Kompromitující materiály na Haška jsou podvrh. Viník se už přiznal

01.03.2014 12:30

VÍME PRVNÍ Na velký vnitrostranický boj v ČSSD vypadaly dokumenty, o nichž informovaly v pátek Lidové noviny. Podle nich Finanční analytický útvar prověřuje platby Jihomoravského kraje. Tamní hejtman Michal Hašek to označil za špinavost a obrátil se na orgány činné v trestním řízení. Dnes ale na facebookovém profilu přiznává občanský aktivista Matěj Hollan, že jde o podvrh.

Kompromitující materiály na Haška jsou podvrh. Viník se už přiznal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

V redakcích některých médií se v poslední době objevily dokumenty, jejichž evidentním cílem bylo poškodit jihomoravského hejtmana Michala Haška. Jde o dokumenty Finančního analytického útvaru spadajícího pod Ministerstvo financí, v nichž jsou popisovány finanční toky právě Jihomoravského kraje. Dokumenty mají obsahovat i údajné částky, které měl kraj platit Šárce Rouzkové, šéfce kanceláře Michala Haška, o jejichž blízkém vztahu média v minulosti spekulovala.

Poté, co o tom v pátek informovaly Lidové noviny, zareagoval rázně Michal Hašek. „Dnešní Lidovky přinesly jako otvírák ´kauzu´ údajného prověřování plateb Jihomoravského kraje FAÚ. Popisované informace jsou součástí dehonestační kampaně běžící od loňských voleb, která je založena na zcela smyšlených údajích a falzifikátech dokumentů – údajných bankovních výpisů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Občanský aktivista zveřejnil stejné dokumenty už v listopadu

Konstatoval rovněž, že nesedí žádný údaj, žádná data, žádné částky, prostě nic. „Krajský úřad se proto obrátil na orgány činné v trestním řízení, které celou věc vyšetřují. S ohledem na to se nyní nebudu podrobněji vyjadřovat. Řeknu jediné – je to neskutečná špinavost. Doufám, že se podaří zjistit, kdo to vymyslel, vyrobil, zafinancoval a roznášel do pražských redakcí. Kdo se bojí Haška?“ položil jihomoravský hejtman řečnickou otázku.

Trochu jasněji začíná být v této kauze po přiznání občanského aktivisty Matěje Hollana, předsedy občanského hnutí Brnění, na facebookovém profilu. Píše, že je to zvláštní, ale že bude dokonce ve vlastním zájmu Michala Haška hájit. Dle informací, které prý má, jsou ty dokumenty podvrh. Sám je zveřejnil jako první na facebookovém profilu Žít Brno v listopadu minulého roku.

Vyšetřující policista potvrdil, že jde o podvrh

To bylo ale v době takzvaného puče v ČSSD a nikoho to nezajímalo. Zaslal mu je anonym z adresy pravdaomichalovi@gmail.com. Protože však krajský úřad odmítá zveřejňovat informace o platu udajné Haškovy milenky Šárky Rouzkové, nemohl si je ověřit, ale přesto je publikoval.

Krajský úřad na něj podal trestní oznámení a on byl nedávno podávat vysvětlení na policii. „Vyšetřující policista mi sdělil, že ty materiály jsou podvrh, že to prověřoval. Sice Rouzková dříve dostávala velký prachy, ale v inkriminované době už na úřadě vůbec nepracovala a na účet jí nepřišlo nic. Pokud krajský úřad nelhal i policii, jsou tyto materiály podvrh,“ píše Matěj Hollan na svém facebookovém profilu.

Dehonestační kampaň by se podle hejtmana mohla jmenovat Olovo II.

Zároveň vyjadřuje pochopení pro redaktory Lidových novin, že o této kauze informovali, protože když něco vypadá jako pravda a jediný, kdo to může ověřit či vyvrátit, je Haškův úřad, který to v rozporu se zákonem odmítá udělat, vše napovídá tomu, že to pravda je.

„Myslím, že dnešní informace Matěje Hollana jen potvrzují potřebu řádně vyšetřit tuto dehonestační a vylhanou kampaň, kterou evidentně provází páchání trestných činů. Co jí říkat třeba Olovo II.?“ reaguje pro ParlamentníListy.cz jihomoravský hejtman Michal Hašek na nejnovější informace v kauze podvržených dokumentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …