Maďare, mlč! Babiš utřel svého epidemiologa. Nasazuje mu mediální roušku

05.08.2020 12:44

Epidemiolog Rastislav Maďar dostal důrazné doporučení od premiéra Andreje Babiše. Měl by omezit mediální výstupy a nemluvit do toho, čemu nerozumí. Předseda vlády to řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na Maďarův rozhovor pro týdeník Echo.

Maďare, mlč! Babiš utřel svého epidemiologa. Nasazuje mu mediální roušku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Mediální stojaté vody v posledních dnech značně rozvířil epidemiolog Rastislav Maďar. Nejprve dával rady českým občanům, že se na chorvatských mejdanech mohou nakazit koronavirem a sám tento příspěvek na twitteru psal ze své dovolené v Chorvatsku. 

„Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance party velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR. Tak pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum.“ Jenže tento příspěvěk sám psal z Chorvatska, na což nejen Maďara upozornil slavný seriálový lobbista Tonda Blaník. „A není ti blbý, psát nám tohle z Chorvatska, Rosťo?“ zeptal se. A Maďar měl z ostudy kabát.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Následně portál Echoprime.cz publikoval s Rastislavem Maďarem obsáhlý rozhovor, kde se epidemiolog pustil do komentování témat i mimo svůj obor.

„Spousta lidí si žila nad poměry vzhledem ke svým příjmům, myslela si, že mít se dobře je základní lidské právo. A to není,“ uvedl krom jiného Maďar. Zadělal si tím na pořádný poprask. 

Do Maďara, který na resortu zdravotnictví vede pracovní skupinu určující rozsah karanténních a dalších omezujících opatření, se ostře pustil premiér Andrej Babiš. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil ze své dovolené. 

„Jeho výrok rozhodně nebyl vhodný, pro někoho může být dokonce urážlivý. Pan Maďar by se neměl vyjadřovat ke všemu jako nějaký politik. Hlavně bych mu doporučil omezit mediální výstupy. K ničemu tím rozhodně nepřispívá,“ vzkázal mu důrazně premiér. 

Následně epidemiologovi připomněl, čemu by se měl věnovat. „Jeho úkolem je řešit epidemiologickou situaci v naší zemi a rozhodně nemá poučovat lidi ve věcech, kterým evidentně nerozumí,“ sdělil naštvaně Andrej Babiš prostřednictvím PL.

 
Ve zmíněném rozhovoru přišla řeč i na stále tolik probírané roušky, které po měsících nošení už lidi začínají spíš otravovat a konečně i stále více lékařů či jiných odborníků zpochybňuje jejich nutnost. 

Podle Maďara bude na podzim nutné obnovit nošení roušek prakticky ve všech uzavřených prostorách, kde nebude možné držet dvoumetrové rozestupy. Epidemiolog nicméně v reakci na přímou otázku Daniela Kaisera z Echa přiznal, že roušky mají hlavně psychologickou prevenci. Zdůraznil také, že v jihovýchodní Asii se roušky nosí dávno běžně a je tam horko celoročně. 

Aby lidé na roušky nenadávali a zvykli si, je prý otázka evoluce. „Za pár měsíců si naši lidé zvykli na roušky i na rozestupy, dnes je často vytvářejí i tam, kde to po nich nikdo nevymáhá,“ konstatoval Rastislav Maďar.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…