Krajan z Kanady varuje Čechy před čertovinou, kterou jim prý chystá nová vláda

27.12.2013 12:21

JINÝMA OČIMA Handrkování o budoucnost. Bohuslav Sobotka musí uspět, jinak bude za losera. Pavel Bělobrádek si nesmí moc zadat. Andrej Babiš může čekat. Tak popisuje skoro dohranou partii koaličních námluv přírodovědec Jiří Jírovec, který roku 1986 emigroval do Kanady.

Krajan z Kanady varuje Čechy před čertovinou, kterou jim prý chystá nová vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

“Otázka je, do jaké míry je koalice hotová. To, co vidíme, je handrkování o budoucnost. Sobotka musí uspět, aby se nepropadl do minulosti jako loser. Bělobrádek si nesmí moc zadat s levicí, aby mohl případně vstoupit do budoucí koalice s pravicí. Babiš může čekat,” řekl na úvod Jiří Jírovec, přírodovědec v důchodu žijící v Kanadě. Jako politický komentátor sklidil úspěch s článkem ironizujícím intelektuální schopnosti Václava Klause, když byl ještě předsedou vlády.

Zemědělství kvůli restitucím

“Díky zkušenosti z Kanady považuji koalice za nehorázné kšeftování s partikulárními zájmy vůdců politických stran. Tady vítěz voleb sestaví vládu, často menšinovou, tak, aby její program zahrnoval to, co je v dané době pro společnost důležité. Samozřejmě menšinová vláda může padnout, což vždy vede k novým volbám, ale to není ke škodě demokracie,” vysvětluje klady a zápory koaličního vládnutí.

Nedávné hádky o Ministerstvo zemědělství hodnotí takto: “Jediný viditelný důvod pro zájem lidovců o zemědělství jsou církevní restituce. Média se ovšem nenamáhají, aby vysvětlila mechanismus, kterým lze zabránit soudním sporům s církvemi. Toliko opakují pololež, že nepravostem se lze bránit soudně. Jenže to by musel být žalobce. Tím může být církev, pokud jí Státní pozemkový úřad nevydá, co požaduje. Bude-li tento úřad pod kontrolou lidovců, tak vydá a soudní pře odpadnou.”

Čertoviny a Babiš

Anketa

Bude pro vás příští rok šťastnější než rok 2013?

22%
78%
hlasovalo: 4419 lidí

Koaličními dohady se však zabýval detailněji. “Čertovina je vždy v detailech. V návrhu koaliční smlouvy se například objevila tato věta: Neumožníme žádné opatření v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce, ne aktivní eutanazii. Katolík Sobotka to nechal být. Jenže tato věta zavazuje celou koalici k zákazu morning-after-pill, potratů a jakýmkoliv zmínkám o eutanazii. No, katolíci zakazují i antikoncepci. To je všeobecně známé. Vydírání silnějších partnerů v koalici tím slabším je ještě v dobré paměti,” podotýká.

O šéfovi politického nováčka v koalici, strany ANO, si myslí své. “Babiš si drží karty při těle. Není to žádný Vít Bárta. Pro člověka, který je zvyklý uzavírat dohody rychle, jsou několikahodinové schůze s týmy ČSSD a KDU-ČSL asi únavné. Proto prohlásil, že je z podnikání zvyklý na půlhodinové schůzky. Když člověk slyší prázdné tlachání Sobotky a Bělobrádka, musí Babiše litovat, že je mu vystaven celé hodiny. Pokud se stane ministrem financí, je možné, že vládu dotlačí ke změnám,” uzavírá Jiří Jírovec s tím, že primární jsou skutečně církevní restituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …