Katastrofická předpověď pro USA: Známý ekonom zmínil problém, který může nastat

04.07.2014 8:54

Česká ekonomika roste, naopak ta americká klesá. V souvislosti se situací v USA se objevují velmi pesimistické scénáře. Některé z nich varují Spojené státy před padesátiprocentní nezaměstnaností, devadesátiprocentním poklesem cen akcií či stoprocentní roční inflací. Ekonom a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík ParlamentnímListům.cz prozradil mimo jiné, v čem on vidí největší problém, který může velmi brzy nastat.

Katastrofická předpověď pro USA: Známý ekonom zmínil problém, který může nastat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Český hrubý domácí produkt rostl v prvních třech měsících roku nejrychleji od krize. Objem ekonomiky se zvýšil meziročně o 2,9 procenta a ve srovnání s minulým čtvrtletím o 0,8 procenta.

Nemohla nastat jiná situace

„Vzhledem k tomu, že srovnávací údaje z roku předchozího byly velmi nízké, tak nelze přecenit tento růst, nicméně je dobře, že se Česká republika dala na trajektorii vzestupné fáze hospodářského cyklu,“ uvedl k tomu ParlamentnímListům.cz děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Odhady Mezinárodního měnového fondu, který předpokládá, že česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta, přičemž stejného tempa by měla dosáhnout i příští rok, považuje Ševčík za nadsazené, nicméně kvůli předešlým dvěma letům poklesu podle něj nemohla nastat jiná situace, než že letos ekonomika poroste.

Masivní socializace v USA

Americká ekonomika naproti tomu v prvním čtvrtletí klesla o 2,9 procenta. To Ševčík přisuzuje masivní socializaci, kterou podle něj tamní ekonomika prochází. „Projevuje se to částečně na ztrátě motivací a na tom, že se dostává zpět do sestupné fáze,“ doplnil Ševčík.

Trump varuje před krachem

Americký miliardář Donald Trump v této souvislosti varuje USA před krachem. Jak uvedl v americké televizi Fox News, Spojeným státům podle něj hrozí potácení na okraji finanční propasti, jež zažily některé země EU, například Řecko. Spojené státy už prý podle něj nejsou bohatou zemí, protože si musí půjčovat od Číny a dluhy dosáhnou 16 bilionů dolarů, nebo dokonce až 22 bilionů dolarů.

Nelze to řešit po socialisticku

„Situace ve Spojených státech je skutečně vážná. Tamní politici si mysleli, že lze problémy s masivním předlužením řešit po socialisticku. To ale nejde. Z dlouhodobého hlediska tak ekonomika přestává být výkonná, což  je i problém ekonomik většiny zemí Evropské unie,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na slova amerického boháče Ševčík s tím, že si ale nemyslí, že by Spojené státy byly před krachem. „Ale když začalo první Obamovo prezidentské období, publikoval jsem, že nastává období socializace a že jde o plnění socialistických cílů, které měli demokraté ve volebním programu. Bohužel tato má slova se naplňují a zadlužení USA roste dokonce rychleji než zadlužení Evropské unie,“ dodal.

Nezaměstnanost je prý daleko vyšší

Trump hovořil také o nezaměstnanosti v USA. Oficiální údaj, že činí „pouhých“ 8,2 procenta, podle něj „není reálným číslem“. Realita je údajně dokonce až dvojnásobná. Trump ještě dodal, že někteří si myslí, že postihuje plnou pětinu Američanů.

„Amerika měla v posledních dvaceti letech údaje o nezaměstnanosti vždy lepší než průměr Evropské unie. Otázkou je, jakou metodiku používala. Nicméně situace ve Spojených státech je taková, že socializace dospěla tak daleko, že lidé zjišťují, že je pro ně daleko příznivější nepracovat a pobírat různé dávky, než aby chodili do práce. Shodou okolností mám známé podnikatele v USA, kteří tvrdí, že je velký problém najmout legální americkou pracovní sílu. Většinou proto musí sahat k pololegálním až nelegálním záležitostem a najímají si například pracovníky z Karibiku nebo z Mexika,“ řekl dále ekonom Ševčík.

Další problémy, které mohou nastat

Daleko pesimističtější než Trump je Robert Wiedemer, autor knihy Americká bublinová ekonomika z roku 2006, ve které popsal ekonomické zhroucení USA dva roky před vypuknutím finanční krize. Wiedemer nyní předpovídá, že Spojené státy čeká padesátiprocentní nezaměstnanost, devadesátiprocentní pokles cen akcií a stoprocentní roční inflace.

„Byl bych rád, aby se to nevyplnilo. Samozřejmě, že se to dlouhodobě projeví na růstu cen. Všechny ty programy, které byly spuštěny jako prorůstové, vlastně požírají to, co se nasype z rostoucího dluhu do ekonomiky. Způsobí to velké problémy a hlavně demotivaci ekonomických subjektů, jak těch, co prodávají svou schopnost pracovat, tak firem. Tady v tomto psychologickém faktoru spatřuji největší problém, který může nastat opravdu velmi brzy,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Ševčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …