Jmenovaný profesor: Ptal jsem se Zemana, kde je Putna. Neodpověděl mi

11.06.2013 21:18

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval 65 profesorů. Martinovi C. Putnovi ale jmenovací dekret předat odmítl, za což si vysloužil kritiku řady lidí. Na jmenovací ceremoniál nedorazilo sedm osobností a jeden ze jmenovaných profesorů Zemanovi přímo vyčetl jeho postoj vůči Putnovi. Akademikům se také příliš nelíbí nápad, že by profesory napříště jmenoval ministr školství.

Jmenovaný profesor: Ptal jsem se Zemana, kde je Putna. Neodpověděl mi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina C. Putnu odmítl jmenovat prezident Zeman

"Kvůli slavnostnímu aktu jsem nakonec dorazil. Při předání dekretu jsem ale prezidentovi řekl, že tu měl s námi být i pan Putna. Nijak na to nereagoval," řekl iDnes.cz Vilém Pavlů, nový profesor ekologie z pražské České zemědělské univerzity. A nebyl sám. Kardiochirurg Jan Harrer z Univerzity Karlovy by podle vlastních slov také rád viděl pana Putnu na jmenovacím ceremoniálu.

Nešlo jen o Putnu

Někteří oslovení profesoři nechtěli spor prezidenta s Martinem C. Putnou komentovat, někteří pouze poznamenali, že ho nesledovali příliš podrobně. Řada profesorů si kladla za čest, že se mohla tohoto významného aktu zúčastnit. Nebyla ale řeč jen o Putnovi. Profesorka Jana Klánová z Masarykovy univerzity v Brně poznamenala, že na ceremoniál nedorazila čistě kvůli osobě Miloše Zemana.

"S panem Putnou mé rozhodnutí nedorazit nesouvisí. Souvisí s panem Zemanem, to je celé mé vysvětlení," řekla iDnes.cz nová profesorka v oboru chemie životního prostředí.

Jak to bude se jmenováním profesorů příště?

Prezident Zeman již dal najevo, že nechce vykonávat funkci pouhého automatu na podpisy, a pokud to někdo nechce respektovat, tak se Zeman své pravomoci vzdá a novelou příslušného zákona ji přenechá ministrovi školství. Oslovení profesoři tento krok však nepovažují za příliš šťastný.

"Ministr školství je politik, může vyvstat stejný problém. Zachoval bych jmenování profesorů prezidentem. Je to tradice a některých tradic bychom se měli držet," míní ekolog Pavlů. Podobně to vnímá kardiochirurg Harrer, který připomíná, že jde o Masarykovskou tradici a tradice je dobré ctít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …