Jejej. Velký průzkum kraj po kraji. Někteří skutečně zapláčou

12.07.2016 11:42

Největší podpoře voličů v krajích se v červnu těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v osmi krajích. Hnutí ANO by si podle dat, která vydal Deník a mají je k dispozici rovněž ParlamentníListy.cz, připsalo dvě hejtmanství: v Plzeňském a Olomouckém kraji.

Jejej. Velký průzkum kraj po kraji. Někteří skutečně zapláčou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nové vedení ČSSD

Sociální demokracie si podle aktuálních měření připisuje vítězství ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v Kraji Vysočina i v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Výše zmíněné ANO potom v kraji Plzeňském a Olomouckém. Prvenství ve zbývajících třech krajích si mezi sebou rozdělili Starostové pro Liberecký kraj, lidovci a komunisté, kdy každému ze jmenovaných subjektů připadlo po jednom krajském vítězství. Starostové bodují v Libereckém kraji, KDU-ČSL pak těsně ve Zlínském kraji a KSČM v Ústeckém kraji.

Ve Zlínském kraji pak od vítězné KDU-ČSL dělí druhou ČSSD pouhá 0,1 procenta a třetí hnutí ANO jen 0,3 procenta podpory, jde tedy o velmi těsné regionální vítězství.

Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Na stříbrném místě v Jihočeském kraji bodují Jihočeši 2012, symbolický bronz veřejné obliby si ve Středočeském kraji drží Starostové a nezávislí (STAN), stejně tak v Plzeňském kraji Koalice pro Plzeňský kraj a v Olomouckém kraji zase Koalice pro Olomoucký kraj se starosty.

  • kompletní data ZDE

Bodují i lokální hnutí spolupracující s komunálními politiky a představiteli KDU-ČSL. V Královéhradeckém kraji skrze Koalici pro Královéhradecký kraj a Pardubickém kraji skrze Koalici pro Pardubický kraj dosáhla i na stříbrnou příčku sympatií potencionálních voličů. Naopak poměrně nízkou podporu napříč kraji získávají kritická a protestní hnutí, která si často vetkla za téma „protiimigrační program“. Celkově obsazují spíše závěrečná místa potencionálních voličských sympatií.

Patrnou výjimku v tomto případě tvoří zejména koaliční síla Dělnické strany a Národních socialistů – LEV 21 v Ústeckém kraji. Zde šplhají na pětiprocentní hranici, která by jim umožnila podílet se na vládě v kraji. Čtyři procenta si v tomto regionu připsal Úsvit (4,1 %). Zajímavostí je velmi slabý potenciál TOP 09, který v Ústeckém kraji dosahuje jen 4,5 procenta.

Hned v několika krajích by bodovaly rovněž koalice Soukromníků a Svobodných. Nejmarkantnější výsledek a meziměsíční růst zaznamenalo toto duo ve Zlínském kraji, kde by získalo 10,3 procenta voličské podpory. Na pětiprocentní hranici dosahují v Královéhradeckém kraji, v sousedním Pardubickém jsou pak dokonce nad pěti procenty stejně jako ve Středočeském.

„Uvedená statistika mne samozřejmě těší. Tím spíše, že jde již o několikátý průzkum, který potvrzuje, že koalice Svobodných a Soukromníků si získala důvěru obyvatel Zlínského kraje. Na druhou stranu však nejsem zvyklý podobné statistiky v rámci předvolebních kampaní nijak přeceňovat. Těším se především na to, že se budu stejně, jako to dělám v případě své senátní funkce na Slovácku, setkávat a komunikovat s lidmi, a to napříč celým krajem, zajímat se o jejich problémy a pomáhat hledat cesty k jejich řešení,“ sdělil redakci senátor Ivo Valenta, lídr právě ve Zlínském kraji.

Citelnou nadvládu na pravici pak rovněž v několika krajích potvrzuje občanská demokratická strana. Na jihu Čech a severu Moravy jde o podporu 8,5 procenta voličů, v Jihomoravském kraji pak 9,1 procenta. Pakliže TOP 09 kandiduje samostatně, bude mít podle agentury Phoenix velký problém proklouznout do zastupitelstva. V Olomouckém kraji má Kalouskova TOP 4,9 procenta, na Ústecku pak výše zmíněných 4,5 procenta, což je shodné jako v kraji Pardubickém.

Samostatnou kapitolu pak tvoří hnutí ANO a ženy v čele kandidátek. Tento způsob prozatím nefunguje ani v Karlovarském kraji s lídryní Janou Vildumetzovou, na Královéhradecku či v jižních Čechách, kde je v čele poslankyně a tamní předsedkyně Radka Maxová. Souběžně zvládat hned několik funkcí tam možná ANO-ženy nebudou muset. Jejich teoretický úspěch se zatím krčí mezi 11 až 14 procenty, což je řadí do pole poražených.

Agentura Phoenix research on-line provedla výzkum aktuálních voličských nálad před blížícími se krajskými volbami na vzorku 9308 respondentů ve dnech 28. 5. – 27. 6. 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …