Korupce se mohl s Rathem dopustit i náměstek Chládek, říkají VV

30.05.2012 14:32

Středočeské Věci veřejné podaly v souvislosti s kauzou exhejtmana Ratha orgánům činným v trestním řízení podnět na prošetření dalšího možného korupčního jednání. Toho se vedení hejtmanství prý mohlo dopustit v souvislosti s výběrovým řízením na pronájem areálu bývalého vojenského letiště v Milovicích.

Korupce se mohl s Rathem dopustit i náměstek Chládek, říkají VV
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Na údajně netransparentní výběrové řízení a problematický dodatek smlouvy o pronájmu letiště Boží dar v Milovicích upozorňovaly středočeské Věci veřejné už před dvěma lety.

Jel v korupci Chládek?

„Máme podezření, že se korupčního jednání dopustil bývalý hejtman Rath spolu se svým náměstkem Marcelem Chládkem v souvislosti se záměrem kraje zrevitalizovat území po odchodu sovětských vojsk. Problém vidíme v tom, že na čtyřicet let pronajali areál firmě, která v něm plánovala postavit fotovoltaickou elektrárnu a vznikla nejspíš jen za tímto účelem pouhých pár měsíců před ukončením veřejné soutěže,“ uvádí předseda středočeské Krajské rady VV Zdeněk Půlpán.

Regionální Věci veřejné se tehdy pokusily uspořádat referendum, ve kterém se občané Milovic mohli vyjádřit k tomu, zda s takovým záměrem souhlasí. Týden před konáním referenda pak lidé ve svých schránkách našli dopis od hejtmana Davida Ratha.

„V něm lidem pohrozil, že pokud se postaví proti záměru vítězné firmy, zváží, zda neoživí nápad v tomto prostoru zbudovat dopravní letiště,“ vzpomíná člen Krajské rady VV Jiří Doležal s tím, že eminentní zájem kraje o využití areálu byl podezřelý i Transparency International.

Nový tendr?

Podivný je podle VV fakt, že i když hejtmanství mohlo odstoupit od smlouvy, kterou uzavřelo s vítězem tendru, a mohlo vypsat novou veřejnou soutěž, nic z toho neudělalo. Místo toho uzavřelo dodatek k původní smlouvě, ve kterém se firma zavazuje, že na bývalém letišti vybuduje v souladu s územním plánem jiné stavby, ať už k bydlení nebo komerčního charakteru.

„Nic z toho se ale neobejde bez změny územního plánu a také vlastnických vztahů pozemků. Přes povinnost zveřejnit smlouvy se s téměř pravidelnou zvyklostí neděje, a tak vše budí podezření a spekulace. Budou se zde stavět domy či skladové haly na pronajatých pozemcích od Středočeského kraje?“ ptají se Zdeněk Půlpán a Jiří Doležal a dodávají, že podle regionálních VV by nejlepším řešením bylo vypsání nového, transparentní výběrového řízení, ve kterém hejtmanství vybere firmu s jasnou vlastnickou strukturu a podnikatelskou vizí, jak bývalé letiště revitalizovat.

Na nesrovnalosti kolem pronájmu areálu upozornil nedávno i europoslanec ODS Hynek Fajmon ze Středočeského kraje.

„Středočeský kraj pod vedením Davida Ratha tuto rozsáhlou nemovitost v rozloze několika set hektarů včetně několika set domů a padesáti úlů pro stíhačky pronajal na dobu dvaceti let neprůhledné firmě, o které se říká, že je vlastněná právě samotným Rathem. Krajská rada to pronajala tímto způsobem na dobu dvaceti let, aby se vyhnula schválení v zastupitelstvu. Pronájmy schvaluje rada, prodeje zastupitelstvo. Aby dosáhli, aby Rath a jeho lidé měli tuto nemovitost pod kontrolou na tuto velmi dlouhou dobu, navíc s možností dalšího dvacetiletého prodloužení, schválila to krajská rada tímto způsobem. Majetek tam zatím chátrá a nic se s tím nedělá. Je otázka, co bude dál,“ poznamenal Fajmon, který je předsedou oblastního sdružení ODS v okrese Nymburk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …