Lidový hrdina David Rath: Proč je v base zrovna on

01.06.2012 6:42

Spravedlnost si umí v Česku dobře vybírat. I takové hlasy zaznívají v souvislosti s případem poslance Davida Ratha. Vždyť na nejsžíravějšího kritika Nečasova kabinetu bylo po dlouhé měsíce nasazeno nevídané množství policejních sil a techniky. Sociolog Jan Hartl proto připouští, že část obyvatelstva vnímá tuto aféru jen jako nějakou další intriku.

Lidový hrdina David Rath: Proč je v base zrovna on
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Dva odlišné pohledy na kauzu Davida Ratha popisuje sociolog Jan Hartl. „Z jedné strany se část obyvatelstva, která je obecně skeptická, může domnívat, že to je jenom nějaká další intrika, která má třeba i politické pozadí. Také se tak někteří vyjadřují. Zatímco pro jiné je to přesně opačně, že velice sžíravý, sarkastický Rath, který rád poukazoval na nedostatky druhých, měl sám máslo na hlavě,“ říká pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Z průzkumů týkajících se kauzy středočeského exhejtmana se ukazuje, že až třetina dotázaných má stále jisté pochybnosti, jak to ve skutečnosti bylo. I když po internetu koluje petice „za osvobození politického vězně Davida Ratha“, ubývá těch, kteří tvrdí, že je pouhou obětí politického boje. Trvá však přesvědčení, že je stíhán Rath coby politik opoziční ČSSD, zatímco na špičky ODS si nikdo nedošlápne.

Nejedná se o selektivnost justice, ale o kvalitu lidí v ní

Z toho pramení podezření o selektivní spravedlnosti a o tom, že policie straní výkonné a zákonodárné moci. „Pravda je, že ruská, ukrajinská (ve věci Tymošenkové) a také česká justice dopadají na zločince opravdu selektivně. Ví to i vedení ČSSD, které o tom mluví hodně opatrně, aby neupadlo v podezření, že se Ratha zastává,“ píše ve svém komentáři pro deník Právo Petr Uhl.

„Justice, to není jedna bytost. Máme u nás soudce, kteří se rozhodli velmi ochotně podléhat nejrůznějším nátlakovým skupinám, ať už politickým nebo byznysovým a chovají se podle toho poměrně dost nesamostatně. Pak máme také stále více soudců, kteří se chovají velmi sebevědomě a nebojí se vynášet v kauzách, ve kterých by mohli sami narazit, velmi přísné rozsudky, nebo se dokonce nebojí konat veřejná přelíčení v těch případech, které jsou skutečně veřejně citlivé,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Když jde o stabilitu vlády, musí jít nezávislost justice stranou

Nejsme ale až v takové situaci jako v některých zemích na východ od nás, kde zcela principiálně považují soudy za prodlouženou ruku vlády. „To jsou režimy, kde se nenaučili, že vedle sebe stojí pilíře demokratické moci, tedy pilíř legislativní, exekutivní a soudní. Ale myslím si, že my jsme už přece jen dál, že u nás dává autonomie soudní moci o sobě vědět mnohem víc,“ myslí si Jelínek.

Politolog nepopírá, že se někteří soudci chovají poplatně vůči politikům, či vlivným podnikatelům. „Příznačný byl svého času výrok pana Kučery z Nejvyššího soudu, který prohlásil, že když jde o stabilitu vlády, tak musí jít nezávislost justice stranou. Ale já si myslím, že toto jsou spíše případy jednotlivců, nebo jednotlivých soudů,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Zametení pod koberec by mělo devastující účinek

Podle sociologa Jana Hartla by důvěrou lidí v právní stát hlavně otřáslo, pokud by se celá záležitost zametla pod koberec. „Ať už by k tomu došlo z důvodu, že to vlastně není nic extra, nebo že to samo vyšumí do ztracena, tak by to samozřejmě mělo devastující účinek. Stejně tak, kdyby se rozhořela série dalších udání a překročilo by to jistou míru,“ upozorňuje sociolog.

Pak by podle něj měla spousta lidí v zoufalství pocit, že už nic nemá smysl, protože jsme tou korupcí úplně prolezlí. „Pokud budeme cynikové, tak řekneme, že šlo jen o miliony a přitom ve hře jsou miliardy jiných. Ale tady jde o to, že zloděj volá, chyťte zloděje, a to určitě neméně četná skupina lidí bude brát jako varovné memento,“ myslí si Jan Hartl.

Ostrý kritik jel sám v něčem velmi podivném

Proto nepředpokládá, že by se – ať už kauza dopadne jakkoli – mohl David Rath stát nějakým lidovým hrdinou, který za svou ostrou kritiku vlády musel pykat. „Jeho hlas zněl sice velmi hlasitě a on se sám ostře vymezoval oproti těm ostatním, ale pak se ukázalo, že sám jede v něčem velmi podivném. Takže si ani nemyslím, že se z toho snadno dostane,“ dodává pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl.

To uznávaný lékař Jan Hnízdil, který se často vyjadřuje k aktuálním politickým událostem, upozornil ve svém blogu na Aktuálně.cz, jak moc přišla vhod kauza Davida Ratha po měsících plných jiných afér. „Bártovy odposlechy, Janouškovy odposlechy, Mostecká uhelná, vrchní státní zástupce Rampula. Situace už zašla tak daleko, že davu bylo potřeba nabídnout viníka. A Rath se hodil. Jeho drzost i arogance překročily únosné meze,“ uvedl Hnízdil.

Rath ovládl mediální prostor a vše ostatní je zapomenuto

Podle něj se Rath pouštěl do kritiky nedotknutelného. „Urážel vrtošivého staříka. Otevřeně napadal miliardový tunel zdravotních knížek IZIP. Byl nejvyšší čas jej zkrotit,“ konstatuje Hnízdil s tím, že rázem je zapomenut tunel Blanka, Opencard, MUS, Gripeny, Pandury, IZIP, Drobil, Janoušek, Bém, Bárta, Rampula, či prezidentské milosti. Mediální prostor ovládl Rath a to podle lékaře vyhovuje nejen ODS, Věcem veřejným, TOP 09 či Hradu, ale i ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …