Když vás přejede Kombajn. Unikl dokument od Babiše

19.04.2016 10:57

Kontrolní hlášení. Strašák, který způsobuje od počátku roku problémy řadě plátců DPH. Firmy poprvé vyplňují takzvaná kontrolní hlášení, jež mají zamezit daňovým únikům. Laicky řečeno, jde o průběžná daňová přiznání, za pomoci kterých hodlá stát lépe kontrolovat vybírání daně z přidané hodnoty. Majitelé firem si ovšem stěžují, že systém pro podání od počátku nefungoval, jak by měl. Administrativa spojená s kontrolním hlášením je navíc zdržuje a navyšuje jim náklady.

Když vás přejede Kombajn. Unikl dokument od Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Mnozí podnikatelé považují dokonce systém kontrolních hlášení za buzeraci. Postupy, které argumentaci některých podnikatelů dávají za pravdu, popisuje například interní pokyn Generálního finančního ředitelství s názvem Kombajn, který ParlamentníListy.cz získaly a uveřejňují jej v příloze.

Případu pokynu Kombajn se už nějaký čas věnuje daňový specialista Tomáš Goláň, který vede svoji daňovou kancelář, jež se specializuje na daňový proces včetně podávání žalob. Mimo jiné se věnuje i hmotně právní úpravě všech daní a lektorování seminářů.

A na novém systému nenechal Goláň nit suchou. „Nezákonné postupy správců daně vymyslelo samotné Generální finanční ředitelství v Taktických postupech k prověření rozdílů při zpracování kontrolních hlášení na úrovni „lehké“ analytiky, takzvaném Kombajnu, podepsaných ing. Martinem Janečkem. V tomto pokynu se jasně uvádí, že se mají vydávat výzvy dle § 89, pokud má subjekt nadměrný odpočet; nikde není napsáno, že se má nejdříve postupovat dle zákona a vydávat výzva dle § 101g odst. 2 o dani z přidané hodnoty. Takže pracovníci Generálního finančního ředitelství na všech školeních zcela vědomě lhali, když tvrdili, že budou nejdříve vydávány výzvy dle § 101g zákona. Již ze samotného názvu – Kombajn –zcela jednoznačně plyne, že kontrolní hlášení má sloužit k plošné šikaně. Po přečtení tohoto pokynu musí být všem jasné, že poplatníci jsou pro Finanční správu pouhým zdrojem peněz a že Česká republika přestala být již dávno právním státem!!!“ rozčílil se Tomáš Goláň na svém facebookovém profilu. A interní pokyn Generálního finančního ředitelství jeho slovům nasvědčuje.

Goláň v rozhovoru pro Web4Trader řekl, že na kontrolní hlášení se jeho firma připravovala více než půl roku. Zdůraznil přitom, že vznik nadměrného odpočtu není „jakousi libovůlí samotných podnikatelů, kteří by si po státu chtěli jenom tak sami od sebe nárokovat vrácení peněz, ale že nadměrný odpočet je výsledkem nastavení systému daně z přidané hodnoty, který nastavil sám stát, zejména je tato skutečnost patrná ve stavebnictví či při prodeji (vývozu) výsledků své činnosti do jiných zemí EU či světa“. Pokud by podle něj systém kontrolního hlášení nebyl zneužíván, byl by pro slušné poplatníky, generující každý měsíc nadměrné odpočty, relativním přínosem. „Takovým způsobem bylo kontrolní hlášení prezentováno i ze strany Finanční správy, rovněž nás Finanční správa ujišťovala o tom, že nás v případě problémů kontrolní hlášení nezatíží a že informace z kontrolního hlášení nebudou pro nikoho přístupné. Jaké však bylo mé zděšení, když po podání kontrolních hlášení za leden začala Finanční správa obtěžovat občany svými požadavky na skenování desítek dokladů, nebo když začala Finanční správa zahajovat postupy k odstranění pochybností, které jsou zdlouhavé a které správci daně zastavují lhůtu třiceti dní, do které má nadměrné odpočty vrátit. Najednou nic z toho, co Finanční správa proklamovala, nebylo pravda a kontrolní hlášení bylo využito k plošné šikaně podnikatelů, aby měli ještě větší strach, aby si dávali ještě větší pozor. K tomu byli pracovníci nabádáni pokynem z Generálního finančního ředitelství, které samo toto ředitelství nazvalo Kombajn,“ kritizuje nastavení systému Goláň.

Podle Asociace malých a středních podniků bylo od počátku roku na kontrolní hlášení připraveno osmdesát procent firem. „Z kontrolního hlášení radost nemáme, je to dokument navíc. Na druhou stranu podnikání není od toho, abychom si jenom stěžovali, vzlykali a brečeli. Situaci musíme řešit,“ řekl například České televizi šéf asociace Karel Havlíček.

„Pro nás bylo klíčové dohodnout se na změně sankcí, aby, pokud možno, v prvních měsících nebyly vůbec. Po jednání s ministrem financí se to podařilo. Tisícová sankce bude prominuta automaticky do doby změny zákona,“ vysvětlil Havlíček. Nové podmínky jsou podle něj vyjednané i u vyšších sankcí.

Plátci DPH měli čas s podáním svého prvního kontrolního hlášení do 25. února. Za pozdní podání hrozila podle původních podmínek podnikatelům pokuta tisíc korun. Pokud by ho ale poslali až po výzvě finančního úřadu, sankce měla činit 10 tisíc korun. Pokud by podnikatel kontrolní hlášení nepodal vůbec, hrozila by mu pokuta až 50 tisíc.

Pokud nastavení mírnějších sankcí schválí Parlament, začnou platit od poloviny roku. Už dnes by se mělo přihlížet na komplikace například v souvislosti s úrazem nebo obtížnou životní situací živnostníka. „V některých případech budou sankce nižší, nebo budou prominuty úplně,“ uvedl ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Kvůli razantnímu postoji se na daňového specialistu Tomáše Goláně začala obracet spousta podnikatelů a žádá jej o rady. Goláň nestíhá na všechny podněty reagovat, a proto tazatele vyzval k tomu, aby interní pokyn Generálního finančního ředitelství po sociálních sítích šířili dál. „Vážení přátelé, zájem je obrovský, takže nedokážu odpovědět na všechny zprávy, proto vám všem na slova díků odpovídám, že není zač. A klidně to šiřte dál... Mně to někdo poslal mailem, nikde jsem to nezískal v rozporu se zákonem,“ dodává Goláň.

Když si podnikatel přečte (ke konci dokumentu), na co všechno se má při výslechu na „finančáku“ připravit, nelze než dát Goláňovi a dalším kritikům právní úpravy za pravdu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …