Karel Březina má problém. A my máme autentické FOTO ze sledovačky

19.01.2016 12:41

Karel Březina je léta klíčovou a vlivnou postavou pražské sociální demokracie. Z vyjednávání o koalici v metropoli je už ale nějaký čas „odfiltrován“ kvůli roční podmínce, kterou dostal za údajný podvod na pražském Dopravním podniku.

Karel Březina má problém. A my máme autentické FOTO ze sledovačky
Foto: archiv red
Popisek: Březina na autentickém záběru na chodbě u výtahu u advokátní kanceláře Brož, Sedlatý

Březina měl před lety jako předseda dozorčí rady podniku neoprávněně pobírat odměny. Na nich získal 290 tisíc korun. Funkci prý ale vykonávat nesměl, protože v minulosti působil také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Paradoxní na tom je, že do společnosti jej jako statutárního zástupce poslalo ministerstvo financí, které v té době vedl současný premiér Bohuslav Sobotka. Kvůli zákonu, který takovéto angažmá zakazuje, byl Březina odsouzen.

Karel Březina se kvůli rozsudku z roku 2014, který potvrdil i pražský městský soud, odvolal k Nejvyššímu soudu. Ten v Březinově kauze rozhodl už 4. listopadu, verdikt ale není doposud znám. „Předmětná doručenka není v tomto spise založena. Zveřejněné rozsudky Nejvyššího soudu lze najít na jeho stránkách,“ sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Petra Volková. Na nich však rozsudek nad Březinou dosud nevisí. Soudce Nejvyššího soudu má přitom lhůtu 30 kalendářních dnů na to, aby po svém rozhodnutí verdikt písemně odůvodnil. Potom soudní spis odešle na prvoinstanční soud, tedy v tomto případě Obvodní soud Praha 9. Což už se stalo. Soud pak vyzývá účastníka řízení a jeho advokáta, aby si rozsudek vyzvedli.

Stejně jako na Praze 9 jsme, v uvozovkách, uspěli i na Nejvyšším soudu. „Pan ing. Karel Březina si podle mých informací rozhodnutí, které mu doručuje Obvodní soud pro Prahu 9, ještě nepřevzal. Doručenka ještě nebyla vrácena na Prahu 9. Rozhodnutí v jeho věci sp. zn. 7 Tdo 649/2015 proto ještě nemohu poskytnout,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Soud rozsudek zveřejní pravděpodobně v únoru, a to ať už si ho Březina převezme či ne.

Podle některých informací by přitom měla Březinovi podmínka za zákonem nepovolenou účast v dozorčí radě městské společnosti vypršet v dohledné době. Obsílku si tak zřejmě nevyzvedl, protože doufal, že se bude moci zapojit do vyjednávání o městské koalici. Ta pod taktovkou primátorky Adriany Krnáčové je už nějaký čas v troskách, a přestože se rýsuje středopravá koalice, sociální demokraté neustále čekají na příležitost, jak se k pražským veslům vrátit. Podle informací z justice rozsudek Nejvyššího soudu přitom nevyznívá v Březinův prospěch, a to by mohl být pravý důvod, proč jeho převzetí oddaluje. Karel Březina se k dotazům ParlamentníchListů.cz nevyjádřil.

Podmínka za jeho angažmá v pražském Dopravním podniku ale není jediným problémem, kterému Březina čelí. V některých médiích se objevují nahrávky, na nichž se Březina účastní prapodivných jednání, kde se probírají veřejné zakázky Dopravního podniku. Ten patří léta do sféry zájmu Březiny. Dalšími aktéry schůzek jsou šéf Dopravního podniku Jaroslav Ďuriš a advokát Jiří Brož, který Dopravnímu podniku poskytoval právní služby. Jednání na chodbě u výtahu u advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, která neměla spatřit světlo veřejnosti, ale zaznamenala kamera, jež byla u výtahu nainstalována. A někdo, kdo k ní měl přístup, začal tato konspirativní dostaveníčka, i screenshoty z nich, distribuovat do médií. Jejich účastníci řešili například údajně předražený nákup tramvají nebo zakázky na rekonstrukci tramvajových tras a další kontrakty. Březina je na záznamech s právníkem Brožem zaznamenán, jak si šeptají před výtahem.

ParlamentníListy.cz záznamy také získaly. Setkání ředitele městské firmy, právníka pro ni pracujícího a vlivného politika podle neoficiálních informací prověřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Radiožurnálu například Březina vysvětlil loni v létě zvláštní schůzky následovně: „Byl jsem tam asi dvakrát v životě nebo třikrát možná. Teď jsem tam nebyl tak tři čtvrtě roku. S Jirkou Brožem trénuji atletiku. Spolu běháme…“ „Důrazně odmítám, že bych domlouval nějaké účelové rozdělování veřejných zakázek. Žádnou nahrávku jsem neviděl, nemůžu vědět, jak je zmanipulovaná,“ zareagoval poté, co další nahrávky zveřejnil na svém webu týdeník Euro, ředitel Dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Další problém někdejší naděje socialistů, o níž nás informoval jeho kolega:

Oznamuji Vám kauzu, která se týká zastupitele Karla Březiny a která nebyla zveřejněna, ačkoliv by si občané mohli dotvořit obrázek o tomto politikovi. Karel Březina je předsedou obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 15 a jeho organizace má ve členech mrtvé duše, například v létě strana řešila člena ing. Oto Špáse z místní organizace Hostivař, který je ale už 4 roky po smrti a 4 roky si doteď „platil“ členské příspěvky, které se vydávají proti podpisu člena. Čtyři roky je už moc, věc už smrděla, proto to strana řeší. Mrtvé duše pomáhají navyšovat delegáty krajské konference Praha, tak je jasné, že v zájmu Karla Březiny není, aby o své „členy“, i ty zemřelé, v Praze 15 přicházel a v zájmu KVV Praha není přijít o Březinu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …