Zlo Andreje Babiše, slova Petra Kellnera, zákulisí Blesku, odpálení bomby v klubu ANO, agenti KGB. Debata o médiích šla až na dřeň

17.03.2015 9:12

REPORTÁŽ O možné brutalitě impéria Andreje Babiše, vystěhování zámku Hluboká kvůli konferenci Karla Schwarzenberga, konci svobodného internetu. O tom všem a mnoha dalších věcech se hovořilo na debatě v pražském kulturním centru DOX. Moderovala ji právnička Hana Marvanová a sešla se tam dost vzácná společnost.

Zlo Andreje Babiše, slova Petra Kellnera, zákulisí Blesku, odpálení bomby v klubu ANO, agenti KGB. Debata o médiích šla až na dřeň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny na vládním stole v Poslanecké sněmovně

"State capter, tedy zmocnění se státu." Tenhle pojem je v Česku, kterého se silně týká, skoro neznámý. Alespoň to tvrdí kurátor výstavy Mody demokracie, která měla včera v pražském kulturním centru DOX derniéru, Jaroslav Anděl. Při té příležitosti se tamtéž konala debata na téma Krize médií v Česku, kterou moderovala bývalá předsedkyně Unie svobody a právnička Hana Marvanová. Šlo se na dřeň a debata to byla hodně výbušná.

Dofouknout hrozbu Babiše

Diskuse se zúčastnilo kromě Marvanové šest panelistů. "Přechod médií od zahraničních vlastníků do rukou domácích oligarchů probíhá všude ve střední Evropě. Česko tím není specifické. Odehrává se to na Slovensku, v Maďarsku, v Pobaltí a na Balkáně. U nás to ale, pravda, nabylo kontur, pro které se těžko hledá srovnání. Situace, kdy je vicepremiér vlastníkem jedněch z nejsilnějších médií a zároveň jedním z nejbohatších lidí v zemi, je ojedinělá," sdělil Václav Štětka z mediálních studií fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

"Když jsem na to upozorňoval, ze všech stran jsem slyšel, že jsem katastrofista. Říkali mi, že to přefukuju, já jim, že to nedofukují. Osobně jsem zmocnění se státu ale prožíval v přímém přenosu. Začalo to pro mě, když jsem byl ředitelem Blesku. Chtěl jsem z něj odstranit debilní celebrity. Ale tento projekt byl v určitou chvíli zastaven, protože se prý zjistilo, že lidi chtějí celebrity. Pak v Blesku vyšla inzerce: Nevolte Schwarzenberga s tím, že by se třem milionům válečných zločinců mohly začít vracet domy. Ředitelka Ringieru Libuše Šmuclerová říkala, že je to jen inzerce a asi byla šťastná, že bude Miloš Zeman zvolen prezidentem. Do té doby jsem nic takového nezažil. Když k nám v Mladé frontě Dnes zadali inzerci KSČM či Dělnická strana, tak jsme to po dohodě s inzertním oddělením odmítli," zmínil někdejší šéfredaktor několika českých novin a současný zakladatel internetového portálu Svobodné fórum Pavel Šafr.

A rozpovídal se: "Jednou mi volal Andrej Babiš, abychom zlepšili demokracii, že se tady moc krade, že je to Matrix. Chtěl koupit Ringier. Byl velmi milý. Dal jsem to na první stranu Reflexu, jak pojídá Kostelecké uzeniny, aby to evokovalo, že s jídlem roste chuť. Řekl jsem mu hned, že proti němu budu vystupovat a on na mě najednou začal brutálně řvát, co si prý o sobě myslím, že jsem psychopat. Jeho představa o státovědě je film Matrix. A všichni, které neovládá, jsou nepřátelé. Proti tomuto Matrixu začal bojovat tak, že si vytvořil svůj Matrix. Tak bojuje proti všemu."

O Hluboké, komentátoru Honzovi a spojení

"Rozkulačování státu probíhá i v demokracii pořád, ale jde o míru. Jde o trvalý zápas i v USA. Tamní soud dovolil korporátním firmám financovat politické kampaně a výsledky jsou tragické. Dnes stojí před soudem několik chudáků úředníků za kauzu ProMoPro. Nicméně tehdy se třeba kvůli dvoudenní konferenci na Hluboké musel nechat vystěhovat celý zámek. Ta legrace stála dvě stě milionů korun, jen aby se kníže cítil dobře. Šlo o vládu rozpočtové odpovědnosti, která šetřila na každém kroku. A kolik svobodných médií psalo, že se kvůli tomu vyklízí národní kulturní památka? Žádné, jen my," zmínil šéfredaktor Listů Václav Žák. Hovořil o Karlu Schwarzenbergovi.

Podle Petra Havlíka z projektu Mapování.cz, někdejšího spoluzakladatele ODS, jsme se nenápadně vrátili do normalizace. "Režim funguje na lži a strachu. Výsledkem je trvalá autocenzura. Lidé se bojí říkat nahlas pravdu. Jde o pocit existenciálního strachu. Statečný ekonomický komentátor Honza prý při přechodu do Lidových novin svým kamarádům říkal, ať to pochopí, že musí každý měsíc platit složenky. Babiš zaplatil za volební kampaň zhruba 700 milionů korun a v parlamentu tvrdil, že nejvíce 100 milionů. Investigativci se ani nezeptali, odkud je získal. Jestli z Agrofertu, darů či odkud," postěžoval si a hovořil o někdejším komentátorovi Respektu Janu Macháčkovi.

Šafr přinesl žalobu, kterou před pár dny podal Agrofert na Českou televizi kvůli pořadu Reportéři ČT, kde informovali o jeho konfliktu zájmů. "Ovládá instituce a přichází doba, kdy si začne dělat seznam oponentů a vyřizovat si s nimi účty," dodal k tomu Havlík. Dle Johna Boka jde hlavně o selhání politických elit. "Proč se nespojí ODS, TOP 09 a třeba ČSSD nebo i komunisti? Ti dnešní nejsou až tak nebezpeční jako strana jednoho člověka. Všichni se s ním kupodivu dohodnou," řekl Bok.

Bombový atentátník Gabal

"Tento Matrix ovládl tištěná média. Na internet přešli ti, kdo se snaží psát pravdu, jde o lidi, co neztratili vlastní názor. V Česku investigativní novináři vymřeli a jejich zbytky se ocitly na periferii. Je třeba se spojit. Po druhé světové válce komunisti také neříkali, že budou věšet oponenty a zabírat majetek. Neříkám, že to přijde, ale může. Jde o brutální byznys," dodal Havlík. Z publika přišel dotaz, jestli by se někteří novináři, co dříve kolaborovali se státní mocí a tak připravili půdu pro dnešní tragédii, neměli vyzpovídat, udělat sebereflexi, aby jim lidé více věřili.

"Když člověk řídí velké množství médií, udělá velké množství chyb. Já jsem nikdy nestranil ODS. V roce 1994 mě ODS naopak, tehdy Václav Klaus a Petr Čermák, dala vyhodit z deníku Telegraf. Pravda, měl jsem s ODS pak občas stejné názory," reagoval Šafr. Následně se zvedl exministr vnitra Jan Ruml a řekl: "Internet začíná být jako poslední prostor pro svobodné diskuse devalvován proruskými weby. Je jich asi dvaačtyřicet. Na islámských se rekrutují bojovníci pro Islámský stát. Doba internetu jako svobodného média tedy podle mě končí. Podívejte se na sprosťárny v komentářích, ty překračují všechny meze. Veřejnoprávní ČT potřebujeme a je třeba o ni usilovat. V roce 2000 jsme měli Bobovizi, ale už je opět třeba bránit ČT. Je vyvážená a vyváženější by měla být pro koho. Zemana, Babiše, Velebu?"

Podle Žáka jsou naopak Babišova média jedna z nejtransparentnějších, protože se na ně všichni soustředí. Ale je třeba je stále sledovat. Havlík se nejdřív zeptal, kolik bylo v Česku agentů KGB v roce 1989 a sám si na otázku posléze odpověděl: "Tady tvořilo agenturní síť KGB 7000 až 8000 lidí. Jsme nicméně stále ve vlivu Ruska, jde o plíživou okupaci."

Poté se ozval nezávislý poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal. "Odejdu s pocitem, že bych si měl kolem pasu připevnit bomby, jít do poslaneckého klubu ANO a tam se odpálit. Anebo mám odevzdat mandát? Myslím si, že je třeba diskutovat i s takovými, jako je Foldyna. Společnost je tak roztříštěná, že to nejde víc," doplnil. "Bavil jsem se s Petrem Kellnerem a říkal, že beru svobodu slova moc vážně. Když se prý v Rusku novináři nelíbí u jednoho oligarchy, přejde k jinému. Je to stejně jedno, protože se všichni zpovídají Putinovi. Ostatně ti zdejší jsou atomový klub," doplnil Šafr s tím, že dříve chtěli vydavatelé novin vydělávat, kdežto dnes chtějí ovládat a vytváří kartely moci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …