Klaus ml. šlape, kam nemá? Novinky kolem strany: Jde i o Okamuru

16.04.2019 4:44

ANKETA Václav Klaus mladší po vyhazovu z ODS založí vlastní stranu, které úspěch prorokují i komentátoři se zcela odlišnými názory. Zároveň před ní ale varují, prý by šlo o “riziko pro českou demokracii”. Jak to vidí parlamentní politici? ParlamentníListy.cz se zeptaly v rámci ankety napříč politickým spektrem.

Klaus ml. šlape, kam nemá? Novinky kolem strany: Jde i o Okamuru
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v Událostech komentářích

Čeští komentátoři v minulých dnech hojně rozebírali budoucí politické plány Václava Klause mladšího. Syna exprezidenta a zakladatele ODS nedávno z této strany její vedení vyloučilo s tím, že jsou jeho názory odlišné s linií strany. Tu prý svým vystupováním dlouhodobě poškozuje.

Anketa

Prospívá Vratislav Mynář prezidentu Zemanovi?

20%
80%
hlasovalo: 2258 lidí

Nejvýrazněji se do Klause mladšího opřel komentátor Martin Fendrych na serveru aktuálně.cz. "Založení Klausovy strany je špatnou zprávou pro Tomia Okamuru. Tomu bude junior odlákávat kuřata. A, ve spolupráci s otcem, bude přetahovat i nacionalisty z ODS, sexy bude i pro některé komunisty. Ano, pro demokratické Česko se rodí dost riziková, potížistická partaj s potenciálem okolo deseti procent ve volbách. Závěr? Václav Klaus na to má. Stranu sestaví, hospodského a trenéra kopané (lepší slovo pro něj než fotbal) nepochybně sežene. Jeho vzorem je zřejmě někdo jako Maďar Viktor Orbán, tudy se vydá s tátou exprezidentem a klausovskou kuchyní v zádech."

Poslanec Klaus, který nadále zůstává předsedou školského výboru sněmovny (ODS se nepodařilo ho sesadit, pozn.aut.), již oznámil, že hodlá založit nový politický subjekt. Podle některých komentátorů má taková strana šanci na úspěch, protože bude sázet na populismus a zaujme venkov - aspoň tak to formulovali komentátoři s tím, že by ovšem Klausova strana byla rizikem pro demokracii v České republice.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety zeptaly, zda by skutečně volební uspěch Klausovy chystané strany mohl českou demokracii ohrozit a zda má Václav Klaus mladší další šance v politice.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

S míněním některých komentátorů hrubě nesouhlasí europoslanec za ČSSD Jan Keller. “Myslím si, že rizikem pro demokracii jsou především ti, kdo kádrují nové politické subjekty ještě dříve, než stačily vůbec vzniknout. Jaké jsou šance Václava Klause mladšího v politice, to ukážou výsledky voleb. Našim patentovaným ochráncům demokracie, kteří by ho rádi diskvalifovali dopředu, výsledky voleb, v nichž sami nevyhráli, nic neříkají,” má jasno profesor Keller.

“Projekt Václava Klause ml. bude naopak výrazným posílením české demokracie. Na politické scéně totiž zcela chybí konzervativně pravicový subjekt zaměřený na národní zájmy a hájení tradičních postojů. Pravicový volič doslova žízní po prameni čisté vody, která není kontaminována “liberální” ideologií. Hrůza z úspěchu plánu Václava Klause ml. proto už teď jímá onu “liberální” změť TOP 09, STAN a části ODS. Pro “liberální” média je to pak přímo katastrofický scénář. Narozdíl od vyjmenovaných politických stran totiž nebude Václav Klaus ml. poslouchat jejich “vzácné” rady,” uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Proti Klausovi se vymezil i šéf SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura. “Jelikož je Václav Klaus mladší zásadním odpůrcem přímé demokracie, tedy odmítá zákon o referendu, přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich přímou hmotnou odpovědnost, tak má šanci přetáhnout voliče ANO a ODS. Nikoliv SPD. Klaus je skalním zastáncem zastupitelské demokracie, takže nemá tím pádem ani řešení na korupci, ani pro zlepšení finanční situace nízkopříjmových pracujících občanů či důchodců. Další věcí jsou jeho zahraničně-politické postoje - odmítl nám ve sněmovně podepsat návrh ohledně stažení českých vojsk z Afghánistánu, takže i v tomto se s SPD zásadně liší, jelikož SPD odmítá přítomnost českých vojáků v zahraničních bojových misích,” uvádí. 

“A v neposlední řadě Václav Klaus podpořil vloni v hlasování moje odvolání z pozice místopředsedy sněmovny za moje zpochybňování výkupu pozemků kolem tábora v Letech, čímž de facto podpořil tento tunel veřejných peněz za 600 milionů korun. Takže odlišnosti mezi SPD a názory Václava Klause ml. jsou zásadní a nedokážu si představit, ze by volič SPD volil někoho, kdo odmítá zákon o referendu. Budeme však určitě rádi spolupracovat v rámci našich programových přesahů. A co se týče názoru, že jeho nová strana bude hrozbou či rizikem pro českou demokracii, tak to jsou jen žvásty sluníčkářů. O plánech pana Klause nic konkretního nevím, ale odmítám paušální dehonestaci kohokoli - to že někdo zakládá stranu, veřejně obhajuje nějaké nazory a soutěží o hlasy voličů, není ohrožení demokracie - naopak, to je samá podstata demokracie a ohrožením jsou naopak názory a snahy demokratickou soutěž a volbu občanů omezovat,” dodává Okamura.

Jednoznačný názor vyjádřil nejznámější lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. “Osobně se nedomnívám, že by jakékoliv politické aktivity pana Klause byly hrozbou demokracie. Jsem na podobná tvrzení některých rádoby demokratů už alergický. Dopředu nechci jeho politický projekt hodnotit, protože ho neznám. A ani neznám další lidi, kteří v něm budou účinkovat. Máme svobodu a demokracii, nechť pan Václav Klaus ukáže, co umí,” uvedl.

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek celou věc označil za spekulace: “Může dopadnout jako Jiří Paroubek nebo Jana Bobošíková, těžko říci.”

“Nechápu, jak někdo, kdo se prohlašuje za demokrata, může jedním hlasem křičet o demokracii a zároveň kritizovat volnou soutěž politických stran. Každá politická strana a hnutí má ústavní právo ucházet se o přízeň voličů. A je úplně jedno, kdo ji vede, protože na závěr vždy rozhodují voliči, občané naší země. A koho si vyberou a dají mu důvěru, ten bude tuto zemi, kraj nebo obec řídit. Toto nelze upírat ani Václavu Klausovi ml.,” upozorňuje místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar

Ohrožení demokracie ze strany Václava Klause mladšího a jeho nové strany odmítá i poslanec Lubomír Volný. “Tento názor šíří ti, kteří ve skutečnosti demokracii nenávidí a rádi by ji nahradili liberální demokratůrou. Pan Václav Klaus mladší již je a nadále i bude velmi vítaným oživením české politické scény, těžkým soupeřem všech a důvěryhodným partnerem pro mnohé,” konstatuje Volný.

Podle senátora Jaroslava Doubravy je zbytečné si dělat vrásky kolem mladého Klause. “Pokud někdo dnes zakládá nějakou stranu, je mu to platné jako mrtvému zimník. Jedna dominantní osoba (mladý kluk Klausů) je sice velmi dominantní figurou, ale aby získal nějaký zajímavý kopeček hlasů s nově upečenou straničkou nebo hnutíčkem, bych považoval za zázrak. Opět musím říci, že se obávám, že Klausátko nebude mít větší šanci než post-fašisté z extrémisticky pravicové TOP 09, přestože bych mu to moc přál,” domnívá se senátor.

“Pokud jde o to, jestli je Klausátko nějaký nedemokratický element? Je větším demokratem než teroristé ze STAN, TOP 09 a lidé kolem údajného učitele Fialy z nějaké vyšší školy. Myslím, že demokrat mladoklausík nemá mezi politickými teroristy velkou šanci. Na to je příliš slušný a vzdělaný. Leda jestli získá nějaké miliardářské sponzory. Přiznám se ale, že se moc bavím tím, jaké zděšení možnost založení strany jím vyvolává. Jak mají bobky u p…..pozadí. Myslím, že už dokázal, že ti řvouni, kteří se mu,byť jen v pokusu založit stranu, snaží zabránit, jsou podstatně větší hrozbou a rizikem pro naši pseudodemokracii než on. Ano, jsem přesvědčen, i přes mé výše uvedené obavy, že V. Klaus ml. má místo a šance v naší politice. V mnohém totiž mluví lidem z duše, v mnohém je oslovuje. A to je jeho šance, na rozdíl od jistého snadučitele, který v něm viděl sebe ohrožující element,” dodává Doubrava.

“Co je míněno "českou demokracií"? Vláda extrémních feministek s krajní levicí? Vláda proevropských satrapů? Tak tu bezpochyby ohrožuje nejenom SPD a VKjr, ale každý, kdo má zdravý rozum, jasnou vizi a snahu uspět. Myslím, že VKjr. je výrazná osobnost a že celkem jistě si své místo na české politické scéně najde. Struktura politických stran se mění a tak je možné, že se objeví i další nové subjekty, které přinesou nové vize,” konstatoval poslanec SPD Jiří Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …