Jelcine, Jelcine, nadával čtenář PL.cz prezidentu Zemanovi. A ten mu odpověděl

24.06.2013 14:50

ParlamentníListy.cz v pátek přinesly první odpovědi prezidenta republiky Miloše Zemana na otázky čtenářů. Nyní uvádíme další zajímavé odpovědi, které se v posledních dnech na prezidentově profilu na PL.cz objevily. Prezident se nevyhnul ani nepříjemným a ne zrovna slušným otázkám.

Jelcine, Jelcine, nadával čtenář PL.cz prezidentu Zemanovi. A ten mu odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident je evidentně dobře naladěn

Čtenáři serveru ParlamentníListy.cz kladli Miloši Zemanovi řadu otázek v jeho profilu na našem serveru. Hlava státu si, i přes nedostatek času, našla volné chvíle a na část dotazů odpověděla.

„Pan prezident zdraví čtenáře ParlamentníchListů.cz. Váš server pozorně sleduje, ale není z časových důvodů schopen odpovídat na každou otázku zvlášť. Proto vždy zareaguje na sérii otázek za určité časové období,“ řekla již v pátek prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Všechny dosud poskytnuté odpovědi prezidenta republiky jsou k dispozici na jeho profilu v ParlamentníchListech.cz:

Kromě dotazů směřujících na politický vývoj padala i jiná témata. Jeden čtenář se prezidenta Zemana ptal, jak se cítí po nedávné nemoci. „Nemyslíte, že byste měl ve svých aktivitách zpomalit? Podle mě se totiž netěšíte tak dobrému zdraví jako váš předchůdce, který byl i aktivní sportovec. Zajímalo by mě tak, zda již nyní uvažujete o tom, zda budete za 5 let mandát obhajovat?“

„Cítím se již zdráv. Dle veškerých lékařských zpráv je můj zdravotní stav zcela v pořádku, ale uznávám, že co se týče mé fyzické kondice, nemohu se srovnávat s mým předchůdcem Václavem Klausem. Co se týče mandátu, zatím o této věci nepřemýšlím. Prioritní je pro mě mandát stávající,“ reagoval Miloš Zeman.

Další čtenářka se hlavy státu zeptala, co udělá pro obyčejné lidi, kteří doplácejí na špatnou politiku a nikoli vlastní vinou se dostávají na sociální dno. „Osobně jsem se sociální politikou v ČR znepokojen podobně jako Vy. V tuto chvíli komunikuji nejen s ministryní sociálních věcí, ale také s odbory, především přímo s jejich předsedou Jaroslavem Zavadilem. Doufám, že v co nejbližší době budou učiněny kroky ku prospěchu občanů,“ přislíbil Zeman.

Jak vyřešit důchodovou reformu?

Jiná otázka směřovala na často kritizovanou důchodovou reformu. „Stále ji kritizujete, ale proč nenabídnete řešení?“ dodal čtenář v dotazu. „Svůj návrh jsem sdělil například na sjezdu Rady seniorů. Možná víte, že valorizační schéma je procentické, to znamená, čím vyšší důchod člověk má, tím více při valorizaci dostane. Myslím si, že to zbytečně zvyšuje diskrepanci mezi takzvanými starodůchodci a novodůchodci a že je rozpočtově neutrální opatření, kdy se nikdo nemůže vymlouvat na nedostatek peněz ve státním rozpočtu, kdyby se toto valorizační schéma nahradilo jednotnou valorizační dávkou bez ohledu na předchozí výši důchodu,“ uvádí hlava státu.

„Málokdo si také uvědomuje, že většina z důchodců má vyplácený starobní důchod z takzvaného prvního, tedy průběžného pilíře a že kdyby se důchodová reforma realizovala, znamenalo by to odsátí zhruba 14 procent zdrojů z tohoto prvního pilíře a tedy nikoli zlepšení, ale naopak zhoršení pozice starobních důchodců,“ odpověděl vyčerpávajícím způsobem Zeman.

„T. G. Masaryk je jedním z mých nejoblíbenějších politiků. Ale osobně si myslím, že každý politik by si měl najít svou vlastní cestu a dělat takové činy, na které bude pyšný a díky kterým mu občané této země dají svůj hlas. Já osobně se cítím velice zavázán všem svým voličům,“ reagoval prezident na otázku, zda svou činností podpoří odkaz Komenského a Masaryka ke zvýšení vzdělanosti, čestnosti a morálky našeho národa.

„Jelcin se vrátil?“ Prezident odpovídá…

Miloše Zemana se také čtenáři ptají na osobní věci, třeba jaké má oblíbené spisovatele nebo literární žánr. „Jeden z mých oblíbených autorů je Karel Čapek, ale má nejoblíbenější kniha je Kája Mařík. Co se týče žánru, preferuji sci-fi, ale především od zahraničních autorů,“ prozradil prezident republiky.

Ne všechny otázky, které byly Miloši Zemanovi položeny, by se daly označit za slušné či korektní. „Prezidentem jste pár měsíců. Český národ se stydí a svět se nám směje. Jaká další ostudná představení v nejbližší době chystáte?“ zněla jedna z nich. Ani tomu se však Zeman nevyhnul.

„Nevím, jaká představení máte na mysli, ale jednám dle svého nejlepšího přesvědčení,“ odpověděl.

„Jelcin se vrátil?! Jelcine, Jelcine!“ napsal prezidentovi čtenář, který se podepsal jako „realista“. „Nevím, co tímto dotazem chce autor sdělit,“ reagoval jednoduše Miloš Zeman.

Na Hradě se vybralo přes 100 tisíc na povodně

Ten také v jedné z odpovědí zbilancoval svých 100 dní na Hradě. „Od svého protokolu jsem si nechal udělat statistiku veškerých svých schůzek, jednání atd. Celkem jsem absolvoval přes 200 různých akcí a to, se domnívám, vypovídá mnohé. Dále jako svůj velký úspěch beru doplnění Ústavního soudu, jelikož to byl jeden z největších problémů. Velký úspěch je pro mě také založení Nadačního fondu na splácení státního dluhu."

Prezident také prozradil, že na škody způsobené povodněmi přispěl i jiným způsobem než jen vysláním vojáků Hradní stráže. „Před několika dny jsem uspořádal na Hradě koncert pro osobnosti, které mě podporovaly během mé kampaně. Během tohoto večera se konala také charitativní sbírka na postižené povodněmi. V této sbírce se vybralo přes 100 000 Kč a i já jsem samozřejmě přispěl,“ uvedl prezident Miloš Zeman na otázku čtenáře ParlamentníchListů.cz.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …