Kalousek si prý brousí zuby na "kmotra" ODS Dlouhého

08.05.2012 18:17

Manželka „kmotra“ Pavla Dlouhého, který figuruje v řadě firem a taky jako místostarosta Hluboké nad Vltavou, má luxusní vilu v Táboře. Tu nikdy nepřiznala, a až teď se na ní přišlo. Přitom od Třeboňského rybářství dostala v minulých letech na účet přes 45 milionů korun. To spustilo vlnu spekulací, jak „poctivě“ se v ČR podniká, a kam až sahají dlouhé prsty Pavla Dlouhého. Ten má prý teď strach z toho, co ještě vyplave na povrch. Budou totiž volby.

Kalousek si prý brousí zuby na "kmotra" ODS Dlouhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Manželku Pavla Dlouhého prověřuje už Finanční ředitelství a finanční úřad. A jak se „šušká“ v jihočeských luzích a hájích, kontroly se chystají i na Dlouhého, jeho majetek a firmy, kde figuruje. Oficiálně oba přiznali vilu na hlubockém Zámostí. O tom, že si jeho manželka pořídila o 50 kilometrů dál vilu s bazénem, se nemluvilo.

Může za to Kalousek?

Dobře informovaný zdroj pro ParlamentniListy.cz uvedl, že to vše odstartoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), kterému došla trpělivost. Prý je to částečně i válka mezi ODS a TOP 09.

„Nenechám se zastrašovat a vydírat,“ prohlásil před časem ministr. S Dlouhým mají prý sváry řadu let a i Kalouska prý štve, že Dlouhý patří k největším „bossům“ a kmotrům v Česku a jezdí se za ním o politické situaci i zásadních kšeftech a státních zakázkách radit mocní.

Pavel Dlouhý je navíc ve střetu zájmů a měl podle mnohých dávno rezignovat. Funguje jako místostarosta města, k tomu podniká, rozhoduje o důležitých zakázkách i pro město a pohybuje se také v agrární komoře.

„Právě pro tyto všechny okolnosti, které se zde odehrávají, které jsou spojené s ministrem Martinem Kubou a Pavlem Dlouhým, jsem opustil řady ODS,“ řekl poslanec Martin Doktor pro ParlamentníListy.cz. Právě on nejvíce upozorňoval na „kmotrovství“ na jihu Čech. Doposud se všichni báli říct nahlas to, o čem si štěbetají vrabci na střeše. Proto prý také ODS opustili na jihu Čech i další lidé, včetně starosty a zastupitelů Zvíkovského Podhradí na Písecku.

Sousedé vidí vše

Sousedka, bydlící přímo naproti hospodě U Huberta na Hluboké, která je „detašovaným pracovištěm“ Pavla Dlouhého, pro ParlamentníListy.cz potvrdila, že se tam místostarosta Dlouhý setkává s celou řadou „zajímavých“ lidí.

„Viděla jsem tam pana Filipa od komunistů, pana hejtmana, kdysi i pana hejtmana Zahradníka, tuším i Topolánka, nebo lidi od lidovců. Jezdí za ním i místní a přespolní podnikatelé. Kolikrát tu stojí několik luxusních aut. Pan Dlouhý se s nimi i venku loučí. Zajímalo by mne, kolik práce odvede jako místostarosta pro město,“ ptá se obyvatelka Hluboké, která má restauraci jako na dlani. A přesně ví, kdy Dlouhý v hospodě je, a kdy ne.

„Stojí tam ten jeho luxusní bourák za několik milionů,“ dodala důchodkyně.

Pavel Dlouhý se k obchodním aktivitám svým, své ženy, ani k dalším věcem nevyjadřuje. Naposledy řekl, že kauza s majetkem jeho ženy, kdy měla dostat přes 40 milionů za akcie Třeboňského rybářství, souvisí s štvavou politickou kampaní. „Jsou to peníze, které žena nikde neukradla, ale získala jako akcionář společnosti,“ uvedl Dlouhý.

To uváděl i ve chvíli, kdy se objevila kauza se souložícím a onanujícím velitelem hlubockých strážníků, kterého se Dlouhý ještě zastával. Útok na svou osobu i na politika viděl Dlouhý i v tom, když novináři přišli s důkazy, že před více než rokem měl překročit v Písku rychlost a snažil se ovlivnit správní řízení. Nakonec policista a dva úředníci skončili před soudem.

Podle informací z jihu Čech má stát Dlouhý údajně i za kauzou podvodů s evropskými dotacemi za několik miliard korun. Obviněni jsou nyní tři lidé. Dva z nich jsou Dlouhého blízcí známí – bývalý ředitel úřadu ROP Jihozápad Trnka a jeho podřízený Půlpytel. A také žena, která dočasně zastávala post ředitelky úřadu.

Dlouhý však všechna nařčení popírá a označuje je za spekulace, polopravdy, lži a snahu jej zdiskreditovat. To, že má blízko k mnohým politikům a že se za ním jezdí „radit“, nepopírá. Přílišný vliv ve své osobě ale nespatřuje.

Lidé si pamatují

„Hluboká byla vždy mafiánské město a pánové Dlouhý a spol to jen dosvědčují. Vždyť už otec Dlouhého a otec exhejtmana Zahradníka patřili za minulého režimu k neobávanějším lidem. Byli velkými soudruhy a bál se jich tu kdekdo. Teď je to s tím rozdílem, že jejich potomci – Pavel Dlouhý a Jan Zahradník jsou členy ODS a říkají si, jak jsou demokratičtí,“ potvrdil další z obyvatel, osmdesátiletý rodák z Hluboké, který si ale kvůli pocitu možného ohrožení své osoby nepřál být jmenován.

Někteří mají Dlouhého rádi

Mnozí podnikatelé, ale i takzvaně obyčejní lidé na druhou stranu ale na „kmotra“ Dlouhého nedají dopustit. Mnohým prý dokonce výrazně pomohl, i když třeba jen dobrou radou. A nic za to nechtěl.

„Dlouhý udělal pro Hlubokou, jižní Čechy a řadu lidí hodně. Pomohl i podnikatelům v rozjezdu. Mne třeba dobře poradil, když jsem se ho ptal na názor s mým záměrem na podnikání. Nasměroval mne na ty správné lidi a přitom v tom nebyla žádná černota. On je nesmírně chytrý člověk a dobrý obchodník. A některým lidem leží v žaludku, protože prostě je vlivný. Ale nemá potřebu ani krást, ani zneužívat dotace,“ myslí si pan J., který místostarostu, lobbistu a podnikatele Dlouhého zná jen okrajově.

Starosta Hluboké a senátor Tomáš Jirsa (ODS), který kandiduje na post hejtmana v letošních volbách, říká, že už mnoho let neslyšel nic o „mafiánství“ na Hluboké. A odmítá, že by jeho kolega Dlouhý byl nějakým kmotrem.

„Ne se vším, co dělá a jaké má názory musím vždy nutně souhlasit, ale kolega Dlouhý je slušný člověk, který pomohl městu získat významné dotace, a také proto je Hluboká místem, kde chce řada lidí žít. On je zbytečně démonizován a vadí mi ta forma, s jakou z něj někteří dělají nějakou stvůru,“ obhajuje pro ParlamentníListy.cz spolustraníka a svého „podřízeného“ na radnici Tomáš Jirsa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …