Jiří Drahoš vyhlásil kandidaturu a založení spolku. A co se nestalo... Hned má problém. Vlastně dva

20.03.2018 15:04

Jiří Drahoš, finalista prezidentské volby, se bude ucházet o post senátora v Praze 4. Hledá nyní podporu demokratických politických stran. Zároveň se svými spolupracovníky založil spolek Společně pro Česko. S jeho pomocí plánuje nabízet řešení důležitých témat. Spolek podle něj bude apolitický, nebyznysový a otevřený pro lidi, kteří v něm budou chtít pracovat. Drahoš to dnes řekl na tiskové konferenci.

Jiří Drahoš vyhlásil kandidaturu a založení spolku. A co se nestalo... Hned má problém. Vlastně dva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Drahoš se neúspěšně střetl v druhém kole prezidentské volby s Milošem Zemanem. Již po volbách Drahoš řekl, že chce zůstat ve veřejném prostoru. Spekulovalo se, že se pokusí na podzim získat post senátora. To dnes Drahoš potvrdil. Voliče bude chtít oslovit v Praze 4, kde podle svých slov dlouho žil. Kandidovat chce jako nezávislý kandidát s co nejširší podporou politických stran. Jedná proto třeba s lidovci, Starosty a nezávislými, Piráty, Stranou zelených a TOP 09. „Jednat budeme i s dalšími,“ dodal. Jeho slova přinesla ČTK.

Anketa

Měl by Babiš odevzdat ČSSD ministerstva vnitra a financí?

hlasovalo: 10614 lidí

Spolek Společně pro Česko Drahoš založil se šéfem své prezidentské kampaně Jakubem Kleindienstem a dalším členem volebního týmu Alešem Novákem. Zapojí se do něj také třeba Karolína Brennerová nebo politolog Martin Mejstřík. V příštích dnech ho chtějí zaregistrovat. Drahoš očekává na základě reakcí, že se do spolku přihlásí „obrovské množství lidí“.

Cílem spolku by mělo být hledání řešení důležitých společenských témat a prosazování těchto řešení napříč politickým spektrem. Vytvářet bude expertní skupiny, které se budou jednotlivým tématům věnovat. Výsledkem by měly být třeba návrhy novel zákonů a další legislativní opatření. Významnou součástí činnosti spolku mají být veřejné akce a diskuze.

Bude chtít regionální osobnosti a bude chtít řešit regionální problémy

Za témata spolku Drahoš označil třeba problém exekucí, kvality a efektivity vzdělávání nebo zapojení mladých lidí do veřejného života. Objevovat také bude chtít regionální osobnosti a bude chtít řešit regionální problémy. Drahoš plánuje ve spolku spolupracovat s lidmi, kteří mu radili během prezidentské kampaně. Spolek bude sídlit na pražském Smíchově.

O financování kampaně i činnosti spolku bude nyní jednat se sponzory. Řekl, že je v kontaktu s řadou podporovatelů, kteří mu přispěli na financování prezidentské volby a kteří mají zájem ve spolupráci pokračovat. Jací sponzoři by ho mohli podpořit, Drahoš sdělit nechtěl.

Drahoš opět odmítl, že by založil politickou stranu. Je jich podle něj v současné době dostatek. Kandidaturu do Senátu vnímá jako možnost prosazovat aktivity zakládaného spolku.

Se soupeřkou to nebude mít snadné. Nepomáhá ani vtipálek z internetu

Proti Drahošovi stane stávající senátorka Eva Syková, která je připravena svůj mandát obhajovat a dál pro lidi pracovat. Občané podle jejího názoru potřebují dobrou zdravotní péči a děti potřebují dobré státní školy, zkrátka potřebují řešit své skutečné problémy, v čemž jim senátorka chce podat pomocnou ruku. A ne jen předvádět nějakou exhibici. 

„Poměřovat teď síly a šance s ním, který se o politiku a o občanské problémy na Praze 4 nikdy nezajímal, bych považovala za přezírání svých voličů, jejichž část se nachází v lidsky takřka bezvýchodné situaci. Na Praze 4 jsou pacienti, kteří potřebují moderní dostupnou léčbu, založenou na nejnovějších vědeckých poznatcích, děti které potřebují dobré státní školy a školky, důchodci, kteří potřebují pečovatelské domy a valorizaci důchodů atd. To jsou témata, k nimž jsem přispěla. Občané potřebují řešení, nikoli exhibici,“ napsala Syková jednomu ze čtenářů serveru PL.cz.

Sluší se připomenout, že Syková a Drahoš se střetli v roce 2009 při volbě předsedy Akademie věd, kdy Drahoš zvítězil. V květnu 2016 Drahoš jako předseda Akademie věd Sykovou odvolal z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR kvůli kauze kolem léčby kmenovými buňkami. Podle médií ústav bral od některých pacientů během klinických studií peníze, přitom účast v nich má být ze zákona bezplatná.

Není bez zajímavosti, že krátce po Drahošově oznámení, že hodlá kandidovat do Senátu a plánuje založit apolitické uskupení Společně pro Česko, kdosi tohoto názvu využil a na sociální síti Facebook založil profil s tímto názvem. Ať už to byl kdokoliv, rozhodně se nesnaží Drahošovi pomáhat. Vykresluje zde totiž Drahoše jako zastánce Evropské unie, kterému údajně leží na srdci spíše blaho muslimů než Čechů. Jako by znovu ožila prezidentská kampaň, kde byl Drahoš svými odpůrci také označován za ochránce islámu. 

 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …