez zákonného omezení střelbu vyzkoušet. Takováto nesmyslná regulace se EU vrátí jako bumerang v neakceschopnosti mladé generace se dostatečně bránit proti vnějším vlivům, kde takové nesmyslné normy nemají. A co se týče muzejních sbírek, tak to už je doopravdy nesmysl, když historické zbraně stejně jsou evidované nebo jsou nějakým způsobem už znehodnoceny,“ uvedl senátor STAN Jan Horník.

Čas na vystoupení z EU. Totalitní spolek vedený šílenci

„Jde o další naprostou pitomost až projev, omlouvám se, totální debility. Nedělám si o čelných představitelích EU žádné iluze, ale tohle snad ani přes ně projít nemůže. Autor návrhu je snad již trvale hospitalizován na uzavřeném oddělení psychiatrie. Jestliže se v obojím mýlím a ono to projde, pak je, ve vší vážnosti, čas na vystoupení z EU. Bude to jen další důkaz, že jde o totalitní spolek vedený šílenci. A to odmítám. Jsem tak moc rád, že jsem pro vstup do EU nehlasoval. Ty jisté výhody byly jen první a klamný dojem. Za ztrátu svobody však nestojí,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Bohužel někdy Evropská komise přijímá rozhodnutí, která jsou naprosto nelogická a proti zdravému rozumu. Návrh této směrnice patří mezi ně. Proto lze ode mne přirozeně očekávat, že tuto směrnici Evropské komise v takovéto podobě nepodpořím,“ vyjádřil se poslanec ANO Josef Hájek.

„Nepodpořím to,“ reagoval europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Bohužel Evropská komise a Evropský parlament chrlí mnoho předpisů, které stále více komplikují život občanů EU a dokonce ani názor vlastních obyvatel a řešení v jednotlivých členských zemí k danému problému před tím, než navrhnou společnou úpravu, je příliš nezajímá. S návrhem EU směrnice, tak jak je navržena, nesouhlasím,“ sdělila poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Podobné směrnice odmítněme

„Je to nesmysl, který potvrzuje, že úředníci v Bruselu jsou mimo realitu. Věřím, že projevíme konečně sebevědomí a podobné směrnice odmítneme,“ říká poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

„Pokud mají Novinky.cz pravdu, pak to nepodpořím. Nevěřím však, že by takový nesmysl mohl v EU projít. Návrh je jedna věc, výsledek hlasování věc druhá,“ reagoval poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Především se jedná o pouhou přípravu směrnice, není proto namístě se nějak vzrušovat. Osobně jsem však toho názoru, že naše zákonná úprava stávající zcela vyhovuje a jakékoli zpřísňování, ať již ze strany našeho státu či Evropské unie, považuji za zbytečné,“ řekl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

„Určitě to nepodpořím,“ odpověděl poslanec ODS Pavel Blažek.

„Jestli je tato informace pravdivá, máme tady další nesmysl v duchu správně zakřivených okurek anebo tuzemáku. Pochopitelně to nepodpořím,“ reagoval poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Dejme držení zbraní do Ústavy na obranu před Bruselem

„Policisté a právníci zpočátku nechápali, proč by měli občané (podle návrhu ministra vnitra Chovance) dostat právo zastřelit teroristu zakotveno v Ústavě. Tak to bylo v médiích prezentováno, což neznělo rozumně, protože již dnes má občan právo použít zbraň k obraně. Ve skutečnosti jde o to, aby bylo právo vlastnit zbraň přímo zapsáno v Ústavě jako ústavní právo občana. Jde o opatření proti nejapným nápadům přechytralé bandy úředníků EU v Bruselu. Protože bruselská snaha sešroubovat držení zbraní dalšími omezeními a administrativními mřížemi je až nepříčetná. Připravované nařízení je natolik absurdní, že by se povolení vztahovalo i na obyčejné vzduchovky. Přitom na smrtonosné zbraně, jako jsou například kuše, se žádná regulace nevztahuje. Mít zbrojní průkaz na vzduchovky, startovací pistole nebo třeba předovky a muzeální zbraně používané např. při rekonstrukcích bitev při veřejných oslavných taškařicích v dobových uniformách, to by už nebyla zbytečnost, ale debilní nařízení vytvořené pacienty, kteří by měli využít dobrodiní psychiatrické léčebny. Mít zbrojní průkaz na tyto zbraně-nezbraně? Vždyť se jedná až o tisíce zbraní?!“ diví se senátor Jaroslav Doubrava.

„V komentáři k návrhu tohoto hloupého nařízení se například píše, že civilní použití poloautomatických zbraní by mělo být zakázáno: ‚Mohou být některé poloautomatické střelné zbraně velmi nebezpečné, mají-li vysokou kapacitu co do počtu dávek.‘ Řada lidí, s nimiž jsem o tom hovoři,l upozorňovala na televizní reportáž o nájezdu nákladního auta do lidí v Izraeli. Jeden z ohrožených měl u sebe zbraň a proto rychle vyprázdnil do kabiny řidiče celý zásobník pistole. Nebýt toho, počet mrtvých a zraněných by byl daleko větší. Nejtrapnější je, že ti, kdo chtějí se zbraní spáchat kriminální nebo teroristický čin, si obstarají vždy zbraň na černém trhu. Neregistrovanou, nebudou se s ní vytahovat a upozorňovat na sebe. I když pravda, že takovou vzduchovkou by se dal spáchat opravdu vážný teroristický čin! Proto by měly být odebrány a zlikvidovány! Možná, že ty bruselské, nevyvinuté mozky na to zanedlouho přijdou. Proto šíleně byrokratické a omezující směrnice jsou z hlediska prevence bezpečnosti naprosto k ničemu. Na otázku, zda bych takovou kravinu mohl podpořit, snad ani odpovídat nemusím,“ dodal. Jaroslav Doubrava

Vypadá to, jakoby EU neměla nic důležitějšího na práci...

