Jsme hlavním městem cikánů! Extremisté v Ostravě bojovali s těžkooděnci

24.08.2013 20:00

REPORTÁŽ Ostrava zažila strach a doslova radikální útok více než šesti stovek příznivců krajní pravice. Ti se postarali o to, že se část města změnila v bojiště. Účty si chtěli vyřizovat s příslušníky romské menšiny. Ve finále šlo ale hlavně o bitku s nasazenými těžkooděnci. Obyvatelé se schovali doma.

Jsme hlavním městem cikánů! Extremisté v Ostravě bojovali s těžkooděnci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Radnice i policie vyzývala už v předstihu obyvatele města, aby se raději nezdržovali v místech, kde byla demonstrace s názvem Stop rasovým útokům nahlášena a neparkovali tu ani své vozy. To místní splnili do puntíku, včetně obyvatel romské národnosti. Ti pro jistotu rozpustili dřív i vlastní nahlášenou demonstraci. Část Ostravy se vylidnila.

Extremisté kritizovali policii

Naopak velmi rušno bylo přímo v centru akce extremistů před Novou radnicí na Prokešově náměstí. Tam halasně vyjadřovali svůj nesouhlas se současnou politikou nebo činností policie. „Co policie umí? Nasadit vodní dělo, slzný nebo nervový plyn a to proti neozbrojeným ženám nebo důchodcům. Rok 2013 se začíná velmi podobat roku 1988 a roku 1989, změnily se pouze uniformy. Toto vše vede k nátlaku státní moci na nespokojené občany, aby nedemonstrovali, zůstali doma a nebojovali za svá práva. Policie může všechno, občan nic,“ vyjadřoval své názory jeden z řečníků na náměstí.

Tvrdě se opřeli do romské menšiny

Trnem v oku místním extremistům je romská populace. Na demonstraci zazněla nejen kritická slova, ale i ostré urážky nejhrubšího kalibru. Řečníci nešetřili útoky na sociální podmínky života romské komunity a kritizovali i to, že je k nim stát údajně příliš benevolentní. Sami se přitom prý cítí, že jsou kráceni ve vlastních právech na svobodný život. „Jsme hlavním městem cikánů v České republice. Náš stát, ať už byli u moci rudí, oranžoví nebo zelení nebyl schopen řešit romskou otázku ani o krok. Veškerá řešení jsou stále stejná. Stovky milionů korun utopených v pochybných agenturách a organizacích. To je cesta, která vede do pekel.“ Za odměnu si řečník vysloužil bouřlivý potlesk, pískot a křik ostatních příznivců.   

Pochod skončil bitkou s těžkooděnci

To, jak sami dokáží dodržovat zákony, pak ukázali extremisté velmi rychle. Vydali se na pochod Ostravou od Prokešova náměstí Sokolskou ulicí. Před jedním z domů, kde bydleli obyvatelé převážně romské národnosti, se zastavili, křičeli do oken a házeli kameny. Na útoky ale Romové téměř nereagovali a tak se radikálové spokojili s několika hozenými kameny. Pak zpestřili cestu dělobuchy a dál pokračovali s pokřikem: „Čechy Čechům.“ Místním policistům už začínala docházet trpělivost, vzduchem létaly dlažební kostky a demonstranti nerespektovali trasu, kterou se měli ubírat. Do hry se tak zapojili těžkooděnci, policisté na koních i se psy, kteří se snažili násilnosti pacifikovat. Škody, které radikálové způsobili, se budou teprve počítat, stejně jako zatím není definitivní množství těch, které policisté pozatýkali. Mluví se až o 60 protiromských radikálech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …