Křik a zloba u Jílkové: Mach rozzuřil svými řečmi o armádě Marhoula. Hádku rázně rozsekl Čunek

31.10.2014 6:30

Nový branný zákon, který má výrazně usnadnit povolávání obyvatel do armády, má v blízké budoucnosti projít legislativním procesem. Nyní jeho tvůrci prošli neoficiálním projednáváním veřejností v pořadu Máte slovo v České televizi.

Křik a zloba u Jílkové: Mach rozzuřil svými řečmi o armádě Marhoula. Hádku rázně rozsekl Čunek
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Europoslanec Petr Mach a režisér Václav Marhoul v pořadu Máte slovo

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

„Zavedeme povinné odvody desetitisíců našich synů, vnuků a manželů?“ zahájila moderátorka Michaela Jílková pořad sugestivním dotazem ještě předtím, než představila hosty. Ministra obrany Martina Stropnického (ANO), vehementního zastánce povinné vojny z řad senátorů Jiřího Čunka (KDU-ČSL), bývalého náčelníka generálního štábu generála Jiřího Šedivého, rozhořčeného europoslance Petra Macha (Svobodní), za veřejnost režiséra a majora aktivních záloh Václava Marhoula a proti němu IT specialistu Ondřeje Tulacha, který nechápe, proč by armáda měla mobilizovat, když nemá dost zbraní pomalu ani pro profesionální vojáky.

Ministr Martin Stropnický na úvod hovořil o tom, že i podle současného branného zákona existuje právo státu mobilizovat. Je však ale prý problém, že ve chvíli krize musí mobilizaci schválit Parlament, a to už je na cokoliv pozdě. Proto v navrhovaném zákoně má být možnost zahájit odvod branců na základě rozhodnutí ministra obrany ve spolupráci s ministrem vnitra, kterým by se vyhlašoval stav ohrožení. Na základě toho by mohl být vyhlášen odvod některých populačních ročníků.

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Senátor Jiří Čunek ve svém úvodním příspěvku zdůraznil, že musíme zvýšit povědomí občanů o tom, že jsme Česká republika. A pak si vzal slovo Petr Mach: „To je v podstatě návrat do totality,“ začal. Nyní podle něj mobilizaci branců musí schválit Parlament, což by teď skončilo. „Podle vašeho návrhu by o tom mohl rozhodnout ministr, třeba i bez důvěry, a odvést třeba čtyři ročníky obyvatel," zdůraznil. Ministr mu svým charakteristickým rozčíleným způsobem oponoval, že ve stavu ohrožení státu je pozdě svolávat Parlament.

Plukovník Pavel Tulák, autor předlohy nového branného zákona, pak z publika začal vysvětlovat: „Za obranu ČR neodpovídá Parlament, ale vláda. Ta musí opatřeními řešit, jak zajistit obranu státu,“ zdůraznil.

Odvod je podle něj v podstatě pouze posouzení, zda je člověk způsobilý ke službě. Odvedenec má podle něj právo odmítnout jít do války a následně mu vzniká povinnost místo toho pro stát pracovat.

Odmítač vojny Tulach mu ale namítal, že odvedením se člověk stává de iure vojákem a je armádě právně podřízen až do svých šedesáti let. Na základě navrhovaného zákona by podle něj mohl být takový člověk klidně proti své vůli poslán do aktivních záloh. „A následně takového člověka klidně můžete poslat do Afghánistánu,“ rozčílil se. Ministr Stropnický se ohradil, že toto je absurdní představa. Nevycvičené civilisty podle něj nikdo nemá zájem na zahraniční mise posílat.

Vy tady urážíte legionáře!

Pak dostal slovo Václav Marhoul, režisér a major aktivních záloh. „Tady se to od začátku zvrtlo a plete se tu páté přes deváté. Aktivní zálohy podle něj fungují na bázi dobrovolnosti,“ začal vysvětlovat. Odvedenci by podle něj šli do boje pouze v situaci krize nebo války. Následovala polemika o přesném znění navrhovaného zákona, kterou filmový režisér rozetl rázně: „Podle zákona, který schválíme, to tak bude." Mach se podivil tomu, že zná dopředu výsledek sněmovního hlasování a ujistil jej, že udělá vše pro to, aby tento zákon přijat nebyl. „Tak dělat můžete, co chcete,“ vysmál se mu Marhoul.

Následně jej ale Machovy argumenty řádně nadzvedly. „Vy tady urážíte všechny legionáře, všechny, kteří chtějí bojovat za demokracii. Vy tady urážíte mě,“ kříčel major civilních záloh Marhoul na Petra Macha, který se proti tomu velmi důrazně ohradil.

V publiku pak dostal slovo občan, který se představil jako šestadvacetiletý Miroslav Vejvoda. „Už jsem pochopil, že o našem odvedení budou rozhodovat režiséři a herci,“ poznamenal sarkasticky. Ministr Stropnický se ohradil, že dvanáct let dělal na Ministerstvu zahraničních věcí, takže je zběhlým úředníkem. A to prý vůbec nepočítá své tři diplomatické mise jako velvyslanec.

Chvíli poté se pro změnu osopil na Macha, který již poněkolikáté varoval, že důsledkem nového zákona může být to, že naši muži budou posíláni do Afghánistánu. „Vy pořád opakujete nějaký Afghánistán,“ kroutil nechápavě hlavou ministr Stropnický.

„Protože to jsou vaše války,“ vysvětloval vzrušeně Mach.

„Ne, to nejsou naše války, my jsme členy NATO,“ ozval se generál Šedivý.

Mach následně vyjádřil názor, že tím „akorát štveme islamisty“, což vede k jejich větší aktivitě. Marhoul mu vmetl, že zastává úplně pomýlený názor, že když islamisty necháme v klidu, nechají oni nás. „Přečtěte si o tom něco, my jsme pro ně všichni nepřátelé,“ křičel na Macha.

Ten jej upozornil, že Islámský stát se objevil až poté, co v Iráku začaly působit USA, a stejně tak v Libyi arabské jaro nic nepřineslo, jen odstranilo „legračního“ Muamara Kaddáfího. To Marhoula rozčílilo ještě více a přes studio řval, že Kaddáfí byl odporný diktátor.

Čunek: Žádný platfus, prostě budou odvedeni všichni

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

Moderátorce Jílkové se podařilo situaci ve studiu jakž takž zklidnit, když si vzal slovo Jiří Čunek. Ten nejprve připomněl, že bychom jako Československo vůbec nevznikli, kdyby v roce 1914 nevznikly naše bojové jednotky. A pak naznačil, že by se s odvedenci příliš nepáral.

„Já bych vůbec nerespektoval nějaký platfus nebo jiné omezení, co budou uvádět. Prostě budou všichni odvedeni, ale ti lidé s omezením by dělali nějakou lehčí práci. Mladým mužům by velmi pomohlo, aby uměli, co je poslechnout, aby věděli, co je autorita, a aby si uvědomili, že jsou součástí tohoto národa,“ rozjel se senátor KDU-ČSL.

Nato se ozval debatující Tulach: „Já jsem ochoten bránit tento stát,“ zdůraznil. Ale není prý ochoten nechat se mobilizovat do armády, která není schopná pro své vojáky zajistit ani zbraně a munici. Generál Šedivý jej upozornil, že armáda se umí cvičit i za mírových podmínek, a že je to tak všude ve světě.

V publiku pak dostal mikrofon Jan Decker, předseda svazu PTP: „Já jsem byl pétépák, a armádu jsem nenáviděl až do roku 1990. Ale pane poslanče, když to tady slyším, tak si říkám, kde je vlastenectví? To jsou argumenty jak v roce 1938 a 1968, když nás nenechali se bránit,“ naložil Machovi.

Ministr Stropnický upozornil, že pověst naší armády v NATO je velmi dobrá. Velmi oceňovány jsou prý naše jednotky, zejména v Afghánistánu, jakož i naše promptní reakce na zhoršenou bezpečnostní situaci v letošním roce. „A munice teď budeme nakupovat za tři sta milionů,“ vzkázal namítajícímu Ondřeji Tulachovi.

Armáda nás zradila, a mně teď spadne barák

K jinému tématu debatu přenesla divačka v publiku, která přijela z jihomoravské obce Vrbětice, kde již více než týden neustále vybuchuje muniční sklad. „Jak se mám na vás spolehnout. Vy jste u nás v obci pronajali sklad soukromému sektoru, a mně se teď třese barák. Armáda nás zradila,“ volala s pláčem očividně na krajíčku. Ministr Stropnický ji ujišťoval, že situace se řeší, ovšem občanku příliš neuspokojil. „To je všechno o tom, že tady je všude korupce,“ volala rozhořčeně. Následně se několik minut s ministrem handrkovala, načež ji generál Šedivý vyzval, ať nekřičí, protože největší chybu udělal hejtman, který tam nepovolal armádu k zabezpečení skladu.

Bývalý podplukovník Jiří Šefl se pak z publika ohradil proti slovům Petra Macha, že povinnost odvodu vytváří totalitní stát. Země jako Švýcarsko nebo Izrael, kde tato povinnost funguje, podle něj rozhodně nejsou totalitní. Na to mu Mach opáčil: „Každý Švýcar má doma pod postelí pušku, ale žádného Švýcara neuvidíte v Afghánistánu.“

Následně si vzal slovo senátor Čunek, který má ve Švýcarsku příbuzné, a proto ví, že ve Švýcarsku je každý muž smířen s tím, že narukuje. „Tady se pořád mluví o nějaké dobrovolnosti, že se bude rozhodovat, jestli vstoupí v platnost, ale víme, že je to tak, že každý musí být pod nějakým tlakem,“ uvedl. Povinnost odvodu by podle něj měla být kompenzována vyšší prestiží vojáků. Například tím, že zaměstnavatel mezi uchazeči o práci vybere toho, který byl v armádě.

Poslední slovo pak dostal ministr Stropnický. „My se přiblížíme tomu, jak to mají všechny země kolem nás,“ začal vysvětlovat a zmínil přitom Norsko, kde jsou odváděny dokonce i ženy. A nakonec dal radu všem, kteří do armády nechtějí: „Můžete to odmítnout z důvodu svědomí, a pod to se, pánové, vejde prakticky všechno."

Co také v pořadu zaznělo:

Petr Mach: „Armáda nemá dost peněz, kvůli nesmyslným projektům a kvůli korupci. Tak si chce vzít aspoň lidi.“

Muž z publika: „Pokoušel jsem se dostat do ozbrojených záloh, a zjistil jsem, jaký je to systém, a kdo tam rozhoduje. A teď zjišťuju, že právě tito lidé mají rozhodovat o statisících odvedenců.“

Václav Marhoul: „Naše země je dneska větší. Naše země je naše demokracie a její hranice jsou všude, kde je svoboda slova.“

Petr Mach: „To je nějaká genderová mánie, povolávat teď všude ženy stejně jako muže.“ Martin Stropnický: „Ne, to je stejná příležitost pro všechny.“

Jiří Čunek: Myslím, že v armádě bych z nás tří politiků přežil nejdéle, a možná bych přitom ani nikoho nezastřelil."

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. vyplývá, že čtvrteční Máte slovo sledovalo 374 tisíc diváků starších patnácti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …