Jste váleční štváči. Chcete krev! Putin oživuje impérium! Šílenou řež u Jílkové zakončila plačtivá prosba mladé Ukrajinky

19.03.2015 22:55

Jste váleční štváči, kam vstoupí NATO, tam sto let tráva neroste. A kolik procent byste měl z prodeje zbraní na Ukrajinu, pane Kalousku? Nejen tato slova padala z úst lidí jako jsou zakladatel Přátel Ruska v České republice Jiří Vyvadil, či komunistický poslanec Pavel Kováčik v pořadu "Máte slovo" moderátorky Michaely Jílkové. Ukrajina má právo se bránit, kontroval Kalousek. A kde Rusko zastaví? přidal se někdejší generální konzul v Rusku Vladimír Votápek.

Jste váleční štváči. Chcete krev! Putin oživuje impérium! Šílenou řež u Jílkové zakončila plačtivá prosba mladé Ukrajinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Zakladatel Přátel Ruska v České republice Jiří Vyvadíl, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik, analytik a bývalý generální konzul ČR v Ruské federaci Vladimír Votápek, veterán Marek Obrtel, který je zhnusen počínáním NATO natolik, že vrátil vojenská vyznamenání, a lékař Marek Hilšer, kterého mrzí česká přílišná vstřícnost vůči Rusku. Všichni tito hosté diskutovali o situaci na Ukrajině.

Jste váleční štváči! křičel Vyvadil. To je blud, oponoval Kalousek

"Žádný normální člověk si nepřeje, aby se na Ukrajině střílelo, ale zbraně bych tam dodal, aby se tam nestřílelo. Víte, on ten mír nebo příměří často stojí na politice vyvažování. Protivník musí vědět, že zaplatí vysokou cenu, pokud zaútočí," konstatoval Kalousek. Ukázal například na střet obou Korejí. Vyvadil okamžitě přešel do protiútoku. "Zbraně jsou váš koníček kvůli Omnipolu, kolik z toho budete mít procent!" vypálil Vyvadil, který zároveň připomněl, že dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje jen menšina jednadvaceti procent populace, a většina lidí to odmítá.

Kalousek ale přesto trval na tom, že Ukrajinci mají právo se bránit, v čemž ho podpořil i Votápek. Z jeho úst také zaznělo, že 100 zemí OSN odsoudilo anexi Krymu, zatímco ji podpořilo "deset sloupů demokracie, jako je Severní Korea a podobně", poznamenal bývalý generální konzul. V reakci na Vyvadila dodal, že po skončení tohoto pořadu snad bude Ukrajině právo na obranu přát více českých občanů.

Kováčik by těmto krásným slovům rád věřil, kdyby zněla stejně i v případě Kosova, jenže tehdy se to nestalo. Hilšer do kontrastu položil československou zkušenost s Mnichovem. "Já bych byl velmi rád, kdyby nám v roce 1938 pomohli Britové či Francouzi," přidal se do bouřlivé debaty lékař Hilšer. Ten Rusko a putinovskou diktaturu vnímá jako větší zlo.

"Když chcete někam dodávat zbraně, jste váleční štváči," vykřikl Vyvadil a Kalousek stejně hlasitě opáčil: "To je blud." Rusové navíc podle jeho názoru už na Ukrajinu zbraně dodávají, proč by tedy totéž nedělal Západ.

Merkelová zklidňuje situaci a vy chcete krev, rozjel se znovu Vyvadil

Vyvadil se následně snažil diskuzi zklidnit. "Ať už si o paní Merkelové myslím cokoliv, tak se jejím počínáním situace na Ukrajině zmírňuje, ale vy chcete krev a válku," účtoval se svými oponenty.

Obrtel následně položil dotaz, jak může nějaký demokrat souhlasit s nezákonným převzetím moci, jaké se odehrálo na Ukrajině. Kalousek ale okamžitě kontroval, že ruský prezident Vladimir Putin připravil obsazení Krymu ještě před Majdanem. Podle Votápka byl Majdan klasickou revolucí, která smetla zkorumpovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Dočkal se však další otázky od Obrtela. "Ale my už tady také nemůžeme leccos vydržet. To máme jít do ulic a střílet," zeptal se Obrtel. Jádro problému je podle jeho názoru v tom, kdo z Majdanu profitoval. Jenže přišla tvrdá slova z publika. "Proč špiníte naši armádu a proč jste si na tu špínu vzpomněl až poté, co jste z armády odešel? Já jsem sloužil ještě za první války v Zálivu," prozradil muž z publika, oblečený v uniformě. Marek Obrtel konstatoval, že nešpinil práci vojáků jako takových, ale odsuzuje NATO jako zločineckou organizaci, která se dopustila zvěrstev v Kosovu.

Z publika se ale ozval další hlas, že Kalousek bojuje za vyzbrojení Ukrajiny, protože z toho možná bude mít procenta. Místopředseda TOP 09 to ale odmítl. Připomněl také, že NATO je vojensko-politické uskupení, jehož členem je i Česká republika a on odmítá, že by Česko v tomto smyslu bylo zločincem. Hiršel dodal, že NATO deklaruje, s kým a za co bojuje, zatímco Krym okupovaly neoznačené ruské jednotky, což je samo o sobě problém.

Kam vstoupí NATO, tam sto let tráva neroste, hřímal Kováčik

V tu chvíli se rozkřičel Kováčik, podle něhož sto let tráva neroste tam, kam vstoupí vojska NATO, což se ukazuje v Kosovu, v Libyi nebo v Iráku. Proti tomu se ale postavil pan Nesterov, Ukrajinec žijící i v Česku. Komunistického poslance se ptal, co je umírajícím Ukrajincům do situace v Kosovu. A pokud někdo mluví o všudypřítomné ruce CIA, tak jen bagatelizuje závažný případ. Kalousek pak vyvolal v publiku smích, když prohlásil, že s tím má asi pan Kováčik bohaté zkušenosti, protože komunisté varovali před "americkým broukem".

Pro Česko je Rusko největší hrozbou

Kalousek ve druhé polovině pořadu prohlásil, že se Česko musí Ruska bát. "Protože pan Putin resuscituje své imperiální ambice a já nechci, aby jeho vliv zase končil na Šumavě, jako kdysi," rozohnil se. Kováčik se mu vysmál a označil jeho slova za propagandu. Ukrajině by pomohlo, kdyby se ze země stáhla zahraniční vojska a Ukrajinci si situaci vyřešili sami.

"Já se cítím ohrožen americkými manévry," postavil se do opozice proti Kalouskovi. V Putinově zájmu prý není narušovat integritu dalších států. Na Ukrajině k tomu došlo jen kvůli Majdanu. A všechno to prý skončí dalším pučem na Ukrajině. Votápek s ním však zásadně nesouhlasil. "Putin spustil politiku z vnitropolitických důvodů, aby zakryl vnitřní špatnou situaci země," prohlásil. Z publika se ozvalo nesouhlasné hučení. Votápek si přesto trval na tom, že největší nepřítel Ruska sedí v Kremlu.

Přišel další úder z publika, ozval se pan Mrklas, podle vlastních slov politolog, který se ptal, co by asi dělaly Spojené státy, kdyby v Mexiku došlo ke státnímu převratu. Poukázal také na příklady z minulosti, kdy USA prováděly akce ve Střední Americe. Z jeho úst také zaznělo, že na Ukrajině není ruská armáda, nikdo neprokázal opak. Kalousek ale přispěchal s reakcí. "Vy jedním dechem říkáte, co by udělaly Spojené státy, kdyby došlo k převratu na Ukrajině, a ve druhé větě tvrdíte, že ruští vojáci nejsou na Ukrajině," podivoval se místopředseda TOP 09. K dokreslení celé situace je dobré dodat, že pan Mrklas listoval Bílou knihou o Ukrajině a z publika zaznělo, že jde o knihu hlásající ruskou propagandu.

Na závěr promluvila žena, jejíž rodina žije na Donbasu. "Je tam strašná situace, prosím vás, nedodávejte tam zbraně, my chceme normálně žít," pronášela téměř s pláčem. Kalousek slečnu politoval. S obyvateli Donbasu prý soucítí, ale ke zklidnění situace musí přikročit Rusko, které se musí přestat vměšovat do konfliktu. Slečna to ale viděla jinak. Občanům Donbasu prý pomáhá Rusko, Ukrajina není ve stavu, aby tam posílala byť jen vodu. "My chceme konec války, my chceme mír," uzavřela celý pořad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …