Konečná. Babišova největší německá kritička jede v kauze předražených nákupů respirátorů. Právě se děje

26.02.2021 15:32

Spolkovou republikou Německo aktuálně hýbe aféra předražených nákupů ochranných prostředků v době první vlny pandemie na jaře loňského roku. V souvislosti s Českou republikou je nutné hned v úvodu zdůraznit, že tato čerstvá kauza je spojována především s bývalou bavorskou ministryní školství a kultury Monikou Hohlmeierovou. Ta se například pro ČT v minulosti opakovaně vyjadřovala proti premiérovi Andreji Babišovi.

Konečná. Babišova největší německá kritička jede v kauze předražených nákupů respirátorů. Právě se děje
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Německá politička Monika Hohlmeierová

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Mezi hlavní osoby, které figurují v aféře, o níž v pátek píše například Spiegel, patří i významná představitelka CSU a nynější europoslankyně Monika Hohlmeierová. Právě její známostí a jejím doporučením se totiž v souvislosti s nabídkou ochranných pomůcek od švýcarské společnosti Emix zaštiťovala významná lobbistka Andrea Tandler. 

Ta je totiž dcerou bavorského exministra Gerolda Tandlera – blízkého přítele bývalého předsedy bavorské CSU Franze Josefa Strausse. A zmiňovaná europoslankyně Hohlmeierová je právě dcerou Strausse.

Jméno europoslankyně Hohlmeierové otevíralo cestu Tandlerové k nejvyšším úřednickým a politickým kruhům s nabídkou firmy Emix. V této souvislosti probíhala dokonce i přímá komunikace mezi spolkovým ministrem zdravotnictví Spahnem a výše zmíněnou lobbistkou Tandlerovou, která se odvolávala právě na poslankyni EP Moniku Hohlmeierovou. Spolkové ministerstvo zdravotnictví uskutečnilo s firmou Emix obchody za stamiliony eur. 

Některé z mailů Spiegel dokonce cituje. Jméno Hohlmeierová v nich explicitně zaznívá.

Ochranné pomůcky nabízené švýcarskou firmou Emix byly podle všeho mnohonásobně předražené – v této souvislosti tak aktuálně poutají pozornost německých a švýcarských orgánů.

Firma Emix nabízela respirátory za cenu až 9,90 eur za kus. Jejich nákupní cena měla v té době být přitom jen 2,65 eur. Andree Tandlerové se nakonec údajně podařilo prodat 527.200 respirátorů vládě v Severním Porýní-Vestfálsku za cenu 9,90 eur/kus a v Bavorsku jeden milion kusů za 8,90 eur/kus.

Rozhodujícím rozhodnutím byl však nákup spolkové vlády, a to konkrétně ministerstva zdravotnictví. Podle informací listu Der Spiegel objednalo respirátory a další vybavení od společnosti Emix za přibližně 350 milionů eur; existují dokonce náznaky, že se jednalo až o 700 až 800 milionů eur.

Zdá se tak, že Emix využil krizové situace ke značnému obohacení, a to i díky politickým kontaktům, které umožnily přímý přístup k ministrovi Spahnovi či k bavorským politickým špičkám. Konkurenční firmy naopak mnohdy končily v byrokratických kleštích příslušných ministerstev. Jedním z klíčových faktorů pak bylo doporučení Andrey Tandlerové od Babišovy kritičky Hohlmeierové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…