Komunista Štěpán o vině některých disidentů a tajné operaci Klausova dvojníka

09.09.2013 4:44

JINÝMA OČIMA Nakukat Američanům, že Sověti mají ještě strašnější zbraně než atomové. O to prý šlo v operaci Alexandr, v níž hrál klíčovou roli agent Karel Koecher, který pracoval v Prognostickém ústavu s Václavem Klausem. To řekl ParlamentnímListům.cz komunista Miroslav Štěpán a zaměřil se i na disidenty.

Komunista Štěpán o vině některých disidentů a tajné operaci Klausova dvojníka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

„Do prognosťáku jsem Koechra umístil já. Domluvil jsem to s šéfem ústavu Valtrem Komárkem. Byl u toho ještě sovětský řídící orgán. V místnosti zvané myslivna pak pracovali s Klausem vedle sebe a navzájem se ovlivnili. Měli podobné vousy, vyžívali se v kravatách a mají i podobný způsob mluvy. Nicméně Koecher byl vždy dost problematický,“ hovoří člen předlistopadového Ústředního výboru Komunistické strany Československa Miroslav Štěpán o jednom z nejúspěšnějších agentů bývalého východního bloku, jenž bydlí v Praze a tak se podobá exprezidentovi Václavu Klausovi, že je někteří v nadsázce přezdívají dvojčaty.

Tajná operace Alexandr

Ostatně jak Štěpán říká, Koecher byl opravdu velké eso z bývalé zájmové oblasti SSSR. Ostatně totéž napsal ve svých knihách Vasilij Mitrochin, jenž odvezl do Velké Británie část archivu KGB. „Byl to agent pod obojí a je zajímavé, že se v tom nikdo moc nerýpe. On sám strašně mlží ve smyslu, že byl po odhalení v USA odsouzen za to, že zavinil chycení amerického agenta kdesi v Bolívii, ale to je jen špetka pravdy. On dobře obstál pro potřeby sovětské tajné služby. Šlo nicméně o akci Alexandr. Pracoval v jedné z kanceláří CIA a účastnil se operativních porad vedení,“ začíná Miroslav Štěpán.

V zápětí se jme vysvětlovat, co to byla operace Alexandr. „Dobře studoval a na Západ jsme ho vyslali přes Rakousko. Operace Alexandr byla jednou z nejsložitějších akcí sovětské rozvědky. Za Ronalda Reagana se odstartoval program Hvězdných válek a Američané do toho dávali velké peníze. Laserové zbraně, sestřelování družic, přerušování spojení, oslepení centrál a tak dále. A Koecher hrál hlavní roli v dezinformační protiakci Alexandr. Šlo o to vypustit kvalitním kanálem dezinformaci, že SSSR má ještě lepší technologie. No a co je kvalitnější kanál než CIA? Takže přes Koechera a CIA se začaly šířit tyto smyšlenky,“ vypráví. Zní to jako ze špionážního thrilleru a moc informací na veřejně dostupných zdrojích se o tom nenajde, ale na otázku, jestli sám nevypouští desinformaci, Štěpán odpoví: „Tyto věci byly dobře utajené a nemluví se o nich ani při změnách režimů, protože se všichni zainteresovaní bojí, aby to pro někoho nebyl návod.“

Tři nejdůležitější výměny

Špion Karel Koecher byl s manželkou a dalšími agenty vyměněn v roce 1986 na berlínském mostě Glienicker Brücke, přezývaném„most špionů“, za sovětského disidenta Natana Šaranského a dalších šest osob, mezi nimiž byl i syn tenisty Jiřího Javorského Jaroslav. „Koechera chtěli Sověti proto, aby se při dalším vyšetřování jeho činnosti v USA nepřišlo právě na informace o akci Alexandr a detaily. Byla to třetí nejzajímavější výměna celé studené války,“ dodává Štěpán.

Ostatně generální tajemník ultralevicové Strany československých komunistů Miroslav Štěpán si zapálí kubánský doutník a vyjmenovává všechny. První klíčová směna důležitých osob mezi Západem a Východem byla výměna amerického pilota Francise Garyho Powerse, jenž byl sestřelen roku 1960 nad SSSR, za sovětského špiona Rudolfa Abela. Dalším strategickým vekslem bylo, když byl sovětský disident Vladimir Bukovskij v roce 1976 poslán do Švýcarska za chilského komunistu Luise Corvalána.

O různých disidentech

Třeba pilota Powerse vyslýchala CIA a objevil si před vyšetřovací komisí Senátu. Štěpán na tomto a mnohých případech ukazuje, jak bylo Československo ke „zrádcům vlasti“ benevolentní. Nicméně v podstatě zapomíná, že v Československu proběhla změna státního zřízení a politického systému. „Jakmile V USA zjistili, že jejich občan dělal v cizině něco proti své zemi či ji jen pomlouval, ihned ho po návratu zatkli a šel sedět. K nám, když se někdo vrátil, tak se stal hrdinou a šel třeba na Hrad. Teď myslím Pavla Tigrida,“ dodává.

„Klidně si sednu s Vladimírem Hučínem i Petrem Cibulkou. Oni by mě asi chtěli zabít anebo by řekli, že se mnou nikdy. Já s tím ale nemám problém. Vždyť jim se nic nestalo. Seděli ve vězení, ale já seděl také. Podle mě navíc neseděli zbytečně, určitě něco provedli, o tom jsem přesvědčen.  U Cibulky to podle mě bylo za názory a jeho plašanství, ale neznám spis. Hučín chtěl bojovat. Takže si nemyslím, že za bývalého režimu šli sedět ti nejsvatější,“ podotýká k tomu. Štěpán byl zatčen v roce 1989 a odsouzen na čtyři roky do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele, kterého se dopustil nařízením rozehnat v průběhu Palachova týdne demonstranty vodním dělem a slzným plynem. Podle něj šlo o pomstu nových vládců země. V roce 1991 byl z vězení podmínečně propuštěn. Později napsal knihu Zpověď vězně Sametové revoluce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …