Konec hry? S medailí pro Hermanova strýce je to jinak, než se píše. Přinášíme zcela nové informace

26.10.2016 18:37

Nejasnosti ohledně neudělení vyznamenání pro Jiřího Bradyho by mohly teoreticky skončit. Kanada, jejímž občanem Brady je, má přesně definované podmínky pro udílení medailí jiných zemí svým občanům. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz nebyla žádná žádost z české strany kanadské vládě podána.

Konec hry? S medailí pro Hermanova strýce je to jinak, než se píše. Přinášíme zcela nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Brady

Kanada má do detailů propracovaná pravidla pro udělování vyznamenání, řádů nebo medailí jiného státu vlastním občanům. Tyto podmínky doslova obsahují, že s udělením vyznamenání musí vláda Kanady vyjádřit souhlas.

Žádost o souhlas s udělením vyznamenání má být kanadské vládě doručen prostřednictvím diplomatické mise daného státu v Kanadě. V případě Jiřího Bradyho by muselo české velvyslanectví v Ottawě oficiálně požádat tamní vládu, aby Brady mohl české státní vyznamenání převzít. Jenže česká ambasáda pro letošní rok nic takového nevyřizovala, z čehož plyne, že Hrad nikdy o takový souhlas nežádal.

Skutečnost, že jsou v některých případech tyto procedury nutné, zmiňoval v obecné rovině šéf hradního protokolu Jindřich Forejt na úterní tiskové konferenci na Pražském hradě.

ParlamentníListy.cz se obrátily s jasným dotazem na českou ambasádu v Ottawě, zda v případě letošních státních vyznamenání zprostředkovávala žádost o souhlas s udělením vyznamenání pro občana Kanady nebo někoho, kdo má jak české, tak kanadské občanství. Dotaz položený české ambasádě nakonec zodpověděla přímo tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

„Na naši ambasádu v Ottawě se nikdo se žádnou takovou prosbou neobrátil,“ sdělila redakci mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Fakt, že nic takového nebylo řešeno přes kanadskou ambasádu v Praze, již v úterý potvrdil její mluvčí Michael Vlček (více ZDE).

Přesné znění politiky udělování medailí cizích států občanům Kanady na oficiálních webových stránkách kanadské vlády jako první na sociální síti zveřejnil bývalý politik ODS Miroslav Macek.

„Jakákoli vláda Společenství (Commonwealth) či vláda cizí, chce-li udělit ocenění, dekorovat či udělit medaili občanu Kanady, musí nejprve získat souhlas od kanadské vlády. Společenství či cizí vlády, které chtějí udělit řády, medaile či dekorovat kanadské občany, předloží své návrhy vládě Kanady prostřednictvím své diplomatické mise v Kanadě,“ říká nejdůležitější pasáž uvedených pravidel.

  • Originální znění na webu vlády Kanady ZDE.

ParlamentníListy.cz přinášejí doslový překlad těchto podmínek:

1. Jakákoli vláda Společenství (Commonwealth) či vláda cizí, chce-li udělit ocenění, dekorovat či udělit medaili občanu Kanady, musí nejprve získat souhlas od kanadské vlády.

2. Společenství či cizí vlády, které chtějí udělit řády, medaile či dekorovat kanadské občany, předloží své návrhy vládě Kanady prostřednictvím své diplomatické mise v Kanadě.

3. Kanadská vláda zváží udělení souhlasu, na který odkazuje v odstavci k udělení řádu, medaile či dekorování, s tím, že se uznává/oceňuje: a) výjimečná služba lidstvu; b) výrazná odvaha při záchraně či pokusu o záchranu něčího života; c) výjimečná služba poskytnutá zemi, která chce ocenění udělit; nebo d) podstatný skutek nebo skutky, které přispěly k lepším vzahům mezi Kanadou a zemí, která chce ocenění udělit.

4. Kanadská vláda NEUDĚLÍ souhlas podle odstavce 1 s oceněním, které není: a) ve shodě s kanadskou politikou či veřejným zájmem; b) jež s sebou nese čestný titul či propůjčuje nadřazené postavení nebo privilegium; c) které je propůjčeno jiným způsobem než hlavou státu nebo vlády, kterou Kanada v tomto smyslu uznává; d) které je propůjčeno za uznání služeb jednotlivce ve službách Jejího Veličenstva právem Kanady nebo provincie při běžném plnění oficiálních povinností; nebo e) které se s ohledem na události objevuje více než pět let před nabídkou ocenění.

5. Výbor pro politiku udělování vyznamenání (Honours Policy Committee) může poskytnout rady a doporučení, jak vykládat a aplikovat tuto politiku a povahu případů, které z ní vyplývají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …