Kmotři prý promluvili. Informovaný novinář se podělil o zvěsti z kauzy Nagyová

02.07.2013 6:50

Policie dávno rezignovala na klasickou detektivní práci. Dnes zatýká na základě odposlechů a teprve potom se něco snaží najít. Takto v komentáři pro ParlamentníListy.cz hodnotí současnou kauzu, jejímž důsledkem byl pád Petra Nečase, novinář Jan Hrbáček z Eura. Ten disponuje i neoficiálními informacemi, že tzv. kmotři si výměnou za jiné informace vyjednali beztrestnost.

Kmotři prý promluvili. Informovaný novinář se podělil o zvěsti z kauzy Nagyová
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Kolem kauzy nedávného zatýkání ve vysokých politických patrech se objevují názory, že další série zadržení přijde poté, co policie prostuduje zabavené materiály. Takový názor nedávno pro ParlamentníListy.cz vyjádřil advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska.

Láska soudí, že nejpozději do dvou měsíců, po vyhodnocení všech získaných důkazů, přijdou další obvinění, například na premiéra v demisi Petra Nečase nebo ministra financí Miroslava Kalouska. Podobně se v LN vyjádřil i bývalý elitní detektiv Zdeněk Ondráček.

„Pokud někdo umí číst mezi řádky, tak tam vidí další obviněné. Ať je to Nečas, možná další lidi, kteří přijdou na řadu v druhém kole. Ale ať už policie či státní zástupce čeká, až nebudou mít ti lidé imunitu, nebo potřebuje nabrat dech, určitě k tomu druhému kolu dojde,“ reagoval v LN nedávno Ondráček.

Vyšetřovatelé nejspíš neměli v ruce pádné důkazy

Jenže přístup, že policie provede rozsáhlé zatýkání jen na základě odposlechů a pak teprve hledá, čím by obvinění dále podložila, je podle investigativního novináře a zástupce šéfredaktora týdeníku Euro Jana Hrbáčka zcela chybný.

„Pokud se na to podíváme od kořene, domovní prohlídky stejně jako nasazení operativní techniky (odposlechy prostorů, monitoring telefonátů) by měly být podpůrnými prostředky vyšetřování. Když není vyšetřování okované důkazy a čeká se, že se teprve něco najde, obávám se, že vyšetřovatelé sami neměli v ruce tak pádné a jednoznačné důkazy. Proto se vrhli na odposlechy a domovní prohlídky,“ uvádí pro server ParlamentníchListů.cz Hrbáček.

Policie se lajdácky spoléhá na odposlechy

Z dosavadních vyjádření tomu podle něho všechno nasvědčuje. Je to prý ve stylu: Počkejte a ono něco přijde. „Je to dlouhodobý špatný trend vyšetřování. Policie rezignovala na klasickou detektivní práci a lajdácky spoléhá na to, co si odposlechne,“ kritizuje novinář.

A právě v tom je velký problém. „Jak dobře víme, spousty čistých lidí si do telefonu zažertuje, použije nějakou zkratkovitou řeč a pro policisty se sluchátkem u počítače to může působit hodně tajnosnubně,“ připomíná Jan Hrbáček.

Kmotři si asi zobchodovali beztrestnost

Ten také v aktuálním vydání Eura zmiňuje důležitou souvislost s tím, proč dosud nebyli obviněni takzvaní kmotři, tedy třeba Ivo Rittig nebo Roman Janoušek. „V bezpečnostních a politických kruzích koluje čím dál silněji informace o tom, že kmotři výměnou za beztrestnost pustili některé cenné informace. Někteří z kmotrů tak podle neoficiálních informací ‚napráskali‘ například to, komu patří solární elektrárny vlastněné firmami s anonymními akciemi,“ píše Hrbáček v týdeníku Euro.

„Jsou to lidé, kteří se dlouhodobě točí kolem státních zakázek a mají kupu informací. Je to standardní model, že na stůl položí nějaký jiný příběh a potom mají možnost, že z toho vyváznou. Působí to samo o sobě dost divně. Nejdřív je nám servírováno, že prvopočátkem všeho jsou kmotři, pak Janoušek přijede z Chorvatska, promenáduje se po Praze s úsměvem a nikdo ho nezatýká, neodváží teatrálně do Ostravy,“ doplňuje pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Šílená představa o čistém vládnutí

Dokonce se mluvilo o tom, že ze strany Romana Janouška bylo policii nabídnuto, že se po návratu do České republiky dostaví k výslechu, ale nikdo o to neměl zájem. „Ve srovnání s tím, že co odehrává, mi to přijde jako výsměch,“ sděluje Hrbáček.

„Už delší dobu jsou lidé zleva zprava masírováni zaklínadlem odhalování korupce a už se pod to schovalo tolik prasáren, že mě to trochu děsí. Vytvořila se masivní poptávka u veřejnosti ve smyslu, že všechny pozavíráme a bude klid a budeme tady vládnout čistě. To je přece úplně šílené,“ dodal novinář Jan Hrbáček pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …