Jste symbolem zla, zkázy a rozkladu! Takto drsně se do sebe pustili dva čeští politici

02.03.2015 19:11

Před dvěma lety vyhráli v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj krajské volby. V předvolební kampani i předtím čtyři roky v opozici se nejvíce strefovali do tehdy vládnoucích sociálních demokratů. Nenechali na nich nit suchou. Uběhly dva roky a po rozpadu koalice s částí Změny s nimi našli společnou řeč. "Je to bezpáteřní svazek na bázi opoziční smlouvy. Pro mě nepřijatelný," uvedl doposud koaliční zastupitel André Jakubička (Změna).

Jste symbolem zla, zkázy a rozkladu! Takto drsně se do sebe pustili dva čeští politici
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

Koalice Starostů a Změny (vládnoucí s většinou jednoho hlasu) se prakticky rozpadla v listopadu loňského roku při dramatickém odvolání statutární náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové (Změna pro Liberecký kraj), která měla na starost obtížný rezort zdravotnictví. Což naštvalo tvrdé jádro Změny a tři její členové Jan Korytář, Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa odešli do opozice. Všeobecně se očekávalo, že oslabenou menšinovou koalici podpoří ODS. Starostové si však plácli s ČSSD, což oznámili na tiskové konferenci v pondělí 23. února odpoledne. Nová koalice bude mít jistých 13 hlasů Starostů a 7 ČSSD. Zbývající hlasy doplní členové rozkmotřeného klubu Změny. V koalici jich zůstalo šest. Ale třeba nový šéf koaličního klubu Změny pro LK na úterním zastupitelstvu nové spojenectví s ČSSD nepodpořil. Na Facebooku k němu napsal: "Bezpáteřní svazek na bázi opoziční smlouvy. Pro mě nepřijatelný.“

Nejsme hnutí založené na ideologii, tvrdí hejtman

Všeobecně se očekávalo, že se Starostové dohodnou s ODS. Dopadlo to však překvapivě jinak. "Jednali jsme s ODS i ČSSD a nabízeli jim přistoupení ke stávající koalici. ČSSD byla ochotna o tomto formátu jednat,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. "Před volbami jsme intenzivně kritizovali tehdejší sociálnědemokratické vedení kraje. Většina těchto věcí už na kraji funguje jinak, od dělení medvěda přes jasně nastavené dotační programy až po transparentní veřejné zakázky, a také personálně k Lence Kadlecové ani Vítu Příkaskému jsem neměl v minulosti žádné výhrady,“ objasnil ParlamentnímListům.cz.

"Naším úkolem je vysvětlit tyto naše kroky voličům. Pro některé to může být nesrozumitelné. Ale nejsme úplně politické hnutí, které je založené na ideologii. Vznikli jsme s cílem prosazovat rozumné fungování kraje. Sociální demokracie přistoupila na úvodní programové prohlášení a priority. Věřím, že voliči pochopí, že naším cílem je opravit krajské silnice, dostavět hospic a dokončit řadu projektů, které povedou ke zlepšení života v kraji,“ doplnil hejtman.

Novou náměstkyní hejtmana pro sociální věci se stala krajská předsedkyně ČSSD Lenka Kadlecová a členem rady kraje další sociální demokrat Vít Příkaský, který bude spravovat rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova. Na ožehavý rezort zdravotnictví usedl Petr Tupa (Starostové), který doposud byl náměstkem pro sociální věci. "Neshody jsou minulostí. Jsou před námi necelé dva roky práce, a to je nejdůležitější,“ prozradila pro ParlamentníListy.cz Lenka Kadlecová.

Už bych tady nebyla ráda, konstatovala odcházející radní

"Obětí“ této dohody je dosavadní radní Ivana Hujerová. Ta již před časem opustila rozhádaný klub Změny, teď odchází i z placené funkce ve vedení kraje. "Rezignovala jsem sama, došla jsem k tomu po zralé úvaze. Žádné další plány nemám,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. "Přesvědčovat mě nemusel nikdo. Sama jsem rezignaci nabídla, když jsem se dozvěděla, koho chtějí sociální demokraté nominovat do rady. Vít Příkaský byl rezortním radním uplynulá dvě volební období před námi. Přišlo mi logické, že bude chtít jít na rezort, kde byl a kde jsem já. Musím potvrdit, že jsme měli nadstandardní pracovní vztahy, neb byl místopředsedou mého zastupitelského výboru,“ upozornila. "Na druhou stranu už bych tady nebyla ráda, jak říkal pan Svěrák ve Vratných lahvích,“ doplnila. K hádkám v klubu Změny, kvůli kterým z něj už před časem odešla, uvedla: "Je to věc, kterou jsem si předtím nikdy nedokázala představit.“

Hejtman se choval jako car, míní Korytář. Jste symbolem zla, zkázy a rozkladu, oponoval mu chrastavský starosta Canov

Do nové koalice se ostře otřel na sociálních sítích lídr Změny, nyní náměstek primátora Liberce, Jan Korytář. "Naivní podporovatelka hejtmana hozena přes palubu, zdravotnictví bude řídit 'odborník' Tulpa, který navrhl odvolání Kocumové. Evropské dotace bude obhospodařovat bez nadsázky 'zkušená' ČSSD, hejtmanem zůstává Martin 'Pumpa' Půta,“ okomentoval. 'Pro ty, co namítnou, že Starostům a hejtmanovi nic jiného nezbylo, říkám, že to není pravda. Stačilo, aby k celé Změně přistupoval hejtman partnersky. Rozhodl se ale Změnu pro LK raději rozdělit a využívat poslušné křídlo pro své zájmy. Stačilo by, kdyby se hejtman uměl chovat více jako koaliční partner, ne jako car, který rozhoduje o všem a podle toho, jak se mu to hodí,“ domníval se Korytář.

Na krajském zastupitelstvu mu nezůstal nic dlužen jeho nesmiřitelný sok, i když doposud koaliční partner, starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). "Jan Korytář je symbolem zla, zkázy a rozkladu," prohlásil na emotivním jednání zastupitelstva s tím, že koalici s ním vydržel jen se zatnutými zuby. Tento výrok získal pomyslnou vítěznou korunku v soutěži o co největší urážku svého politického oponenta, která se na zastupitelstvu strhla. Dá se očekávat, že podobné přestřelky budou pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…