Jestli jste hrdí na Havla, nezapomeňte si vyhrnout kalhoty. Přijde Miloš Zeman k jeho hrobu?

15.12.2014 12:35

Na výročí skonu Václava Havla 18. prosince si někteří lidé vezmou krátké kalhoty. Jsou mezi nimi i odpůrci současného prezidenta. Zjišťovali jsme, zda Miloš Zeman letos k jeho hrobu dorazí. Na sociální síti se všichni neřídí rčením „o mrtvých jen dobře“.

Jestli jste hrdí na Havla, nezapomeňte si vyhrnout kalhoty. Přijde Miloš Zeman k jeho hrobu?
Foto: facebook.com
Popisek: Fotografie Václava Havla, která koluje na sociálních sítích

Anketa

Považujete za svou morální povinnost přijmout do ČR uprchlíky ze Sýrie, Afriky či odjinud, kde je bída nebo se tam válčí?

43%
57%
hlasovalo: 22598 lidí

Na sociálních sítích koncem roku ožila stejně jako loni výzva aktivistů, kteří ponoukají k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. Událost „Krátké kalhoty pro Václava Havla“ má připomenout, že první polistopadový prezident měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

Akci podporují například novinářka a předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová, zpěvák Dan Bárta, herečka a spisovatelka Táňa Fischerová (neúspěšná kandidátka na prezidentku), zpěvačka Marta Kubišová a další.  Kalhoty si nadcházející čtvrtek ohrne například ekonom Tomáš Sedláček.

Havlistická psychóza?

Happening „Krátké kalhoty pro Václava Havla“ se stává již tradicí. Uskuteční se potřetí. Už v roce 2012 vyšly údajně do ulic se symbolicky ohrnutými nohavicemi desítky tisíc lidí po celém světě. V České republice  se k účasti aktivizují sympatizanti mimo jiné přes stránku vytvořenou na síti Facebook, kde svou účast potvrdilo už pět tisíc lidí. Kromě toho zde lze nalézt i lítostivou vzpomínku na loňský ročník. „Já jsem si loni vyšla v našem okresním městě v havlovkách, odhalila jsem krásné sněhuláčky na svých ponožkách. Věřila jsem, že se lidé usmějí a pochopí a že potkám další připravené. Nikdo v havlovkách venku nebyl, takže jsem vypadala jako debil. Bylo mi to líto, ale vydržela jsem se vztyčenou hlavou,“ svěřila se Blanka Vykydalová.

Někteří věc komentují jako jednu z dalších davových psychóz. „Chce to svůj rozum,“ napsal na stránce Karel Axman z Ostravy, podle kterého podlehnout davové psychóze je slabost. „Svým rozumem jsem se rozhodl, že chci uctít památku člověka, kterého si vážím. Možná že bez davové psychózy bychom dneska nebyli tam, kde jsme,“ kontroval mu Petr Bartoň.

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Podle důchodce Pavla Beneše je Václav Havel v kontextu současnosti jako pohádkové zjevení, něco jako hrneček, který vařil a vařil, aby se morálně vyhladovělý národ mohl sytit potřebnou manou duchovní síly. „Mnohým to pomohlo, bohužel velká část lidí to brala jako zrcadlo své pokřivenosti. Paradoxem je, že v tomto směru byl v čele komunistů i Václav Klaus,“ dodává Beneš

Přijde Miloš Zeman k jeho hrobu?

Vzhledem k tomu, že v posledních týdnech a zejména v souvislosti se 17. listopadem část veřejnosti vyjadřovala odpor k současnému prezidentovi a jeho způsobu reprezentace často právě „předhazováním“ zesnulého Havla, ptají se lidé, zda i letos přijde současná hlava státu položit květiny na jeho hrob.  Havlovu památku stejným způsobem uctil i bývalý prezident Václav Klaus.

Letos se ovšem prezident Zeman setkal například s tím, že během návštěvy Jihomoravského kraje mu starosta Židlichovic pasivně vyjádřil nesympatie tím, že si na klopu umístil placku s Václavem Havlem. „Myslím si jen, že kdyby si ji vzal před mým předchůdcem, tak ten by zde dostal hysterický záchvat. Já nemám důvod hysterický záchvat dostávat, protože Václava Havla jsem měl rád. Oceňoval jsem zejména jeho zahraniční prestiž,“ komentoval to Miloš Zeman na místě. Druhý odznak, pro změnu s Karlem Schwarzenbergem:

„To už je trošičku horší. Ale milý pane starosto, prezidentské volby, jestli jste si nevšiml, už proběhly, takže je to tak trochu jako bojovat jako japonští vojáci v džungli po ukončení druhé světové války. Mimochodem někteří z nich tam zůstali ještě dvacet let. To je otázka hrdosti. Hrdosti na vlastní vlajku s rudým sluncem. Bohužel ta hrdost jim už nepomohla,“ uvedl k tomu prezident.

Zda letos hlava státu návštěvu Havlova hrobu neodloží, aby se raději vyhnula možnému střetu se svými kritiky a naopak příznivci zesnulého politika a dramatika, se ještě s jistotou neví. „Program dne 18. prosince se teprve připravuje,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta.

Inspiroval je ručník

Akci Den Václava Havla, která má  i speciální webovou stránku, pořádá skupina 12 osobností. Je mezi nimi například ekonom Tomáš Pikola, pedagog a publicista Lukáš Sedláček, právničky Eva Falturová a Iva Ulmannová a další. „V době sametové revoluce jsme byli teprve malé děti, mnozí z nás již školou povinni, někteří však ještě ani to ne. Postupem času a s přibývajícím věkem jsme se s Václavem Havlem blíže seznamovali – nejen jako s prezidentem, ale také jako s dramatikem a bývalým disidentem. Václav Havel byl pro nás vzorem, inspirací i zdrojem hrdosti na naši zemi,“ píší ve společném prohlášení.

Úsměvný způsob uctění památky krátkými nohavicemi je inspirován „Ručníkovým dnem“ Douglase Adamse, kdy se každý rok k jeho myšlenkám hlásí tisíce lidí po celém světě tak, že v jeden den s sebou nesou ručník, jenž byl symbolem jeho nejznámější knihy Stopařův průvodce po galaxii.

Havlisté u sochy Masaryka. Hádky na Facebooku

K uctění Havlovy památky se v některých částech republiky přidají i muži a ženy, kteří iniciovali nebo se alespoň účastnili nedávných protizemanovských akcí jako byly „červené karty“, a to i v Brně.  Zde se chystá slavnostní průvod ve středu města v 18 hodin u sochy T. G. Masaryka před lékařskou fakultou Masarykovy univerzity. Odtud projdou se zapálenými svíčkami přes Českou a Veselou ulici a zakončí průvod v Kapucínské zahradě. Zde proběhne krátký vzpomínkový program, na závěr položí vzkazy či fotografie u zdi v Uličce Václava Havla.

Na facebookovské stránce této akce se to hemží i kritickými ohlasy. „A nezapomeňte pozvat někdejšího komunistického ministra Mariána Čalfu, bez něj by Václav Havel nebyl prezident, ale pouze někdejší uznávaný disident a komunistům by nechal jejich nakradené majetky a jejich nesouzené zločiny někdo jiný,“ píše zde Vojtěch Klimt. „Havel je zrádce. Prodal nás Americe, zotročil a nechal zadlužit rodiny. 89. rok byl rokem podvodu na český národ. Havel měl být souzen tak, jako musí být souzena nynější vláda za genocidu na Českém lidu. A spoluviníci s nimi,“ doplňuje jej nekompromisně David Pospíšil z Pardubic. Kousek pod tím je fotografie s nápisem „Havel nemůže za vaše posraný životy!“.

Lidé se zde přou. „Na rozdíl od jiných mám rozum. A slepě nevzývám ráčkujícího boha, který pro tuto zemi neudělal nic dobrého. A jestli o něčem víte, tak sem s tím,“ píše Dana Kadlecová. „Co se týče dvou nástupců Václava Havla, nejsem odvázaná ani z jednoho. Přesto mi Zeman přijde, že se aspoň snaží vymanit republiku z obojku, který nám nasadil Havel ruku v ruce s USA ,“  uvádí Yasmin Veselá.  „Tak my vás necháme uctívat Putina a vy nás s dovolením nechte v klidu uctívat Havla,“ reagovala na ni mimo jiné Šárka Václavíková z Brna, jedna z iniciátorek prohavlovských akcí, která se angažovala i v Červených kartách proti Zemanovi.

Brněnské Divadlo Husa na provázku a Knihovna Václava Havla připravují akci již o den dříve od 19 hodin, a to pod názvem „Potřebujeme hrdiny? Potřebujeme autority? Potřebujeme vizi?“. Účast přislíbili Jiří Stránský a Jan Urban.

Z jiných částí republiky se symbolická akce Svíčka pro Václava Havla chystá například v Liberci. Přesně v poledne zde mohou všichni vzdát hold svíčkami u radnice, pomníků, v parcích, u kašen i všude jinde, kde se objevila jeho fotografie. V Jihlavě se lidé rovněž sejdou u Masarykovy sochy, a  to v 17 hodin. Pořadatelem je Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy.


 

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …