Lež v pravoslavné církvi. Existuje podezření z trestné činnosti

03.07.2013 19:31

REPORTÁŽ Vydírání, vyhrožování, omezování osobní svobody, pomluva nebo šikana zaměstnanců. To je výčet trestných činů, kterých se možná dopouští nynější vedení Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Alespoň toho se obává jedna z pravoslavných věřících, která ve středu přicestovala do Vilémova na Olomoucku, aby na toto podezření z porušování právního řádu ČR upozornila posvátný synod (shromáždění biskupů), jenž zde zasedal.

Lež v pravoslavné církvi. Existuje podezření z trestné činnosti
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pravoslavná věřící s trestním zákoníkem pro představitele církve

Do Vilémova na Olomoucku, kde sídlí Cyrilometodějské Gorazdovo středisko duchovních setkání a monastýr Zesnutí Přesvaté Bohorodice, se ve středu sjeli čelní představitelé československé pravoslavné církve, aby zde projednali mimo jiné nová obvinění na vladyku Kryštofa, který v důsledku medializace obvinění z porušování mnišských slibů letos 12. dubna odstoupil z pozice pražského arcibiskupa a metropolity českých zemí a Slovenska, jak sám tvrdí, pro jednotu církve. Po jeho odstoupení byla první obvinění samotnými svědky odvolána a přidaná nová obvinění nebyla dokázána, protože žádný církevní soud se nekonal a nebyly předloženy žádné nezpochybnitelné důkazy.

Snaha chopit se moci

Místní pravoslavná církev ale v tuto chvíli vůbec není jednotná. Na základě informací ParlamentníchListů.cz, které tento případ podrobně sledují, totiž uvnitř církve dochází k řadě podivností s cílem chopit se moci a převzít kontrolu nad 1,2 miliardami korun z církevních restitucí. I proto měl být podle důvěryhodných zdrojů naší redakce vladyka Kryštof odstraněn na základě obvinění, která byla posléze odvolána samotnými svědky. Církev je tak v tuto chvíli již tři měsíce bez svého nejvyššího představitele.

Možné porušování právního řádu ČR

K dalším manipulacím a zastrašování pak dochází i vůči řadovým duchovním, případně věřícím, kteří požadují konání v souladu s platnými právními předpisy. Nejen, že se v této souvislosti mluví o porušování církevního práva, ale dokonce o podezření z možného porušování českého právního řádu. Právě na to přijela upozornit synod jedna z pravoslavných věřících a poradkyně zabývající se projektovým poradenstvím, kterou se konkrétně hodonínský biskup Jáchym pokoušel již měsíce před vypuknutím celé medializace manipulovat nesmyslnými pomluvami metropolity Kryštofa.

„Důkazy, které se objevují v médiích a které si mezi sebou sdělují věřící i duchovní, nasvědčují závažnému podezření, že se po dobu mnoha měsíců a opakovaně dopouští úzká skupinka v současném vedení církve, reprezentovaná zejména správcem pražské eparchie a statutárním zástupcem církve Markem Krupicou, ředitelem eparchiální rady Jaroslavem Šuvarským, hodonínským biskupem Jáchymem a arcibiskupem michalovsko-košickým Jurajem, trestných činů vůči občanům ČR a vůči osobám, kteří se na území republiky legálně zdržují,“ jak sdělila tato osoba.

Naše redakce má také k dispozici e-mailovou korespondenci mezi dočasným správcem eparchie Markem Krupicou a duchovními, která takové vydírání dokazuje. Marek Krupica, přestože sám není biskup, tak mění bez kolektivního rozhodnutí rady příslušné církevní obce obsazení duchovních v chrámech a správu chrámového majetku a údajnou neposlušnost k jeho osobě trestá odnětím práva sloužit. Metropolitní správce arcibiskup Simeon, který by taková rozhodnutí měl jakožto vysvěcený biskup minimálně potvrzovat, o nich neví a naší redakci sdělil, že Praha jedná samostatně bez jeho vědomí.

Vyhrožování kněžím

Například ukrajinským duchovním, kterých je v církvi velké množství a kteří mají na základě pracovního poměru v církvi udělené povolení k pobytu, je vyhrožováno, že neuposlechnou-li současné vedení, přijdou o práci a budou tak muset zpět na Ukrajinu. (více čtěte zde). Někteří duchovní už museli proto svá místa opustit. „Vzniká zde podezření, že tak dochází k vydírání, vyhrožování, omezování osobní svobody, narušování osobních práv. Za takovéto trestné činy, pokud jsou prokázány, je sazba 2-8 let odnětí svobody a protože se to v tomto případě zřejmě děje organizovaně, sazba může být i dvojnásobná,“ jak stojí v Trestním zákoně ČR.

„Kněží, kterým je vyhrožováno, jsou navíc zaměstnanci církve a tato církev je státem financovaná organizace, takže je tu ještě podezření na plošnou šikanu zaměstnanců ve státní organizaci,“ dodává věřící s tím, že když Jana Nagyová sledovala zaměstnance z pozice šéfky sekretariátu premiéra, je to právnicky obdoba téhož, jako v pravoslavné církvi probíhající šikana kněžích.

Měli by si dobře prostudovat trestní zákon

Toto přišla osobně tato v pravoslavné církvi registrovaná osoba sdělit biskupům synodu. Nedostala však příležitost k osobnímu setkání a skončila před branou vilémovského monastýru. Takže předala trestní zákon a trestní řád jen řádové sestře, která jí přišla oznámit, že se s tímto musí obrátit na biskupství, protože biskupové si v tuto chvíli nepřejí být rušeni. „Ať si ho dotyční dobře prostudují, aby věděli, čeho se možná dopouštějí, a uvedou své konání neprodleně do souladu s právním řádem ČR po vnitřní linii, aby nemuselo být použito linie státní,“ vzkázala po řádové sestře, která přislíbila, že knihu biskupům předá.

TÉMA: Skandál v pravoslavné církvi   

Jako za dob inkvizice

Anketa

Má vladyka Kryštof znovu stanout v čele církve?

74%
14%
hlasovalo: 7802 lidí
Dění uvnitř pravoslavné církve tak podle věřící, která přinesla biskupům trestní řád, v současné době připomíná 17. století a inkvizice, přičemž snahou má být chopit se moci a kontroly peněz z církevních restitucí. Navíc tím, že nebyla jako věřící vpuštěna dovnitř, se prý ukazuje, že vedení církve už nebere na vědomí ani věřící. „Omezují i práva věřících. Dělají mezi nimi rozdíly. Pokud si najdou zmanipulovaného svědka, který pak odvolává svoje křivé svědectví, tak ho na zasedání synodu pustí a nechají ho mluvit, ale zástupce pravoslavné rodiny ne, přestože jsem je v dobrém přišla varovat, aby zanechali porušování právního řádu ČR a donesla jsem jim k prostudování trestní zákon a trestní řád, aby viděli, čeho všeho se zřejmě dopouštějí,“ konstatovala tato osoba pro ParlamentníListy.cz.

Precedens v Dělnické straně

Podle jejích slov tu máme precedens v Dělnické straně, která byla před lety rozpuštěna Nejvyšším správním soudem. „Jestliže vznikne podezření, že organizace nebo někteří její členové konají v rozporu s právním řádem našeho státu, tak se to přešetří a tito lidé buď zanechají této činnosti, anebo ne a pak se od nich distancuje ta organizace a ti, kteří se provinili, jsou pak potrestáni, anebo pokud se organizace nedistancuje, prokáže se rozpor s právním řádem a pak je zakázaná ta organizace jako tehdy Dělnická strana. Pokud by se prokázalo, že se ti lidé dopustili výše citovaných trestných činů, tak musí být souzeni,“ uzavírá tato osoba s tím, že problematiku detailně konsultovala již dříve s právníky.

Dnešní zasedání synodu mělo na programu vyjasnění kompetencí mezi pražským správcem Markem Krupicou a metropolitním správcem celé církve Simeonem, a to buď ve prospěch Marka Krupici, nebo, což je zřejmě méně pravděpodobné, ve smyslu prohlášení neplatnosti Krupicových rozhodnutí. Dalším bodem jednání měla být nová obvinění na vladyku Kryštofa, sepsaná Evou Šuvarskou z pražské eparchie, o kterých jsme psali ZDE. K tomuto bodu na jednání synodu přijel osobně svědčit i Otec Kosma z Tešovského kláštera. Kosma s sebou přivezl i další písemná svědectví hovořící o tom, že obvinění napsaná Evou Šuvarskou se nezakládají na pravdě. Naší redakci ale bylo na místě sděleno, že tiskový mluvčí církve Roman Juriga je dlouhodobě nepřítomen a z tohoto důvodu nebude dnes na konci jednání vydán žádný zápis a že nebudou zasedání synodu nijak komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …