Klaus se postavil proti fašismu Václava Havla. Hájek poučoval Slováky

29.07.2013 17:23

Šéfredaktor kontrarevolučního webu Protiproud.cz Petr Hájek byl hostem slovenského rádia Slobodný vysielač, kde se hodně vyjadřoval k exprezidentu Václavu Havlovi a své knize Smrt v sametu.

Klaus se postavil proti fašismu Václava Havla. Hájek poučoval Slováky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čas ukáže jestli bude v prodeji své knihy úspěšný třeba jako Jiří Paroubek....

Hájek připomněl, že v knížce řekl, že je doložitelné, že Václav Havel měl jednak vnitropoliticky svoji koncepci socialismu s lidskou tváří, nikoli kapitalismus, a na druhé straně stály jeho ambice mezinárodní, světové.

„On byl prostě vybrán, aby se stal tváří pádu bipolárního systému. Byl vybrán, aby se stal symbolem mystifikace o spontánní revoluci proti komunismu ve východoevropských zemích, kterou v očích západní veřejnosti vedl. Tuto svou absurdní roli brzy pochopil a rozehrál ji. Zpočátku snad i lehce oponoval, třeba když chtěl zrušení obou vojenských paktů, jak Varšavské smlouvy, tak NATO. Bylo mu však řečeno, že tudy cesta nevede. Pokud se chce stát tím, kým se nakonec stal, tak musí hrát podle předepsaných not. Byl posedlý svou světovostí - jako autor i jako politik. V obojím byl přitom slabý průměr,“ řekl v rozhovoru Hájek.

Havel byl odpůrcem demokracie

„Postupně se z toho zdánlivého pacifisty stal jestřáb, který klidně označil brutální a nelidské bombardování země spřáteleného srbského slovanského národa za humanitární pomoc. To prohlásil na adresu národa, ke kterému máme zásadní historické vazby a za mnohé mu vděčíme. Ať již vzpomínáme na rok 1938 nebo 1968. Jediní, kdo se nás skutečně zastali, byli právě Srbové. Jenže to mu bylo zcela jedno. Hrál za ty, kdo z něj dělali planetární hvězdu první velikosti. Tak se chtěl vidět,“ dodal Hájek.

Podle Hájka byl Václav Havel především zásadním odpůrcem demokracie: „Byl přesvědčen, tak jako většina levičáckých neomarxistických elit, že ví lépe než ten hloupý lid, co je pro všechny dobré. Bylo mu vlastní elitářské přesvědčení, že především intelektuálové a umělci, sami sebou vyvolení, mají říci tomu hloupému lidu, jaká je jeho správná budoucnost. Proto začal vtahovat tyto všechny lidi a skupiny do politiky a nazval je občanskou společností. Což je slavné slovo nic neznamenající, neboť občanskou společností jsou všichni občané. On tím ale myslel relativně malé nátlakové skupiny s obrovským mediálním prostorem a vlivem. Nevolení vyvolení.“

Václav Havel se nikdy nestavěl proti sovětskému socialismu jako takovému

„Václav Havel se nikdy nestavěl proti sovětskému socialismu jako takovému. Všechny dokumenty Charty 77 byly variací jeho dopisu G. Husákovi. Byl upřímně přesvědčen, že totalitní systém je nutno pouze zdokonalit, vylepšit, demokratizovat, učinit ho ,lidštějším', otevřenějším, prostě bližším ,západním normám' - a připravit jej tak ke konvergenci, nikoli odstranit. O kapitalismu se nikdy ani slovem nezmínil, ne z nějakých taktických důvodů, ale prostě proto, že kapitalismus s potenciálem pro demokratické střetávání různých konkrétních zájmů opravdu nikdy nechtěl,” píše ve své knize Hájek.

„Již uprostřed normalizačních sedmdesátých let označuje Havel demokratické tradice za ´vyprázdněný balast´. Nebojuje proti totalitnímu systému jako takovému, nemá nic proti socialismu, navrhuje pouze jeho vylepšení. Je stejně tak proti komunismu jako proti kapitalismu. Od západních revolucionářů z konce šedesátých let - marxistů, trockistů, maoistů a dalších radikálů - se odlišuje tím, že do protidemokratického ´Molotovova koktejlu´ přimíchává novou kvalitu: Je prorokem s nadpozemskou inspirací. O jejím původu sice neříká nic konkrétního, jisté však je, že jím není křesťanský Bůh,” rozvíjí Hájek dále svou tezi.

Klaus proti Havlovu fašismu

Proti tomu stála podle Hájka koncepce klausovská, která říká, že jedinou cestou, jak zjistit a zajistit, co si lidé skutečně přejí, jsou svobodné volby a z nich vzešlá politická reprezentace. „Pokud lidé mohou svobodně volit, ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě nakonec vždy zvolí správně – protože autenticky. Byť s mnoha zákrutami, omyly a dokonce i slepými cestami. Tomu se říká demokracie. Zatímco Havlova koncepce takzvané občanské společnost – respektive korporativistického státu – je v zásadě modernizovaným opisem fašismu z předválečné Itálie,“ říká Hájek.

„Václav Havel byl teoretický moralista, který ve svém osobním životě ani v bojích s politickými konkurenty si rozhodně nepotrpěl na morální skrupule, současně také apoštol svobody a demokracie, jehož politická koncepce přitom otevřeně mířila k fašistickému korporativistickému státu tzv. občanské společnosti,“ napsal Hájek ve své poslední knize.

Evropská unie je především nedemokratická

Podle bývalého Klausova vicekancléře je Evropská unie, kterou v minulosti nazval podobně jako Margaret Thatcherová Čtvrtou říší, především nedemokratická a jsou v ní i fašistické tendence. EU vzala podle něho historickým státům tímto nelegitimním způsobem významnou část jejich suverenity.

„Občané nejsou pány svých osudů, svých zákonů. Ano, v EU mají silný vliv korporace včetně oné havlistické občanské společnosti. Tak vznešeně se nazývají například politické homosexuální, genderové či zelené lobby a mnoho dalších skupin, které nemají už vůbec žádnou demokratickou legitimitu. Přesto jejich zájmy se mění v zákony jako na běžícím pásu. Takto plíživě se mění demokracie v totalitu,“ varoval Hájek.

Předstupeň Nového světového řádu – totality, která tu ještě nebyla

Hájek kritizoval i moderní levicové ideologie homosexualismu, genderismu a další: „Ve jménu takzvané tolerance a pokroku se ničí tisícileté tradice, inženýrsky se vytváří úplně nová společnost podle levičáckých vizí. Ničí se křesťanské morální a mravní hodnoty, rozebírají se na malé součástky tak cenné věci, jako je identita jednotlivých národů. To všechno má jediný cíl, a to cíl mocenský. Ptáme-li se tedy na to, zda jsou to fašistické tendence, řekl bych, že z hlediska historického bychom to tak nazvat mohli, ale z hlediska perspektivního jde o světové vládnutí. Je to předstupeň Nového světového řádu. Toho, co nazývám totalitou, která tu ještě nebyla.“  

„Darwinisté, marxisté a europeisté všeho druhu jsou ideovým spojencem antikristovského islámu, nikoli jeho protivníkem. Mluvíme-li o konspiraci proti civilizaci svobody, jdou v první linii. Prostřednictvím médií denně křísí pohanství starého Říma s jeho apoteózou krve, násilí, sexu a modlářství, s oslavou homosexuality a dalších podob totálně pojaté tělesnosti lidské existence, aby ze srdcí a mozků mnohých vymazali její duchovní podstatu,“ píše Hájek podrobně ve Smrti v sametu.

Havel – podivný hybrid démona a člověka

Hájek ve své knize Smrt v sametu také napsal, že Havel se mohl stát apokalyptickým Antikristem, tedy služebníkem Satana v lidské podobě. Tím se nakonec nestal, i když antikristovské myšlenky hlásal.

„Teprve poslední scéna filmu Odcházení povýší kouzlem nechtěného banalitu na kryptogram-poselství-epitaf: Z vody v kašně se vynoří sám autor režisér jako podivný hybrid démona a člověka se smrtí na jazyku: ´Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,´ zašklebí se ironicky ve velkém detailu do kamery, a aby snad nebylo pochyb, co tím míní, zvedne dva prsty do svého typického ´véčka´, pozdravu-znaku svobodných zednářů,“ píše Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…