„Vzduchovky? To si dělají legraci,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Doufám, že Česká republika se EU vzepře a budou platit pravidla, která nám vyhovují,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Vypadá to, jakoby EU neměla nic důležitějšího na práci a vymýšlí tak zbytečné směrnice, jako je tento případ. Podporu takové legislativní úpravy si v této chvíli neumím dost dobře představit,“ uvádí senátor KSČM Václav Homolka.

„Nepodpořím to a považuji to za úplný nesmysl,“ informoval poslanec ODS Ivan Adamec.

„Moc mě mrzí, že se tyto blbosti mají vážně projednávat. Jsem zásadně proti tomuto vyloženě špatnému návrhu,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Zatímco já osobně nejsem součástí aktuálního exekutivního trendu směřujícího k dovyzbrojení společnosti a zvýšené možnosti nesmyslného exhibování rozličných, z vlastní povahy kovbojíčků, tak v tomto případě se podle mého názoru jedná o zjevnou hloupost. A takový návrh rozhodně nepodpořím,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Motivem Evropské komise je omezit vyzbrojování teroristů. To umím pochopit. Ale dovedete si představit teroristu se vzduchovkou nebi muzejní historickou zbraní?“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

C a D

Problém v současné době také řeší Ministerstvo vnitra, které musí „narovnat“ fakt, že držitelé zbraní kategorie C by měli mít platný zbrojní průkaz, což ti, kteří mají znehodnocenou repliku či vzduchovku, většinou nemají. „V úvahu přichází vytvoření podkategorie skupiny C pro nynější zbraně kategorie D, na které by se povinnost vlastnit zbrojní průkaz nevztahovala, registraci by se ale podle všeho jejich majitelé nevyhnuli,“ konstatuje Právo.

Dle současné právní úpravy dle informací Ministerstva vnitra zbraně kategorie C může nabývat do vlastnictví, držet a případně nosit držitel příslušné skupiny zbrojního průkazu nebo držitel zbrojní licence. Zbraněmi kategorie C podle § 6 zákona o zbraních jsou: jednoranové nebo víceranové zbraně (krátké i dlouhé) pro střelivo s okrajovým zápalem, jejichž celková délka se rovná nebo je větší než 280 mm, dlouhé jednoranové, víceranové a opakovací (s výjimkou opakovacích brokovnic s hlavní kratší než 600 mm) zbraně, samonabíjecí dlouhé zbraně s pevným zásobovacím ústrojím, které nepojme více než 3 náboje (s výjimkou samonabíjecích brokovnic s hlavní kratší než 600 mm a zbraní majících vzhled zbraní samočinných), plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně je vyšší než 16 J (výkonné „vzduchovky“, větrovky apod.), s výjimkou paintballových zbraní, více než dvouranové nebo opakovací zbraně zkonstruované na principu perkusních zámkových systémů (typicky perkusní revolvery).

Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví, držet a případně nosit plnoletá a plně svéprávná fyzická osoba anebo právnická osoba. Jedná se o různorodou skupinu zbraní včetně volně prodejných vzduchovek, předovek a znehodnocených zbraní. Ke střelbě z těchto zbraní (včetně používání paintballových a airsoftových zbraní při hrách) musí být určen bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo musí být takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba. Vyžaduje se rovněž, aby osoby nacházející se na takovém místě, kde probíhá střelba, použily vhodné ochranné pomůcky. Střelba z těchto zbraní je pak zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osob nebo způsobena škoda na majetku.

Ze zbraní s perkusními, křesadlovými, kolečkovými nebo doutnákovými zámky a z tzv. historických zbraní je možné střílet pouze na střelnici a tyto zbraně musí být označeny platnou zkušební značkou podle zákona č. 156/2000 Sb. Výjimku představuje jen možnost střílet z těchto zbraní při divadelních představeních, rekonstrukcích historických bitev a jiných kulturních akcích, ze zbraní však nesmí být vystřelovány střely a jejich držitelé jsou povinni dbát zvýšené opatrnosti s ohledem na skutečnost, že i při „slepém“ výstřelu dochází k vymetení drobných částeček (neshořelých zrn prachu, ucpávky atd.) a výšlehu z hlavně.

Držitel zbraně kategorie D nesmí tuto zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, nejde-li například právě o rekonstrukce historických bitev, divadelní představení apod. Stejně tak nesmí její držitel zbraň kategorie D nosit nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci. Držitel, který nosí znehodnocenou zbraň, musí navíc u sebe mít potvrzení o znehodnocení.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …