Je tu doba velkého komplotu proti médiím? Víme, jak to je...

24.03.2013 20:20

Miloš Zeman vyhlásil „válku mediálním hyenám“ a řada politiků se přidává. V důsledku toho dnes prý prožíváme největší spiknutí proti svobodě slova od pádu komunismu. Alespoň to tvrdí spisovatel Benjamin Kuras. Mediální poradce Vojtěch Bednář je však jiného názoru. Podle něj současný prezident uráží novináře jen kvůli své image a komplot proti médiím neexistuje.

Je tu doba velkého komplotu proti médiím? Víme, jak to je...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

„Boj se nevede proti individuálnímu zneužívání mediální svobody, které lze soudit podle občanského zákoníku, nýbrž proti médiím jako celku a abstraktnímu pojmu. Čili svobodě slova. Zkuste na to prezidenta upozornit a vynadá vám, že omezujete svobodu slova jeho. Zkuste na to upozornit pseudpravicové pseudokonzervatní antimediokraty a vynadají vám do pravdoláskařů a posluhovačů satanského globalistického spiknutí. Zkuste požádat vládní a parlamentní politiky, aby se médií zastali, a čekejte donekonečna. Že by se jim všem antimediální válka hodila do krámu? Prožíváme největší spiknutí proti svobodě slova od pádu komunismu,“ napsal na serveru Česká pozice spisovatel a dramatik Banjamin Kuras.

Kdo je větší hrozbou pro demokracii? Politici, nebo média?

Podle něj politici vnímají média jako hrozbu pro svobodu slova a je tedy třeba jejich roli omezit. „Národ to baští i s navijákem. Zapomněl, že mezi tou chamradí novinářskou a chamradí politickou jsou dva důležité rozdíly: Novináře můžete nečíst nebo vypnout, politici jsou na váš každodenní život přisátí jako pijavice. Novináře za tu jejich manipulaci a mystifikaci platí všelijací ti globalističtí spiklenci, politici žijí z vašich daní,“ pokračuje Kuras.

Největším ohrožením demokracie proto podle něj vždy byli politici toužící omezovat média. „Těmi se dnes všechny demokracie hemží a ti na naši svobodu všude útočí,“ doplnil spisovatel.

Komplot proti médiím neexistuje

Mediální poradce a sociolog Vojtěch Bednář to však vidí jinak. „Já se domnívám, že na obou stranách jsou lidé, kteří dělají svoji práci. Politici mají v novinářích tendenci vidět nějaké spiknutí, což je přirozené vzhledem k jejich zaměstnání. Jenže úplně stejně mají někdy tendenci vidět novináři to spiknutí v těch politicích,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

A pokračuje: „Rozhodně si nemyslím, že by existovala nějaká mediokracie (vláda médií – pozn. redakce) a stejně tak si nemyslím, že by existovalo nějaké spiknutí politiků proti médiím. Je to spíše otázka interakce politické a mediální sféry, která daleko spíš má tendenci vidět problém na opačné straně,“ doplnil Bednář.

Prezident dál uráží novináře kvůli image

Urážky Miloše Zeman směrem k novinářům jsou pak jen pokračováním v budování jeho image. „Miloš Zeman je politik, který vybudoval svoji image na urážení novinářů. Tak jako Churchilla si asi těžko dokážete představit jinak než bez toho velkého cigára, tak stejně tak Zemana si můžete těžko představit bez toho, aniž by urážel média. Je to spíše jeho atribut, než aby to myslel vážně,“ uvedl dále mediální odborník.

Nejde jen o jeden z mnoha úsměvných vtípků

„Brát prezidentskou „válku proti mediálním hyenám“ (vysloveným jedním dechem s „neonacisty“) jen jako jeden z jeho mnoha vulgárně úsměvných vtípků, by se mohlo škaredě vymstít,“ podotýká Kuras a ukazuje příklad z Velké Británie. „Tam se svoboda slova zrodila jako první zrušením státního licencování publikací už v roce 1695. A tam se opětným zaváděním „nezávislého“ dozoru pohřbívá,“ varuje spisovatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …