Klaus: Národ degeneruje, neváží si pracovitých. Je tu blbá nálada

18.06.2013 6:10

REPORTÁŽ Bývalý prezident Václav Klaus se zúčastnil debaty Akce D.O.S.T. Očekávalo se jeho vyjádření k aktuální politické situaci, a proto jej na Novotného lávce očekávalo množství novinářů. Bývalá hlava státu však zklamala a pronesla, že návod k řešení současné situace nevidí. Zato pohovořila o neradostném ekonomickém vývoji a pronesla, že problémem je degenerace českého národa.

Klaus: Národ degeneruje, neváží si pracovitých. Je tu blbá nálada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

„Všichni ode mě čekají nějaké komentáře k aktuálnímu dění, ale já jsem sem nepřišel mluvit o žádné politické aktualitě,“ předeslal exprezident hned v úvodu.

Možná i proto, že neví, co poradit. „Co dělat s českou politikou po událostech minulého týdne, to já nevím. Určitě nemám žádný návod, jak řešit vládní krizi. Mám ale pocit, že na existujícím politickém půdorysu je každé řešení špatné,“ uvedl Václav Klaus. „A tím půdorysem myslím těch šest stran, co sedí ve sněmovně a co si každou neděli zve Václav Moravec,“ dodal.

Ostatní strany jsou podle Klause nesmírně vzdálené tomu, co by považoval za smysluplnou alternativu, nebo jsou natolik malé, že nedokáží oslovit dostatek lidí. „Dělají spoustu užitečné práce, ale nejsou politicky významné,“ poznamenal. To se podle něj dá překonat vznikem nějakého nového subjektu, nebo radikální transformací existujícího. Co z toho může být úspěšné, ukáží následující týdny.

Odposlechy občanů a policisté v kuklách

„Hlavním  úkolem ale je návrat k politice, od které nás minulý týden dost vzdálil. Politikou není odposlouchávání občanů či vstup policistů v kuklách na Úřad vlády. Politikou také není kriminalizace běžných politických kroků,“ okomentoval nepřímo aktuální dění.

Pak už se dostal k hlavnímu tématu svého vystoupení, a tím byla situace české ekonomiky. „Je třeba si nalít čistého vína. Jsme v jasné zřetelné ekonomické stagnaci a ta sama nepřejde. Nestačí, že tu situaci přečkáme jako povodeň. Mám ale strach, že si to dodnes myslí vláda i opozice. A asi i spousta ekonomů a novinářů,“ rýpal Klaus.

„Mezi roky 2003 a 2008 jsme průměrně rostli o 5,8 procenta, to bylo skoro čínské tempo. Mezi roky 2008 a 2013 to bylo v průměru minus 0,2 procenta. Já nevím, jestli někdo tušil, že ta čísla byla takto rozdílná,“ připomněl. Pak zdůraznil, že jsme jediná země v okolí, která se doposud nedostala na úroveň roku 2008. 

Příčiny jsou podle Klause v oblasti mimoekonomické. „My prožíváme stagnaci celé společnosti. Tuto společenskou situaci nelze analyzovat ekonomickými ukazateli, můžeme to kvantifikovat jen jako 'blbou náladu',“ poznamenal bývalý prezident.  

Jako možnou příčinu vidí tradiční skeptické naladění našich občanů, které prudce narůstá, když se nedaří.

Od komunismu trvá spoléhání se na stát

„Lidem tu chybí odvaha, ale zároveň pokora, cítím ztrátu autority. Děsí mě absence chápání souvislostí, neoceňování práce, výkonu a nasazení. K tomu z komunismu přetrvává spoléhání na stát, což ze státu dělá paternalistický stát, podkopávající jakoukoliv motivaci,“ vypočítával Klaus. Trápí jej prý také přístup, když si někdo myslí místo toho, že si něco musí zasloužit, že na to má nárok.

„Všechny tyto defekty zásadně oslabují ekonomiku,“ varoval Klaus. Český národ podle něj degeneruje a začíná to pro něj být smrtící.

Nelze však prý přehlédnout ani faktory spočívající v ekonomickém systému, který je podle Klause pochybený. „A troufám si tvrdit, že řadu těchto vad jsme si vytvořili v posledních letech sami, s masivním příspěvkem EU,“ myslí si Klaus.

Je prý například zjevné, že u nás stagnují některé makroekonomické veličiny. „Pořád se mluví o stagnaci spotřeby domácností. Ta přitom klesla o jedno procento, kdežto investice o devatenáct procent,“ zdůraznil Klaus.

To je prý důsledek fiskální restrikce za neochotu škrtat ve výdajích.

Klaus se opřel do Zemana: Proinvestovat se z krize je dětský nesmysl

„Kalousek se sice chválí, jak to seškrtal, ale protože neměl odvahu škrtat v mandatorních výdajích, tak to mělo smrtící dopad na veřejné investice,“ připomněl Klaus. Následně však v diskusi upozornil, že tímto výrokem rozhodně nemyslel podporu slov současného prezidenta Miloše Zemana, že z krize je třeba se proinvestovat. „Proinvestovat se z krize je dětinský nesmysl,“ prohlásil Klaus. Pak svůj názor demonstroval na polemice s knihou britského ekonoma Johna Maynarda Keynese. „Keynes v roce 1931 říkal, že investovat je jedno kam, ale hlavně někam, protože všude něco zůstane. To je pro mě děsivé,“ říkal Klaus.

Nepříznivými vnějšími faktory hospodářského vývoje je prý prudké oslabení našeho hlavního obchodního partnera - západní Evropy. „Pokud náš export nezačne dramaticky růst, tak se z toho nedostaneme. A tohle předpokládá, že začne růst západní Evropa. A já si myslím, že ta růst nezačne,“ pokrčil Klaus rameny.

Pak vysvětloval, proč se obává dlouhodobé západoevropské stagnace. „Jedu do Londýna na konferenci o východní Evropě a svůj příspěvek jsem nazval: Východní Evropa - mezi stagnujícím 'Západem' a rychle rostoucím 'Východem',“ vyprávěl.

„Ten 'Východ' si půjde dopředu, jak chce. Pokud mu 'Západ' chce konkurovat, tak se musí změnit. A mně se nezdá, že by se chtěl změnit,“ obává se.

Než do chudoby, to raději s Klausem

Následovala diskuse, a hned první dotaz bývalého prezidenta rozčílil. Nebo přesněji úvodní poznámka tazatelky, že nikdy nebyla členkou žádné strany. Klaus okamžitě pozvedl obočí a začal si za stolem psát poznámky. A když dostal slovo, spustil: „Vy se chlubíte tím, že nejste členkou žádné strany, což považuji za děsivé a hloupé. Nepřipusťme ani na vteřinu, že politické strany jsou pro straníky a OF pro všechny, jak znělo kdysi to geniálně stupidní heslo, které se nám naštěstí podařilo rozmetat,“ rozčiloval se Klaus.

Druhý dotaz přednesla předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková, která Klausovi poděkovala za podporu její strany. Pak uvedla, že pokud se Václav Klaus rozhodne k aktivnímu návratu do politiky, tak Suverenita udělá vše proto, aby se tento návrat podařil. „Když jsem si vyslechla poznámky pana prezidenta, došlo mi, že tato země má jen dvě možnosti - buď jít do nesvobody a chudoby, nebo s Klausem,“ zaznělo od pultíku. Pak se Klause zeptala, zda je ochoten se vrátit do politiky, protože člověka jeho formátu má málokterá země.

Na otázku Jany Bobošíkové Klaus přímo neodpověděl. K její poznámce o dvou scénářích poznamenal, že „než do nesvobody a chudoby, tak to asi skutečně radši s Klausem“.

Na podporu Jany Bobošíkové pak ještě zavtipkoval, že „v prezidentských volbách proběhl ještě druhý duel, a já jsem ho prohrál“, vzpomněl. Pak vysvětlil, že má na mysli duel mezi Přemyslem Sobotkou a Janou Bobošíkovou, který se podle Klause „až na poslední chvíli zvrátil ve prospěch kandidáta dnešní ODS“. Pak vážněji dodal, že ta strana se z tohoto fiaska vůbec nepoučila.

Pak ještě vypeskoval zástupce strany Svobodných, který k jeho poznámce o sjednocení mimosněmovních stran poznamenal, že se rozhodně nehodlá spojovat například s místopředsedkyní Suverenity Janou Volfovou, která prý ve svých dřívějších stranách hájila ultralevicové postoje.

„Pokud s některými stranami nesouhlasíte, tak máte jedinou šanci - být tak šarmantní a okouzlující, že si získáte dva miliony voličů sám. Pak můžete říct, že nechcete paní Volfovou ani vidět,“ odvětil mu podrážděně Klaus.

„Pokud byste nebyl zamindrákovaný, tak byste pochopil, že je tu hrozba policejního státu a je třeba mu čelit společně,“ setřel 'svobodného'.

Co také řekl Václav Klaus při debatě:

Na dotaz muže, který se představil jako plazmový fyzik, k ekonomice: „Já bych nikdy nevstoupil do debaty o plazmové fyzice, protože neumím ani používat základní termíny. Je děsivé, pokud lidé vzdělaní v technických oborech totéž nerespektují u ekonomie. Vy jste tu použil termín deflační měna, který vůbec neexistuje, takže to nechápu,“ sepsul dalšího tazatele.

„Nazvat některé vysoké školy univerzitami je velká nadsázka,“  pronesl k dotazu na jeho výrok, že studenti by neměli při studiu pracovat.

Ocenil také tazatele, který se představil jako předseda Unie otců. „Ve světě destruktivního feminismu je úžasné, že si někdo troufne založit unii otců. Feminismus se vůbec netýká vztahu mužů a žen, je to spíš politická ideologie."

Nejvíce ovšem naložil studentovi filosofické fakulty, který se jej zeptal, jak by definoval politiku: „Tak takovou otázku normální člověk nemůže položit, to může položit jen někdo, kdo studuje něco tak nezajímavého, jako filosofickou fakultu. Já jsem nad něčím takovým skutečně v životě nepřemýšlel, takže vůbec nechápu, jak jste na takový dotaz přišel,“ káral exprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…