Kocáb: Naše vláda vypověděla demokratickou poslušnost EU. To je skandál. Mádl: Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty

28.06.2017 11:47

REPORTÁŽ Díky politice Miloše Zemana se k Rusku přibližujeme. Přibrali jsme do party ještě Čínu a s naší vládou se vzdalujeme Evropské unii (EU). Započala horká fáze odchodu z EU. To včera prohlásil hudebník a aktivista Michael Kocáb, když jeho platforma Spravedlnost & Inovace (SPIN), představovala prohlášení Několik vět 2017.

Kocáb: Naše vláda vypověděla demokratickou poslušnost EU. To je skandál. Mádl: Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Politická platforma Spravedlnost & inovace (SPIN) zleva Jan Kalvoda, Pavel Štern, Jan Štern, Michael Kocáb. Před ním ještě podporovatel platformy SPIN Jiří Mádl

„Pokud něco změnit v české politice, tak odmítání Evropské unie na základě opravdu účelově vymyšlené hrozby migrantů. Je jich tady dvanáct. Proto SPIN a proto nových Několik vět,“ sdělil na začátku právník Jan Kalvoda, jenž se také podílel na vytváření prohlášení Několik vět 2017. Akce se konala v kavárně Lucerna v Praze.

Modernizace nutná

Jiný ze členů SPINu, Jan Štern, mluvil o modernizaci. „Je třeba modernizovat stát, státní instituce. Jsou strašně zaostalé, pomalé, neefektivní. Musíme modernizovat sami sebe. Českem se line nějaká panická hrůza z globální ekonomiky, z globálního světa. Veškerá ta hrůza se valí na lidi a přitom svět je příležitostí, výzvou, inspirací a šancí uspět v něm, což je moderní. To je naše pozitivní vize, která by mohla stmelit lidi. My jsme rozpadlí na deset milionů samostatných jednotek a moc nás nikdo ničím nespojuje. Jsme rozdělení na takzvanou pražskou kavárnu, Zemanovce, sluníčkáře a tak dále. Na vrstvy lidí, co se jen hádají a společně to vytváří nenávist. Musíme tu nenávist nahradit pozitivním programem. Programem modernizace,“ řekl scénárista a dramaturg Jan Štern.

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

„Několik vět v roce 1989 připomnělo moci, že občané chtějí politiku a ne řízení společnosti. Několik vět 2017 říká vlastně to samé. Česká parlamentní politika se zabývá zejména sama sebou. Jsme na křižovatce. V roce 1946 jsme byli na podobné křižovatce, když jsme měli přijmout Marshallův plán a my jsme to neudělali, aniž si byla veřejnost vědoma osudovosti tohoto kroku a politické strany selhaly. Dnes jsme na křižovatce zase. Existuje obrovská dynamika pohybu v Evropské unii. Unie se vlastně znovu redefinuje po ose Německo a Francie a my, aniž by se cokoliv ve vlasti dělo a diskutovalo, odplouváme pomalu zase na východ do sporného Visegrádu, stále více nacionalistického, a oslabujeme své kulturní politické i obranné vazby vůči Západu,“ sdělil Kalvoda.

Jak pak právník doplnil: „Proto se spolu s oslovením veřejnosti Několika větami 2017 chceme zúčastnit volební kampaně a volební zákon ve znění od prvního ledna 2017 už zná tazvanou volební kampaň vedenou registrovanou třetí osobou.“ 

Francie jako vzor

„Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty. A mám pocit, že kdykoliv se máme postavit někomu většímu, kdo nám nabízí ekonomický prospěch, tak vznikají deklarace poslušnosti a tak dále,“ sdělil herec a režisér Jiří Mádl a naznačil při tom nesouhlas s úzkými vztahy s Čínou.

Čtvrtý bod prohlášení Několik vět 2017 praví: „Aby politické strany otevřely svoje kandidátky občanům a vzaly vážně principy demokratické vlády.“ V tom se prý členové SPIN nechali inspirovat vývojem ve Francii, jejím novým prezidentem Emmanuelem Macronem a jeho hnutím En Marche! Čili V pochod!“ Ve Francii, kde tradiční politické strany ztratily, jako v mnoha jiných zemích, zvítězilo hnutí, které prosazovalo otevřenost, proevropský program a nikoliv extremistické a xenofobní nálady,“ dodali k tomu. Při jedné z otázek si všichni z platformy SPIN posteskli, že nemáme v Česku mladého, vzdělaného a uvážlivého prezidenta jako je Macron.

Datum není náhodou

Podle Šterna je zřejmé, proč SPIN vyšel s prohlášením Několik vět 2017 právě v červnu. „Je to významný měsíc, ve kterém se vracíme k pěti důležitým datům, kdy českoslovenští a čeští občané za republiku položili život. Chce to idealismus a to je i smysl naší výzvy,“ dodal.

„Chci vyjádřit nespokojenost s tím, jak naše země v těchto měsících prospívá. Cením si, že naše média zdůrazňují výročí smrti Milady Horákové a dozvídáme se o komunistické brutalitě, která v jejím případě převýšila i tu nacistickou. Datum znovunabytí naší svobody, kterou jsme ztratili v roce 1939, byl 27. červen 1991, kdy ze země odešel poslední sovětský voják. Byl to generál Eduard Vorobjov a bylo tím ukončeno období sovětské okupace. Navíc 28. června byla pak v Budapěšti rozpuštěna RVHP,“ doplnil k důležitosti data muzikant Michael Kocáb.

Rusové už jsou zase tady

Právě Kocáb byl klíčovou osobou, která se Sověty vyjednala odchod z Československa. „Dnes jsme v situaci, kdy hrozí diverze tohoto procesu. S politikou Miloše Zemana se k Rusku přibližujeme, přibrali jsme do party ještě Čínu a s kroky naší vlády se vzdalujeme Evropské unii. Započala horká fáze odchodu z EU. Zatím je to jen rozvratnická politika a ještě není dokončena. Pokud neuděláme vše pro to, aby nebyla dokončena, můžeme do dvou let splakat nad výdělkem. Naše vláda se rozhodla, že nebude respektovat mezinárodní smlouvy o uprchlících a mezinárodní závazky, které mají přednost před českým právem a Ústavou, a vypověděla demokratickou poslušnost Evropské unii. To je skandál,“ řekl mimo jiné zakladatel Pražského výběru.

„Máme zde výrok bývalého prezidenta Klause, abychom vystoupili z EU. A k tomu výrok současného prezidenta, abychom o tom uspořádali referendum. A dnes víme, že EU podporuje jen třicet procent lidí, takže kdyby k referendu došlo, půjde o czexit. To jsou věci, co mě děsí. Tvrdím, že neplatí Okamurova fantasmagorie, že se staneme jakýmsi Švýcarskem uvnitř Evropy. Bylo by to východiskem, ale naše geopolitická poloha a dějiny to prostě neumožní. To vše naznačuje, že se dostáváme opět do chřtánu Ruska,“ podotkl Kocáb.

Pak zopakoval historku z odsunu sovětských vojsk: „Tehdy za mnou přišl šéf KGB v sovětské armádě u nás, který nespadal pod Vorobjova, protože byl přímo řízen Moskvou. Říkal: ‚Pane Kocábe, my dnes odcházíme jako vojáci, ale zítra se vrátíme.‘ Za deset let, v roce 2001, jsem prošel obchodním domem v Praze a někdo mi zaklepal na rameno. Byl to on a říkal: ‚A už jsme tady.‘ Od té doby se situace hrozivě posunula.“

Chovanec jako Štěpán

„Situace je nepředvídatelná. Jedním problémem ČSSD je ministr Chovanec a nečekaným vývojem se stal dokonce předsedou této strany. Může přijít i nějaký katastrofický krok vlády, ještě to stihnou. Pro tyto důvody jsme sepsali naše prohlášení,“ zmínil dál Kocáb s narážkou na komunistu Miroslava Štěpána a dodal, že Chovancova policie se za jistých okolností může chovat jako ta Štěpánova. Ostatně Miroslav Štěpán byl na konci roku 1989 zatčen a odsouzen za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele ke čtyřem letům vězení.

Jak sdělili všichni zúčastnění, tedy členové platformy SPIN: Kalvoda, Jan a Pavel Šternovi, Kocáb a podporovatel Mádl, nikdo z nich se na prazidenta kandidovat nechystá. Mádl ještě dodal: „Bohužel, ještě nemohu, není mi čtyřicet.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…